Električna energija

Hrvatska planira da opet daje subvencije za kupovinu električnih vozila

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatske vlasti planiraju da ponovo uvedu subvencije za kupovinu električnih vozila od 2018. godine, najavio je vršilac dužnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Hrvatske Ljubomir Majdandžić na konferenciji u Zagrebu. Stručnjaci koji su učestvovali na konferenciji pod nazivom „Uticaj tehnologije na razvoj mobilnosti“ su izjavili da subvencije verovatno neće biti isplaćivane za kupovinu hibridna vozila.

Hrvatska je davala subvencije za kupovinu i samo električnih i hibridnih vozila tokom 2014. i 2015. godine kada je isplaćeno ukupno 50 miliona kuna (6,6 miliona evra) za kupovinu 1.428 vozila dok je još 30 miliona kuna (4 milion evra) investirano u prateću infrastrukturu širom zemlje.

Majdandžić je na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore (AmCham) izjavio da očekuje da vlada odvoji 85 milion kuna (11 million evra) za subvencije za kupovinu električnih vozila. Hrvatski mediji su javili da postoje nagađanja među stručnjacima na konferenciji da će biti pooštreni kriterijumi za dobijanje subvencije da bi se tako isključila kupovina hibridnih vozila.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), u toj zemlji je 2016. godine registrovano ukupno 1.843 hibridnih vozila, 224 električnih i 445 električnih mopeda i bicikala.

Učesnici konferencije su upozorili da postoje prepreke i u Hrvatskoj i u drugim zemljama zbog kojih se ne može očekivati značajniji porast prodaje električnih vozila. Oni su kao problem u Hrvatskoj naveli činjenicu da električna vozila potpadaju pod nadležnost više ministarstava – saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine.

Još jedan problem koji su stručnjaci naveli je infrastruktura. U većini gradova i opština postoje punnjači za električna vozila ali je jako malo punionica na autoputevima kroz zemlju.

Stručnjaci na konferenciji su upozorili i da postojeća 201 punionica za električna vozila ne mogu još dugo da nastave sa radom besplatno već da moraju da postanu komercijalne pre ili kasnije. Hrvatski mediji su javili da postoje planovi da su broj punionica za električna vozila poveća na 345, dodajući da se već radi na planovima za komercijalizaciju punionica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

14. septembar 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

14. septembar 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

14. septembar 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

14. septembar 2017. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7