Mobilnost

Hrvatska najavljuje podsticaje za punjače električnih vozila u 2018.

Hrvatska-najavljuje-podsticaje-za-punjace-elektricnih-vozila-u-2018

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) planira da sufinansira postavljanje punjača električnih vozila u 2018. godini.

Prema najavi na sajtu FZOEU, uskoro će biti raspisan poziv lokalnim samoupravama i drugim direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima da se prijave za pomoć, a kompanijama i preduzetnicima da se prijave za subvencije za postavljanje punjača električnih vozila. Fond će odobravati sufinansiranje u iznosu do 40% troškova pojedinačnih projekata, ali ne više od oko 27.000 evra po korisniku.

Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača električnih vozila.

Poziv koji se planira je „prirodan tehnološki nastavak ranije objavljenih javnih poziva za sufinansiranje energetski efikasnih vozila“, navodi se u najavi.

Nedavno je nakon samo 12 dana privremeno zatvoren poziv pravnim licima da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, jer su pristigle prijave za 200% budžeta za te podsticaje. Prethodno je FZOEU odobrio 1,62 miliona evra subvencija građanima za kupovinu 133 električnih automobila, jednog plug-in automobila, 224 električna bicikla i 56 električnih motocikala.

EU će zahtevati minimalan broj mesta za punjenje u nestambenim zgradama

Slovenija je po glavi stanovnika iznad proseka EU sa 362 punjača električnih vozila, piše stručni časopis EGE. Prema zvaničnoj statistici, Slovenija je imala 779 ličnih električnih vozila i 3.035 ličnih hibridnih vozila krajem 2017. godine.

Očekuje se da će Evropska unija imati blizu 3 miliona električnih vozila do 2020., kao i 4,1 milion punjača električnih vozila. Do 2025. godine članice EU treba da propišu zahteve za minimalan broj mesta za punjenje u svim nestambenim zgradama sa više od 20 parking mesta i najmanje jedno mesto za punjenje za nove i potpuno obnovljene nestambene zgrade sa više od 10 parking mesta.

A u Srbiji…

A u Srbiji, Večernje novosti pišu da je ova zemlja jedna od retkih u Evropi koje ne subvencionišu kupovinu električnih vozila.

U Srbiji su registrovana samo 124 električna i 204 hibridna automobila, pišu Novosti i porede ove podatke sa statistikom koja pokazuje da je samo u prvom kvartalu ove godine u Rumuniji kupljeno 195 čisto električnih vozila, u Bugarskoj 48, Mađarskoj 311 i Sloveniji 103, uz nekoliko puta više hibridnih vozila.

Međutim, Srbija priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača električnih vozila, izjavio je nedavno Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je Petrović. Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU zabranu prodaje vozila benzin dizel 2035

EU potvrdila zabranu prodaje vozila na benzin, dizel od 2035. godine

1. avgust 2018. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

1. avgust 2018. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

1. avgust 2018. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

1. avgust 2018. - Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila za 2023. godinu