OIE

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Foto: DOKU FILMS

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Cena naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu biće poznata najkasnije u julu, što bi trebalo da omogući pokretanje investicija u obnovljive izvore energije vrednih milijardu evra, poručio je Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva.

Naknada za priključenja na prenosnu mrežu je, prema rečima investitora, glavna prepreka za investicije više od dve ipo godine.

Na konferenciji Dani obnovljivih izvora energije, koju u Puli organizuju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), Ivo Milatić je najavio da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) najkasnije do jula konačno doneti iznos naknade za priključenje na mrežu. To bi, kako je dodao, moglo da omogući realizaciju projekata vrednih milijardu evra koji ovu odluku HERA-e čekaju dugo.

On je istakao da će se izmenama Zakona o prostornom planiranju odrediti tačne trase dalekovoda, a do 2030. će se znati „kamo idu žice“. Do te 2030. Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji osam gigavata budu obnovljivi izvori.

Revidirani NEKP uključuje veće ciljeve za zelenu energiju

On je naveo da Hrvatska radi na reviziji Nacionalnog energetskog klimatskog plana (NEKP), koji je EU ocenila neambicioznim, pa će se povećati ciljevi.

Do 2030. se planira priključenja 2.000 MW vetroparkova i 319 MW geotermalnih elektrana i 4.000 MW fotonaponskih elektrana, najavio je on, i dodao da je uveren da će ti brojevi biti veći.

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh milatic pula
Foto: DOKU FILMS

Biogas i biomasa ostaju na ciljevima koji su postavljeni u prvoj verziji NEKP-a. moglos e čuti na konferenciji koja je okupila oko 400 učesnika.

Maja Pokrovac, direktorka OIEH, istakla je da je vrlo važno da industrija dobija novi oblik jer zelena tranzicija ne omogućava samo napredak u vidu čiste energije, već i radna mesta visokoobrazovanim mladim ljudima, ali i regionalni razvoj.

Pula planira da instalira baterije snage 150 MW, kako bi postala energetski nezavisna

Pula ima velike planove kada je reč o zelenoj energiji, pa je Tulio Demetlika, zamenik župana Istarske županije, rekao da radi na izradi novog prostornog plana u kojem je na prvom mestu energetika.

„Planiramo priključenje 400 MW solara, ali kako sunca nema uvijek, predvidjeli smo i baterijske stanice od 150 MW koje će nam dobro doći ljeti kad nam stigne 600 tisuća turista te nam je mreža na maksimumu preopterećenja i prijeti nam ‘blackout'“, pojasnio je Demetlika, i dodao da Istarska županija želi da bude autonomna što se struje tiče, a nada se da će baterije u pogonu biti za deset godina.

Walburga Hemetsberger, direktorka organizacije SolarPower Europe, je Hrvatskoj čestitala na „godini solara“ jer je prošle godine instalirano 250 odsto više nego godinu prije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

13. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

13. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

13. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

13. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.