Električna energija

Hrvatska firma Fermopromet otvorila energanu na biogas kod Bačke Topole

Photo: Fermopromet

Objavljeno

27.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetsko postrojenje na biogas hrvatske poljoprivredne firme Fermopromet otvoreno je nedaleko od Bačke Topole u pristustvu ministra energetike i rudarstva Srbije Aleksandra Antića. Postrojenje za proizvodnju električne energije ima dva megavata instalisane snage a struju će proizvoditi koristeći nusprodukte od poljoprivredne proizvodnje i otpad iz lokalnih industrijskih prostrojenja kao gorivo.

Ministar Antić je na otvaranju energane rekao da se planira godišnja proizvodnja od 16.000 megavat sati za lokalne potrošače, dodajući da će se tako ublažiti nedostatak energije u tom kraju.

Kompanija Fermopromet je uložila oko sedam milion evra u izgradnji energetskog postrojenja u selu Stara Moravica kod Bačke Toplole.

Antić je na otvaranju rekao da energetsko postrojenje na biogas, koje radi u okviru Fermoprometovog pogona PIK Moravica, je primer za sva velika poljoprivredna gazdinstva i poljoprivredne kombinate kako da iskoriste nusproizvode sa farmi i zaokruže proizvodnju tako da ne bude posledica po životnu sredinu.

Ministar je rekao da je postrojenje u Staroj Moravici primer kako i na drugim mestima u Srbiji treba da se uvežu poljoprivreda i eneregetika. Država će i dalje podržavati ovakve projekte koji su značajni za dostizanje većeg procenta dobijajanja energije iz obnovoljivih izvora, rekao je Antić, dodajući da je Fermopromet svojoj proizvodnji žitarica i mesa sada dodao proizvodnju električne energije na način koji neće imati posledice po životnu sredinu.

Upravnik biogasne energane Vladan Divjak je objasnio na otvaranju da kazao je da će ovo postrojenje kao gorivo koriste nusproizvodi sa poljoprivrednih gazdinstava i njiva, i otpad iz lokalne industrije a da će energane proizvoditi đubrivo visokog kvaliteta koje će se koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na taj način se čuva životna sredna i smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, rekao je on.

Vlasnik firme Fermopromet, čije glavno polje delovanja je poljoprivredna proizvodnje i stočarstvo, Hubert Kišpalo je izjavio da je izgradnja energane i početka njenog rada važan projekat kojim se čuva životna sredina.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. septembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. septembar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. septembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. septembar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana