OIE

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

Foto: Photo by Magic K from Pexels

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na javnim objektima u Hrvatskoj biće izgrađene 22 solarne elektrane ukupnog kapaciteta jednog megavata električne energije. Početak realizacije projekta Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju, najavili su partneri na konferenciji u Poreču.

Na javnim objektima u Hrvatskoj biće izgrađene 22 solarne elektrane, ukupne snage jednog megavata. Kako su partneri na projektu najavili na konferenciji u Poreču, nove solarne elektrane na javnim objektima će biti izgrađene do proleća 2024. u gradovima na području Istarske županije, kao i u Cresu, Čakovcu, Zaprešiću i Ivanić-Gradu.

Projektom je predviđena realizacija 22 solarne elektrane na javnim objektima, ukupne snage jednog megavata

Ukupna vrednost projekta je 1,4 miliona evra. Iz fondova Europske unije obezbeđeno je 1,1 miliona evra, odnosno 85 procenata finansija.

Nosilac projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec, Zaprešić i Ivanić-Grad, zatim Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), kao i dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Na osnovu odluke Ministarstva regionalnoga razvoja, sufinansiranje je obezbeđeno putem bespovratnih sredstava koje su obezbedili Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Finansijski mehanizam Evropskog ekonomskog prostora 2014-2021, u sklopu programa Energija i klimatske promene.

Novi solarni kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta će biti i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, najavljuju pratneri na projektu.

Projekat obuhvata i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana

U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građani će moći da se informišu o ulaganju u solarne elektrane u domaćinstvima. Takođe, ovim projektom je predviđen i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Istarski župan Boris Miletić je napomenuo kako je ovaj projekat dobar primer na koji se način mogu slediti EU direktive iz Zelenog dogovora.

Ulaganje u solarnu energiju društvena investicija i da treba biti inkluzivno, navode Zelenoj energetskoj zadruzi. Jedan od sigurnih puteva ka tome je građanska energija, koja podrazumeva ulaganje građana u obnovljivu energiju, što se može ostvariti i izgradnjom vlastite ili sudelovanjem u ulaganju u javne solarne elektrane, istakao je Zoran Kordić iz ZEZ-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

28. septembar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

28. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

28. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

28. septembar 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva