OIE

EU planira da do 2025. na sve javne zgrade postavi krovne solarne panele

EU 2025 sve javne zgrade krovne solarne panele

Foto: Biswarup Ganguly / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U nacrtu plana REPowerEU da se prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva predviđene su investicije od ukupno 195 milijardi evra, prenose mediji koji su imali uvid u predložene verzije. Evropska komisija će, po nezvaničnim informacijama, sprovesti mere da do 2025. svaka javna zgrada dobije krovne solarne panele, ali i olabaviti politiku zaštite životne sredine da bi se ubrzalo izdavanje dozvola za projekte za proizvodnju zelene energije.

Evropska unija priprema takozvanu Evropsku inicijativu za solarne krovove (European Solar Rooftops Initiative) kojom želi da doprinese smanjenju korišćenja gasa za proizvodnju struje i za grejanje, prenose svetski mediji koji su došli do plana Evropske komisije. Ona sledeće nedelje treba da predstavi paket REPowerEU i na dokumentaciji se još radi, ali sudeći po nacrtu, fotonaponska tehnologija i krovne solarne elektrane su jedan od glavnih elemenata.

Evropska komisija za 2030. godinu cilja 500 gigavata ukupnog kapaciteta solarnih elektrana

Evropska komisija će verovatno odrediti ciljeve za ukupni kapacitet solarnih elektrana od 300 gigavata za 2025. i 500 gigavata za 2030. godinu, navodi se u novinskim izveštajima. U nacrtu stoji da će prioritet biti objekti s najvećom potrošnjom energenata.

Pet država članica je uputilo zahtev da se za 2030. odredi cilj od jednog teravata ukupne snage solarnih elektrana

Austrija, Belgija, Litvanija, Luksemburg i Španija su nedavno poručile predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da cilj za 2030. treba da iznosi jedan teravat. Na nivou celog sveta, po proceni organizacije SolarPower Europe, taj prag je dostignut tek prošlog meseca.

Namena navedenog paketa mera i investicija je da se znatno pre 2030. eliminiše potreba za fosilnim gorivima iz Rusije. Po informacijama iz nacrta, vredan je 195 milijardi evra.

Nejasno da li će vlasnici svih novih i renoviranih zgrada morati da postave krovne solarne elektrane

Osim toga, ukoliko predlog bude usvojen, nacionalne vlade će morati da smanje vreme izdavanja dozvola za krovne solarne elektrane na tri meseca i da najkasnije 2025. omoguće postavljanje takvih sistema na svaku javnu zgradu na kojoj je to moguće. Pojavili su se i protivrečni izveštaji o tome da li će krovni fotonaponski sistemi biti obavezni za svaku novu i renoviranu zgradu.

Nacrt otkriva da će biti izvršen pritisak da se izdavanje dozvola za velike elektrane na obnovljive izvore ubrza tako što bi se ublažili propisi za zaštitu životne sredine za područja koja će države članice morati da odrede.

Evropska komisija se sprema i da predloži mehanizme za obučavanje radnika i radnica u sektoru solara i podršku projektima proizvodnje fotonaponske opreme. Izvršno telo EU namerava da poveća ciljani udeo zelene energije za kraj tekuće decenije sa 40 na 45 odsto, a cilj za smanjenje potrošnje energije s nivoa iz 2020. sa devet na 13 odsto, saznali su novinari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

12. maj 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. maj 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. maj 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

12. maj 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije