OIE

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Foto: iStock

Objavljeno

21.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i električnu energiju u naredne tri godine.

Hrvatska bi uz pomoć subvencija trebalo da dobije prve punjače za automobile, autobuse i kamione na vodonik. U zavisnosti od raspodele podsticaja biće instalirano najmanje šest, a moguće je i više punionica za vodonik.

Od ukupno 29,6 miliona evra za punionice za vodonik namenjeno je 23 miliona evra, a 6,6 miliona evra za punjače za električna vozila, navodi se u odluci Ministarstva o programu dodele državnih subvencija za ulaganje u infrastrukturu za snabdevanje gorivom.

Subvencije se dodeljuju kako bi se povećalo korišćenje obnovljive energije u transportu i time ubrzala dekarbonizacija ovog sektora upotrebom električne energije i vodonika.

Maksimalni iznos subvencija je dva miliona evra za punjače za automobile na vodonik i 3,5 miliona evra za autobuse i teška vozila

Ministarstvo, takođe, želi da podstakne ulaganje u proizvodnju obnovljivog ili niskougljeničnog vodonika, kao i da se dodatno ojača korišćenje električnih vozila.

Predviđeno je da se 2024. utroši 15 miliona evra na punjače za vodonik, a preostalih osam miliona u 2026. Sredstva za e-punjače biće podeljena u 2025.

Punjači za vodonik trebalo bi da budu instalirani do 2026, navodi se u odluci.

Firme mogu dobiti najviše dva miliona evra za punjače za automobile na vodonik, i najviše 3,5 miliona evra za autobuse i teška vozila.

Tačne lokacije za instalaciju nisu još poznate

Maksimalni iznos za e-punjače je 80.000 evra.

Inače, Hrvatska trenutno ima više od 870 punjača za električna vozila.

Minimalni kapacitet punionice za vodonik trebalo bi da bude 100 kilograma, uz mogućnost povećanja.

Tačne lokacije za instalaciju punjača za vodonik, kako prenosi lokalna štampa, nisu još poznate, i znaće  se na kraju postupka dodele subvencija. Ipak, poznato je da će punionice morati da budu postavljene na putevima koji su deo Transevropske transportne mreže.

To znači na tri saobraćajnice: Zagreb-Split, Zagreb-Varaždin i Zagreb-Rijeka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

21. mart 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. mart 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. mart 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

21. mart 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu