x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska, Crna Gora i Albanija jačaju saradnju protiv morskog otpada u Jadranu

21.02.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Hrvatska, Crna Gora i Albanija jačaju saradnju protiv morskog otpada u Jadranu

Ministri zaštite životne sredine Hrvatske, Crne Gore i Albanije dogovorili su se da konkretizuju saradnju i iskoriste raspoložive fondove u cilju rešavanja problema sa morskim otpadom u Jadranskom moru.

Na sastanku održanom ove nedelje u Dubrovniku, resorni ministri Hrvatske – Tomislav Ćorić, Crne Gore – Pavle Radulović i Albanije – Blendi Kosi naveli su da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti mogućnostima finansiranja projekata vezanih za morski otpad s kopna, prvenstveno putem apliciranja za sredstva Evropske unije.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike navodi se da su sve tri strane, inače potpisnice Barselonske konvencije, imajući u vidu važnost očuvanja životne sredine ali i održivog turizma, naglasile važnost implementacije Konvencije i Regionalnog plana upravljanja morskim otpadom na području Mediterana kako bi smanjile količine morskoga otpada u Jadranskom moru.

Domaćin susreta, ministar Ćorić, obećao je da će već na sledećem sastanku Saveta za životnu sredinu pokrenuti pregovore na ovu temu sa resornim evropskim komesarom, Karmenu Velom.

Kako bi ubrzali traženje rešenja minitri su zakazali naredni operativni susret već u aprilu, u Zagrebu a zatim je za juni, u Albaniji, planiran sastanak na najvišem nivou.

Dosadašnja saradnja, u okviru postojećih sporazuma i inicijativa poput Mešovite komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja, Jadranske Trilaterale i EU Strategije za jadransko-jonsku regiju, ocenjena je kao dobra ali je rečeno da je potrebno i pospešiti je.

Hrvatska će, navodi se u saopštenju, pružiti potrebnu tehničku pomoć Albaniji i Crnoj Gori po pitanju implementacije i jačanja zakonodavstva u oblasti upravljanja morskim otpadom i projekata povezanih sa pripremom i sprovođenjem propisa.

S obzirom na sve veći problem morskog otpada a u cilju očuvanja životne sredine u svim zemljama koje dele Jadransko more, Ćorić je u januaru ove godine, prilikom posete Rimu, pozvao Italiju, kao zemlju sa najdužom granicom na Jadranu, da razviju zajednički program stručne i tehničke pomoći drugim državama Jadranskog mora za rešenje problema zagađivanja mora sa kopna i sa brodova.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.