Otpad

Hrvatska, Crna Gora i Albanija jačaju saradnju protiv morskog otpada u Jadranu

Hrvatska, Crna Gora i Albanija jacaju saradnju protiv morskog otpada u Jadranu

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministri zaštite životne sredine Hrvatske, Crne Gore i Albanije dogovorili su se da konkretizuju saradnju i iskoriste raspoložive fondove u cilju rešavanja problema sa morskim otpadom u Jadranskom moru.

Na sastanku održanom ove nedelje u Dubrovniku, resorni ministri Hrvatske – Tomislav Ćorić, Crne Gore – Pavle Radulović i Albanije – Blendi Kosi naveli su da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti mogućnostima finansiranja projekata vezanih za morski otpad s kopna, prvenstveno putem apliciranja za sredstva Evropske unije.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike navodi se da su sve tri strane, inače potpisnice Barselonske konvencije, imajući u vidu važnost očuvanja životne sredine ali i održivog turizma, naglasile važnost implementacije Konvencije i Regionalnog plana upravljanja morskim otpadom na području Mediterana kako bi smanjile količine morskoga otpada u Jadranskom moru.

Domaćin susreta, ministar Ćorić, obećao je da će već na sledećem sastanku Saveta za životnu sredinu pokrenuti pregovore na ovu temu sa resornim evropskim komesarom, Karmenu Velom.

Kako bi ubrzali traženje rešenja minitri su zakazali naredni operativni susret već u aprilu, u Zagrebu a zatim je za juni, u Albaniji, planiran sastanak na najvišem nivou.

Dosadašnja saradnja, u okviru postojećih sporazuma i inicijativa poput Mešovite komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja, Jadranske Trilaterale i EU Strategije za jadransko-jonsku regiju, ocenjena je kao dobra ali je rečeno da je potrebno i pospešiti je.

Hrvatska će, navodi se u saopštenju, pružiti potrebnu tehničku pomoć Albaniji i Crnoj Gori po pitanju implementacije i jačanja zakonodavstva u oblasti upravljanja morskim otpadom i projekata povezanih sa pripremom i sprovođenjem propisa.

S obzirom na sve veći problem morskog otpada a u cilju očuvanja životne sredine u svim zemljama koje dele Jadransko more, Ćorić je u januaru ove godine, prilikom posete Rimu, pozvao Italiju, kao zemlju sa najdužom granicom na Jadranu, da razviju zajednički program stručne i tehničke pomoći drugim državama Jadranskog mora za rešenje problema zagađivanja mora sa kopna i sa brodova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

21. februar 2018. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

21. februar 2018. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. februar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

21. februar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.