Energetska kriza

Holandski grad Hag želi odobrenje da nastavi da kupuje ruski gas

Hag-gas-gazprom-kriza

Foto: corgaasbeek from Pixabay

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandski grad Hag će tražiti odobrenje da nastavi da kupuje gas od Gazproma i nakon 10. oktobra, kada sve vlade i javne ustanove u Evropskoj uniji treba da raskinu svoje ugovore sa ruskim energetskim gigantom.

Hag želi privremeno izuzeće od primene sankcija EU prema Rusiji jer ima problema da obezbedi zamenu za gas koji dobija od Gazproma.

Holandski grad ima teškoća da obezbedi alternativu ruskom gasu

Hag je u junu i julu raspisivao javne pozive za novog snabdevača iz EU, ali nije dobio nijednu ponudu. Sada su u toku direktni pregovori sa potencijalnim snabdevačima, ali se ne očekuje da će dogovor biti postignut na vreme.

Hag će tražiti privremeno izuzeće do januara 2023.

Gradske vlasti u Hagu se nadaju da će dobiti odobrenje da nastave da kupuju gas od Gazproma do 1. januara 2023. godine kako bi obezbedile sigurnost snabdevanja tokom predstojeće zime. Hag je jedna od mnogih opština u Holandiji koje nabavljaju ruski gas, ali je prva koja je najavila da će tražiti izuzeće od sankcija.

EU pokušava da prestane sa korišćenjem fosilnih goriva iz Rusije, posebno nakon invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska komisija objavila plan REPowerEU, čiji je cilj da se taj proces ubrza, ali se unija sada suočava sa nestašicama gasa.

Evropska komisija je objavila i dokument sa smernicama za uštedu energije u kojem se detaljno opisuju “promene u ponašanju” koje bi mogle dovesti do smanjenja potražnje za naftom i gasom za 5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

26. avgust 2022. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

26. avgust 2022. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

26. avgust 2022. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

26. avgust 2022. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.