Energetska kriza

Holandski grad Hag želi odobrenje da nastavi da kupuje ruski gas

Hag-gas-gazprom-kriza

Foto: corgaasbeek from Pixabay

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandski grad Hag će tražiti odobrenje da nastavi da kupuje gas od Gazproma i nakon 10. oktobra, kada sve vlade i javne ustanove u Evropskoj uniji treba da raskinu svoje ugovore sa ruskim energetskim gigantom.

Hag želi privremeno izuzeće od primene sankcija EU prema Rusiji jer ima problema da obezbedi zamenu za gas koji dobija od Gazproma.

Holandski grad ima teškoća da obezbedi alternativu ruskom gasu

Hag je u junu i julu raspisivao javne pozive za novog snabdevača iz EU, ali nije dobio nijednu ponudu. Sada su u toku direktni pregovori sa potencijalnim snabdevačima, ali se ne očekuje da će dogovor biti postignut na vreme.

Hag će tražiti privremeno izuzeće do januara 2023.

Gradske vlasti u Hagu se nadaju da će dobiti odobrenje da nastave da kupuju gas od Gazproma do 1. januara 2023. godine kako bi obezbedile sigurnost snabdevanja tokom predstojeće zime. Hag je jedna od mnogih opština u Holandiji koje nabavljaju ruski gas, ali je prva koja je najavila da će tražiti izuzeće od sankcija.

EU pokušava da prestane sa korišćenjem fosilnih goriva iz Rusije, posebno nakon invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska komisija objavila plan REPowerEU, čiji je cilj da se taj proces ubrza, ali se unija sada suočava sa nestašicama gasa.

Evropska komisija je objavila i dokument sa smernicama za uštedu energije u kojem se detaljno opisuju “promene u ponašanju” koje bi mogle dovesti do smanjenja potražnje za naftom i gasom za 5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU 30 miliona evra pomoci Crnoj Gori ublazavanje energetske krize

EU odobrila 30 miliona evra pomoći Crnoj Gori za ublažavanje energetske krize

26. avgust 2022. - Crna Gora će u januaru od Evropske unije dobiti direktnu budžetsku pomoć od 30 miliona evra za ublažavanje posledica visokih cena energenata

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

26. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

26. avgust 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune

EU energy package talks paralyzed by gas price cap rift

Pregovori u EU o energetskom paketu zapeli na pitanju ograničavanja cena gasa

26. avgust 2022. - Najveći deo predloga reforme tržišta gasa u EU je utanačen, ali izgleda da paket neće biti usvojen pre dogovora o ograničavanju cena