Energetska kriza

Holandski grad Hag želi odobrenje da nastavi da kupuje ruski gas

Hag-gas-gazprom-kriza

Foto: corgaasbeek from Pixabay

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandski grad Hag će tražiti odobrenje da nastavi da kupuje gas od Gazproma i nakon 10. oktobra, kada sve vlade i javne ustanove u Evropskoj uniji treba da raskinu svoje ugovore sa ruskim energetskim gigantom.

Hag želi privremeno izuzeće od primene sankcija EU prema Rusiji jer ima problema da obezbedi zamenu za gas koji dobija od Gazproma.

Holandski grad ima teškoća da obezbedi alternativu ruskom gasu

Hag je u junu i julu raspisivao javne pozive za novog snabdevača iz EU, ali nije dobio nijednu ponudu. Sada su u toku direktni pregovori sa potencijalnim snabdevačima, ali se ne očekuje da će dogovor biti postignut na vreme.

Hag će tražiti privremeno izuzeće do januara 2023.

Gradske vlasti u Hagu se nadaju da će dobiti odobrenje da nastave da kupuju gas od Gazproma do 1. januara 2023. godine kako bi obezbedile sigurnost snabdevanja tokom predstojeće zime. Hag je jedna od mnogih opština u Holandiji koje nabavljaju ruski gas, ali je prva koja je najavila da će tražiti izuzeće od sankcija.

EU pokušava da prestane sa korišćenjem fosilnih goriva iz Rusije, posebno nakon invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska komisija objavila plan REPowerEU, čiji je cilj da se taj proces ubrza, ali se unija sada suočava sa nestašicama gasa.

Evropska komisija je objavila i dokument sa smernicama za uštedu energije u kojem se detaljno opisuju “promene u ponašanju” koje bi mogle dovesti do smanjenja potražnje za naftom i gasom za 5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

26. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

26. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

26. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

26. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije