OIE

HEP želi da na lokaciji temoelektrane Plomin proizvodi vodonik

hep plomin vodonik solar

TE Plomin (foto: HEP)

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroproivreda (HEP) planira da na lokaciji svoje termoelektrane Plomin, posle njenog zatvaranja, instalira solarnu elektranu i elektrolizer za proizvodnju vodonika. To je jedina hrvatska elektrana na ugalj.

HEP je raspisao javnu nabavku za pripremanje dokumentacije za dobijanje lokacijske dozvole za fotonaponsku elektranu i elektrolizer za prozvodnju vodonika na lokaciji termoelektrane Plomin, prenosi portal Labinština.

Planirano je, kako se navodi, da TE Plomin prestane sa radom 2035, pa HEP razmatra opcije šta uraditi sa lokacijom na kojoj se nalazi ovo postrojenje. Inače, početkom juna prošle godine kompanija je angažovala konsultante kako bi analizirali koje su najbolje dostupne tehnike (eng. BAT) za korišćenje alternativnih goriva – gasa, biomase i otpada – u bloku A. Ta jedinica snage 125 MW ne radi od kraja 2018.

U TE Plomin radi samo jedan blok, a zatvaranje je planirano za 2035.

Da podsetimo, TE Plomin ima i blok B, snage 210 MW, koji je u funkciji, a HEP je radnije najavio da nedaleko od elektrane planira i solarnu elektranu snage 25 MW.

HEP je sada u tenderskoj dokumentaciji naveo da je imajući u vidu trenutnu situaciju u elektroenergetskom sistemu, stanje infrastrukture i prelazak na niskougljenične izvore energije, predloženo da se lokacija TE Plomin iskoristi za postavljanje elektrolizera za proizvodnju vodonika i solarne elektrane.

Vodonik bi mogao da se koristi u različite svrhe

Fotonaponsko postrojenje bi snabdevalo elektrolizer ili bi isporučivalo električnu energiju u mrežu, u zavisnosti od kretanja na tržištu. Planirana investicija je, kako se navodi, u skladu sa Strategijom prostornog razvoja Hrvatske.

Proizvedeni vodonik moguće je, takođe, sagorevati na postojećem kotlu bloka 2 (blok B) ili ubrizgavanjem gasovodnu mrežu kompanije Plinacro, do najviše deset odsto.

Postoje i druge opcije, kao što je komprimovanje vodonika i prodaja za pokretanje kamiona i brodova, punjenje i prodaja baterija sa vodonikom, kao i proizvodnje električne energije za pružanje regulacije frekvencije u elektroenergetskom sistemu.

Inače, Hrvatska je ranije najavila da namerava da prestane da koristi ugalj do 2033.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. septembar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. septembar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

6. septembar 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

6. septembar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.