x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

HEP gradi solarnu elektranu u blizini svoje jedine elektrane na ugalj u Istri

01.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Termoelektrana Plomin locirana je u opštini Kršan
HEP gradi solarnu elektranu u blizini svoje jedine elektrane na ugalj u Istri

Hrvatska elektroprivreda (HEP) namerava da izgradi solarnu elektranu snage 25 MW na teritoriji opštine Kršan, u istočnom delu Istre, preneo je Glas Istre.

Zanimljivo je da na teritoriji ove opštine radi Termoelektrana (TE) Plomin, jedina elektrana na ugalj koja je u vlasništvu HEP-a.

Planirana snaga elektrane je 25 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije 30 miliona kWh

Načelnik opštine Valdi Runko, povodom Dana opštine, izjavio je da su Opšina Kršan i HEP potpisali odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi. Snaga elektrana će biti 25 MW, a godišnja proizvodnja 30 miliona kWh.

Vrednost investicije je 184 miliona kuna (25 miliona evra)

To je deo HEP-ove strategije da razvija obnovljive izvore energije, a početak gradnje predviđen je za početak 2021. godine, objasnio je on, i dodao da je vrednost investicije je 184 miliona kuna (25 miliona evra).

Termoelektrana Plomin ima dva bloka ukupne snage 335 MW. Blok A snage 125 MW izgrađen je 1970, a od kraja 2018. nije u funkciji jer mu je, kako se navodi na sajtu HEP-a, istekla ekološka dozvola. U funkciji je jedino blok B snage 210 MW, koji je izgrađen 2010.

HEP je u aprilu ove godine najavio ulaganje 100 miliona evra u solarne elektrane do 2023. Do 2030. kompanija namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW.

U aprilu i maju HEP je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predao zahteve za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatska kompanija trenutno ima 13 solarnih elektrana na krovovima svojih poslovnih zgrada ukupne snage oko 270 kW i elektranu Kaštelir snage 1 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.