OIE

HEP gradi solarnu elektranu u blizini svoje jedine elektrane na ugalj u Istri

hep krsan plomin

Slika: Termoelektrana Plomin locirana je u opštini Kršan

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) namerava da izgradi solarnu elektranu snage 25 MW na teritoriji opštine Kršan, u istočnom delu Istre, preneo je Glas Istre.

Zanimljivo je da na teritoriji ove opštine radi Termoelektrana (TE) Plomin, jedina elektrana na ugalj koja je u vlasništvu HEP-a.

Planirana snaga elektrane je 25 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije 30 miliona kWh

Načelnik opštine Valdi Runko, povodom Dana opštine, izjavio je da su Opšina Kršan i HEP potpisali odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi. Snaga elektrana će biti 25 MW, a godišnja proizvodnja 30 miliona kWh.

Vrednost investicije je 184 miliona kuna (25 miliona evra)

To je deo HEP-ove strategije da razvija obnovljive izvore energije, a početak gradnje predviđen je za početak 2021. godine, objasnio je on, i dodao da je vrednost investicije je 184 miliona kuna (25 miliona evra).

Termoelektrana Plomin ima dva bloka ukupne snage 335 MW. Blok A snage 125 MW izgrađen je 1970, a od kraja 2018. nije u funkciji jer mu je, kako se navodi na sajtu HEP-a, istekla ekološka dozvola. U funkciji je jedino blok B snage 210 MW, koji je izgrađen 2010.

HEP je u aprilu ove godine najavio ulaganje 100 miliona evra u solarne elektrane do 2023. Do 2030. kompanija namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW.

U aprilu i maju HEP je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predao zahteve za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatska kompanija trenutno ima 13 solarnih elektrana na krovovima svojih poslovnih zgrada ukupne snage oko 270 kW i elektranu Kaštelir snage 1 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

1. avgust 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

1. avgust 2019. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

1. avgust 2019. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

1. avgust 2019. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023