OIE

HEP ESCO nudi građanima solarne elektrane i obnovu gasnih kotlarnica

HEP-ESCO-nudi-gradjanima-solarne-elektrane

Slika: Dan otvorenih vrata HEP ESCO

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

HEP ESCO, ćerka firma Hrvatske Elektroprivrede (HEP) koja pruža razne energetske usluge, najavila je dva nova projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti, kroz koje će građanima uskoro ponuditi da na svom krovu postave fotonaponsku elektranu za pokrivanje sopstvene potrošnje električne energije, kao i da obnove gasne kotlarnice u stambenim zgradama, čime će smanjiti troškove grejanja.

U okviru projekta HEPI Solar, HEP će nuditi građanima solarne elektrane snage od 4 kW do 10 kW, s tim da će HEP ESCO samostalno finansirati postavljanje takve elektrane i brinuti o održavanju u narednih deset godina, rečeno je na Danu otvorenih vrata, na kome je HEP ESCO predstavio svoje poslovanje.

Ulaganje u solarne elektrane će se isplatiti iz energetskih ušteda, odnosno viška proizvedene električne energije koja će se predavati u mrežu. Nakon isteka ugovornog perioda, kako su objasnili predstavnici firme HEP ESCO, elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika stambenog objekta.

Obnova kotlarnica donosi značajne uštede na period od 30 godina

Druga nova usluga, koju će uskoro pokrenuti HEP ESCO – obnova gasnih kotlarnica u stambenim zgradama – će stanarima doneti značajne energetske uštede u periodu od 30 godina. Građani će nakon rekonstrukcije kotlarnica dobijati umanjene račune zahvaljujući smanjenoj potrošnji toplotne energije, dok će se investicija otplaćivati kroz uvećane račune za održavanje zgrade. Ugovor bi se pritom potpisivao na deset godina.

HEP ESCO je nedavno potpisao i ugovor za postavljanje energetski efikasnije javne rasvete u mestima Zaprešić i Stupnik, gde se očekuje ušteda u potrošnji električne energije veća od 80% u odnosu na postojeću rasvetu, navodi se u saopštenju na sajtu HEP-a.

Ova firma po principu one-stop-shop nudi i druge energetske usluge upravljanja potrošnjom energije, poput ESCO Monitora i SGE projekata, a učestvuje i u nekoliko projekata koje sufinansira Evropska unija, gde pruža konsultantske usluge u energetskom i vodoprivrednom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. maj 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. maj 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

23. maj 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

23. maj 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike