OIE

HEP ESCO nudi građanima solarne elektrane i obnovu gasnih kotlarnica

HEP-ESCO-nudi-gradjanima-solarne-elektrane

Slika: Dan otvorenih vrata HEP ESCO

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

HEP ESCO, ćerka firma Hrvatske Elektroprivrede (HEP) koja pruža razne energetske usluge, najavila je dva nova projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti, kroz koje će građanima uskoro ponuditi da na svom krovu postave fotonaponsku elektranu za pokrivanje sopstvene potrošnje električne energije, kao i da obnove gasne kotlarnice u stambenim zgradama, čime će smanjiti troškove grejanja.

U okviru projekta HEPI Solar, HEP će nuditi građanima solarne elektrane snage od 4 kW do 10 kW, s tim da će HEP ESCO samostalno finansirati postavljanje takve elektrane i brinuti o održavanju u narednih deset godina, rečeno je na Danu otvorenih vrata, na kome je HEP ESCO predstavio svoje poslovanje.

Ulaganje u solarne elektrane će se isplatiti iz energetskih ušteda, odnosno viška proizvedene električne energije koja će se predavati u mrežu. Nakon isteka ugovornog perioda, kako su objasnili predstavnici firme HEP ESCO, elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika stambenog objekta.

Obnova kotlarnica donosi značajne uštede na period od 30 godina

Druga nova usluga, koju će uskoro pokrenuti HEP ESCO – obnova gasnih kotlarnica u stambenim zgradama – će stanarima doneti značajne energetske uštede u periodu od 30 godina. Građani će nakon rekonstrukcije kotlarnica dobijati umanjene račune zahvaljujući smanjenoj potrošnji toplotne energije, dok će se investicija otplaćivati kroz uvećane račune za održavanje zgrade. Ugovor bi se pritom potpisivao na deset godina.

HEP ESCO je nedavno potpisao i ugovor za postavljanje energetski efikasnije javne rasvete u mestima Zaprešić i Stupnik, gde se očekuje ušteda u potrošnji električne energije veća od 80% u odnosu na postojeću rasvetu, navodi se u saopštenju na sajtu HEP-a.

Ova firma po principu one-stop-shop nudi i druge energetske usluge upravljanja potrošnjom energije, poput ESCO Monitora i SGE projekata, a učestvuje i u nekoliko projekata koje sufinansira Evropska unija, gde pruža konsultantske usluge u energetskom i vodoprivrednom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana