x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

HEP ESCO nudi građanima solarne elektrane i obnovu gasnih kotlarnica

23.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Dan otvorenih vrata HEP ESCO
HEP ESCO nudi građanima solarne elektrane i obnovu gasnih kotlarnica

HEP ESCO, ćerka firma Hrvatske Elektroprivrede (HEP) koja pruža razne energetske usluge, najavila je dva nova projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti, kroz koje će građanima uskoro ponuditi da na svom krovu postave fotonaponsku elektranu za pokrivanje sopstvene potrošnje električne energije, kao i da obnove gasne kotlarnice u stambenim zgradama, čime će smanjiti troškove grejanja.

U okviru projekta HEPI Solar, HEP će nuditi građanima solarne elektrane snage od 4 kW do 10 kW, s tim da će HEP ESCO samostalno finansirati postavljanje takve elektrane i brinuti o održavanju u narednih deset godina, rečeno je na Danu otvorenih vrata, na kome je HEP ESCO predstavio svoje poslovanje.

Ulaganje u solarne elektrane će se isplatiti iz energetskih ušteda, odnosno viška proizvedene električne energije koja će se predavati u mrežu. Nakon isteka ugovornog perioda, kako su objasnili predstavnici firme HEP ESCO, elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika stambenog objekta.

Obnova kotlarnica donosi značajne uštede na period od 30 godina

Druga nova usluga, koju će uskoro pokrenuti HEP ESCO – obnova gasnih kotlarnica u stambenim zgradama – će stanarima doneti značajne energetske uštede u periodu od 30 godina. Građani će nakon rekonstrukcije kotlarnica dobijati umanjene račune zahvaljujući smanjenoj potrošnji toplotne energije, dok će se investicija otplaćivati kroz uvećane račune za održavanje zgrade. Ugovor bi se pritom potpisivao na deset godina.

HEP ESCO je nedavno potpisao i ugovor za postavljanje energetski efikasnije javne rasvete u mestima Zaprešić i Stupnik, gde se očekuje ušteda u potrošnji električne energije veća od 80% u odnosu na postojeću rasvetu, navodi se u saopštenju na sajtu HEP-a.

Ova firma po principu one-stop-shop nudi i druge energetske usluge upravljanja potrošnjom energije, poput ESCO Monitora i SGE projekata, a učestvuje i u nekoliko projekata koje sufinansira Evropska unija, gde pruža konsultantske usluge u energetskom i vodoprivrednom sektoru.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.