Voda

Grundfos u Srbiji otvorio BioBooster postrojenje za preradu otpadnih voda

Grundfos-BioBooster-postrojenje-za-preradu-otpadnih-voda

Foto: Ambasada Danske u Beogradu

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski proizvođač pumpi Grundfos danas je zvanično otvorio BioBooster postrojenje za preradu otpadnih voda u Inđiji. Ova investicija od dva miliona evra stavlja Srbiju i Inđiju na mapu sveta kao jedino mesto van skandinavskih zemalja gde se mogu naći BioBooster postrojenja, saopštila je kompanija.

Grundfos je postrojenje otvorio prilikom obeležavanja deset godina rada u Srbiji. BioBooster postrojenje će prerađivati i reciklirati veći deo vode koji fabrika utroši, a kako je rekao Veljko Todorović, direktor Grundfosa u Srbiji, ovi kapaciteti će biti ponuđeni gradu Inđija i ostalim kompanijama u blizini.

BioBooster postrojenje će prerađivati i reciklirati veći deo vode koji fabrika utroši

On je naglasio da će ova investicija omogućiti još efikasniju proizvodnju uz umanjenu potrošnju vode.

Među prisutnima na otvaranju postrojenja bili su i ministar privrede Goran Knežević i Nj.E. ambasador Danske u Srbiji, Anders Hougor.

Grundfos je svoj rad u Srbiji počeo investicijom od 60 miliona evra. Danas u Inđiji zapošljava preko 750 ljudi, u izvozno orijentisanoj proizvodnji koja godišnje iz Srbije izveze proizvode u vrednosti od preko 200 miliona evra na tržišta širom sveta, što ga čini 7. najvećim izvoznikom Srbije.

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16% otpadnih voda

Na nedavno održanom stručnom skupu u Novom Sadu rečeno je da se u Srbiji godišnje prečisti samo 16% otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju, a da u 168 gradova i opština postoji samo četrdesetak pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U Vojvodini više od 65% industrijskih postrojenja ne prečišćava otpadne vode

Realnost je takva da se samo u Vojvodini preradi tek 10% otpadnih voda, a više od 65% industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U narednim godinama će, kako se navodi, biti potrebno izdvojiti oko pet milijardi evra za izgradnju nedostajućih kapaciteta kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje gradjana pitkom vodom i zaštitila životna sredina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

12. septembar 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

12. septembar 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

12. septembar 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

12. septembar 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika