Životna sredina

Greenpeace zahteva da Bugarska napusti ugalj već do 2030. godine

Greenpeace Bugarska napusti ugalj 2030

Slika: Stratospheric Productions / Greenpeace

Objavljeno

20.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada u Sofiji može da se ugleda na Grčku u energetskoj politici, kaže Balin Balinov iz organizacije Greenpeace Bulgaria i poziva na prekidanje upotrebe uglja dvadeset godina pre nego što je Bugarska planirala. Zaštitnici životne sredine ukazuju na štetu od nastavka rada termoelektrana koje koriste to fosilno gorivo.

Dok ministarka energetike Temenuzhka Petkova zastupa tezu da elektrane na ugalj treba da opstanu do 2050. zbog energetske i nacionalne bezbednosti, Greenpeace insistira da Bugarska zatvori te pogone najkasnije 2030. godine. Koordinator organizacije za energetska rešenja u toj zemlji Balin Balinov rekao je za Bloomberg TV Bulgaria da je period dovoljno dugačak za to, ali da sve zainteresovane strane moraju da se posvete ovom cilju.

Opšti konsenzus je presudan za energetsku tranziciju

Vlasti u regionima zavisnim od uglja, sindikati, Ministarstvo energetike, premijer i nevladin sektor moraju da se slože i treba čuti njihove stavove da bi se usvojio plan za napuštanje uglja, izjavio je. Greenpeace Bulgaria očekuje zakonodavna rešenja u skladu s pravilima Evropske unije i uvođenje koncepta građana u energetici, po rečima njegovog predstavnika.

To znači da bi pojedinci dobili mogućnost da proizvode energiju za sebe i postanu prozjumeri ili kao domaćinstva ili u okviru energetskih zadruga. Balinov je naveo primer Grčke i napomenuo da je u susednoj balkanskoj zemlji transformacija već počela. „To može da se desi i u Bugarskoj. Ljudi moraju želeti promene da bi se one desile“, kazao je.

Greenpeace pokazao crveni karton kompanijama koje eksploatišu ugalj

Početkom meseca, Greenpeace Bulgaria je održao protest na fudbalskom igralištu u Perniku koje je zahvaćeno majskom poplavom, kada je popustila brana veštačkog jezera za otpad iz termoelektrane Republika. Voda sa šljakom, nusproizvodom sagorevanja uglja, pokrila je skoro devet hektara i obližnja naselja su evakuisana.

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine su simbolično uručili crveni karton industriji uglja. Skrenuli su pažnju i na druge incidente kada su zagađene materije prodrle u okolinu te na širenje otrovne prašine i istakli socijalne, ekonomske i posledice po prirodu usled rada tog dela industrije fosilnih goriva.

Vlada želi da prenese otpad iz termoelektrana u stare rudnike uglja

Zajedno s grupom Za Zemiata, koja je deo mreže Friends of the Earth, Greenpeace je uputio zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu i zdravlje projekta za deponovanje pepela i šljake u stare rudnike u ovoj oblasti. Eko antratsit, državna firma zadužena za rešavanje štetnih posledica kopanja uglja, planira da tamo smesti otpad iz termoelektrana Bobov Dol i Maritsa East 2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije