x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grčki PPC namerava da kupi vodeću kompaniju BJRM za trgovinu električnom energijom

16.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: PPC
Grčki PPC namerava da kupi vodeću kompaniju BJRM za trgovinu električnom energijom

Grčka nacionalna kompanija za proizvodnju električne energije, Public Power Corporation (PPC), saopštila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji (BJRM).

U saopštenju, grčka firma navodi da je ova inicijativa deo njenog strateškog plana poslovanja, u cilju proširivanja aktivnosti na regionalnom tržištu električne energije na Balkanu, u okviru plana EU za integraciju tržišta električne energije u Evropi. Kada bude realizovan, ovaj sporazum će uvesti PPC u posao trgovanja električnom energijom.

Grčka PPC je jedna od najvećih kompanija za električnu energiju u jugoistočnoj Evropi, sa tržišnim udelom od 85% u Grčkoj. Ukupna aktiva kompanije iznosi više od 15 milijardi evra, a godišnji prihodi su iznad 5 milijardi evra, prema podacima kompanije. U posedu PPC su Operator distributivne mreže u Grčkoj (HEDNO) i PPC Renewables, jedne od prvih kompanija u Evropi koja je počela proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema pisanju makedonskog portala Republika, grčka firma je potpisala pismo o namerama za kupovinu EDS grupe i njenih podružnica u jugoistočnoj Evropi. Prenos akcija biće obavljen u skladu sa zakonima BJRM, a kada se postupak završi, PPC će preuzeti upravljanje EDS-om.

EDS Grupa je članica Mađarske berze električne energije (HUPKS) i poseduje podružnice u Srbiji, na Kosovu* i u Slovačkoj. Ima licence za trgovanje električnom energijom u Srbiji, na Kosovu*, u Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Na nivou velikoprodaje, EDS trguje električnom energijom u svim zemljama u regionu jugoistočne Evrope.

U Makedoniji je EDS vodeća kompanija za trgovinu i snabevanje električnom energijom i pokriva više od 73% liberalizovanog dela tržišta. U Hrvatskoj je među 5 najvećih snabdevača. U Srbiji, EDS je aktivan na tržištu električne energije na malo od 2016. godine, a na kraju prve godine poslovanja je imao portfolio kupaca od 10 MV.

U fiskalnim godinama 2013 – 2015 godišnji promet za EDS iznosio je 53 miliona evra, 77 miliona evra i 103 miliona evra. Očekivani godišnji promet u 2016. godini procenjuje se na 110 miliona evra, prema podacima EDS-u u Srbiji.

PPC zainteresovan za Albaniju i Tursku

Grčka elektroprivredna kompanija je zainteresovana i za albansko i tursko tržište, piše grčki portal EnergyPress. U Albaniji, gde je PPC već osnovala podružnicu, kompanija je zainteresovana za ulaganje u hidroelektrane.

Prema rečima prvog čoveka PPC-a, Manolisa Panajotakisa, kompanija je zainteresovana da stekne razvojna prava za elektranu u oblasti Eskisehir, na severozapadu Turske, sa kineskom kompanijom Shenhua kao partnerom. Projekat Eskisehir podrazumeva razvoj elektrane snage 1.080 MV, prema pisanju turskih medija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.