Električna energija

Grčki PPC namerava da kupi vodeću kompaniju BJRM za trgovinu električnom energijom

Grcki PPC namerava da kupi vodecu kompaniju BJRM za trgovinu elektricnom energijom

Photo: PPC

Objavljeno

16.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Grčka nacionalna kompanija za proizvodnju električne energije, Public Power Corporation (PPC), saopštila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji (BJRM).

U saopštenju, grčka firma navodi da je ova inicijativa deo njenog strateškog plana poslovanja, u cilju proširivanja aktivnosti na regionalnom tržištu električne energije na Balkanu, u okviru plana EU za integraciju tržišta električne energije u Evropi. Kada bude realizovan, ovaj sporazum će uvesti PPC u posao trgovanja električnom energijom.

Grčka PPC je jedna od najvećih kompanija za električnu energiju u jugoistočnoj Evropi, sa tržišnim udelom od 85% u Grčkoj. Ukupna aktiva kompanije iznosi više od 15 milijardi evra, a godišnji prihodi su iznad 5 milijardi evra, prema podacima kompanije. U posedu PPC su Operator distributivne mreže u Grčkoj (HEDNO) i PPC Renewables, jedne od prvih kompanija u Evropi koja je počela proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema pisanju makedonskog portala Republika, grčka firma je potpisala pismo o namerama za kupovinu EDS grupe i njenih podružnica u jugoistočnoj Evropi. Prenos akcija biće obavljen u skladu sa zakonima BJRM, a kada se postupak završi, PPC će preuzeti upravljanje EDS-om.

EDS Grupa je članica Mađarske berze električne energije (HUPKS) i poseduje podružnice u Srbiji, na Kosovu* i u Slovačkoj. Ima licence za trgovanje električnom energijom u Srbiji, na Kosovu*, u Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Na nivou velikoprodaje, EDS trguje električnom energijom u svim zemljama u regionu jugoistočne Evrope.

U Makedoniji je EDS vodeća kompanija za trgovinu i snabevanje električnom energijom i pokriva više od 73% liberalizovanog dela tržišta. U Hrvatskoj je među 5 najvećih snabdevača. U Srbiji, EDS je aktivan na tržištu električne energije na malo od 2016. godine, a na kraju prve godine poslovanja je imao portfolio kupaca od 10 MV.

U fiskalnim godinama 2013 – 2015 godišnji promet za EDS iznosio je 53 miliona evra, 77 miliona evra i 103 miliona evra. Očekivani godišnji promet u 2016. godini procenjuje se na 110 miliona evra, prema podacima EDS-u u Srbiji.

PPC zainteresovan za Albaniju i Tursku

Grčka elektroprivredna kompanija je zainteresovana i za albansko i tursko tržište, piše grčki portal EnergyPress. U Albaniji, gde je PPC već osnovala podružnicu, kompanija je zainteresovana za ulaganje u hidroelektrane.

Prema rečima prvog čoveka PPC-a, Manolisa Panajotakisa, kompanija je zainteresovana da stekne razvojna prava za elektranu u oblasti Eskisehir, na severozapadu Turske, sa kineskom kompanijom Shenhua kao partnerom. Projekat Eskisehir podrazumeva razvoj elektrane snage 1.080 MV, prema pisanju turskih medija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

23 February 2021 - Grant stiže od Investicionog okvira za Zapadni Balkan za sekciju 3 Koridora koja se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

19 February 2021 - O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlada Srbije.

eex cropex fjucersi

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

12 February 2021 - Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju, Evropska energetska berza priprema i hrvatske fjučerse za električnu energiju.