Voda

Gradonačelnik Beograda najavio partnerstvo sa kineskom Poli grupom za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

21.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je izgradnju fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu. Mali je rekao da je o tom projektu postignut dogovor sa kineskom kompanijom Poli grupa tokom posete delegacije Srbije Kini.

Poli grupa treba da završi izgradnju takozvanog interceptora i cevovoda koji otpadne vode odvode u pogon za prečišćavanje nadomak Beograda. Želimo da i Sava i Dunav budu čisti, da u Beogradu bude kao u Beču gde možete da vidite kako je čista voda skroz do dna, a u ovom trenutku, sve otpadne vode idu direktno i u Savu i u Dunav, zbog čega su reke prljave, rekao je gradonačelnik Beograda.

On je dodao da je postignut dogovor i oko završetka izgradnje kanalizacionog sistema u Beogradu dodajući da je to nešto što se čeka i na čemu se radi već 30 godina.

Ugovor o završetku izgradnje kanalizacije i fabrike za prečišćavanje vode treba da bude potpisan u sledećih mesec dana, rekao je Mali. On nije saopštio kolika je vrednost ovih ugovora.

Poli grupa je firma pod nadležnošću kineske državne Komisije za superviziju imovine i administraciju.

U martu ove godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i grad Beograd najavili su javni poziv za konsultantsku kuću da pripremi studiju, dizajn i tendersku dokumentaciju za izgradnju prvog postrojenja za preradu otpadniv voda u Batajnici. To postrojenje jedno je od ukupno pet nezavisnih kanalizacionih sistema u Beogradu pored Velikog Sela, Ostružnice, Krnjače i Boleča – Vinče.

 

Gradonačelnik Beograda je rekao i da je sa predstavnicima kompanije Hajger razgovarao o kupovini nekoliko desetina hibridnih elektro autobusa pored pet elektroautobusa drugog proizvođača koji saobraćaju na jednoj liniji između Novog Beograda i starog dela grada kao i o saradnji firme Hajger sa Ikarbusom u proizvodnji elektroautobusa u pogonima u Zemunu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

21. maj 2017. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

21. maj 2017. - Reka Vjosa je dobila najviši nacionalni stepen zaštite zahvaljujući dugogodišnjoj kampanji i saradnji državnog i civilnog sektora

Plutajuci fotonaposnski sistemi sprecavaju isparavanje vode

Plutajuće solarne elektrane ograničavaju isparavanje vode iz jezera

21. maj 2017. - Po rezultatima istraživanja u Brazilu, fotonaponski paneli mogu da smanje isparavanje vode iz akumulacija do čak 60 odsto

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

21. maj 2017. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS