Životna sredina

Građani EU mogu da tuže državu zbog zagađenja vazduha

Evropski-sud-pravde-web

Foto: Court of Justice of European Union

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Evropske unije mogu da tuže države i dobiju nadoknadu zbog narušenog zdravlja koje je prouzrokovano zagađenjem vazduha, saopštio je Evropski sud pravde. Pravnu polemiku izazvao je slučaj jednog stanovnika Pariza koji tuži državu Francusku i traži odštetu od neverovatnih 21 miliona evra!

Prvobraniteljka Juliane Kokott iz Evropskog suda pravde izjavila je da postoji pravni osnovi prema kojima države članice Evropske unije mogu da budu odgovorne za štetu po zdravlje građana uzrokovanu prekomernim zagađenjem vazduha.

Obaveza država članica je da poštuju granične vrednosti za zaštitu kvaliteta vazduha i poboljšaju kvalitet vazduha, što ima za cilj da se zaštiti zdravlje i prava građana, navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde.

Prekoračenje graničnih vrednosti uglavnom pogađa određene grupe koje žive ili rade u posebno zagađenim područjima, često niskog socio-ekonomskog statusa, objasnila je pomenuta opšta pravobraniteljka iz suda u Luksemburgu.

Tužba iz Pariza stigla do Evropskog suda pravde

Kokott je iznela svoje mišljenje povodom tužbe koju je pokrenuo jedan stanovnik Pariza, koji traži od Francuske odštetu u iznosu od 21 milion evra.

Prema tvrdnjama tužitelja, sve veće zagađenje vazduha u pariskoj aglomeraciji narušilo je njegovo zdravlje. Oštećeni navodi da je Francuska odgovorna što nije obezbedila poštovanje graničnih vrednosti koje se jednoobrazno primenjuju u celoj Evropskoj uniji.

Tužitelj tvrdi da je Francuska odgovorna za narušeno zdravlje jer nije obezbedila poštovanje graničnih vrednosti koje se jednoobrazno primenjuju u celoj Evropskoj uniji

Evropski sud pravde je 2019. utvrdio da su granične vrednosti azot-dioksida u pariskoj aglomeraciji premašivane od 2010. godine. Francuski Državni savet je utvrdio da su u Parizu limiti prekoračivani do 2020. kao i da je zabeleženo prekomerno prisustvo sitnih čestica tipa PM10 u vazduhu.

Upravni apelacioni sud u Versaju, koji vodi ovaj spor, uputio je Evropskom sudu pravde pitanje da li i pod kojim uslovima pojedinci mogu tražiti od države naknadu za narušeno zdravlje prouzrokovano kršenjem graničnih vrednosti EU.

Zaštita prava je i zaštita zdravlja

Povodom ovog slučaja, pravobraniteljka Kokott je istakla da prekoračenje graničnih vrednosti prema pravilima EU može dovesti do prava na odštetu od države.

Ona navela da građani mogu da dobiju kompenzaciju zbog narušenog zdravlja ukoliko su ispunjena tri uslova za odgovornost države za štetu prouzrokovanu pojedincima: da je prekršena vladavina prava EU, da je povreda tog pravila dovoljno ozbiljna i da postoji direktna uzročna veza između te povrede i štete koju su pretrpele te osobe.

Kokott: Građani mogu da dobiju kompenzaciju zbog narušenog zdravlja ukoliko su ispunjena tri uslova za odgovornost države za štetu prouzrokovanu pojedincima

Granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, kao i obaveze država da poboljšaju kvalitet vazduha prema direktivama EU, imaju za cilj da zaštite prava građana, a samim tim i zdravlje ljudi. Ako ove norme nisu ispoštovane, tvrdi Kokott, prvi uslov za tužbu je ispunjen.

Povodom povrede pravila o zaštiti kvaliteta vazduha, Kokott smatra da se to odnosi na sve periode prekoračenja važećih graničnih vrednosti kada nije postojao zvanični plan poboljšanja kvaliteta vazduha.

Složena povezanost sa zagađenjem

Stvarne poteškoće u ostvarivanju zahteva za obeštećenje su u dokazivanju direktne uzročne veze između ozbiljnog kršenja pravila o kvalitetu vazduha i specifične štete po zdravlje, navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde.

Oštećeni mora da dokaže da je dovoljno dugo boravio u okruženju u kome su prekršeni evropski propisi o kvalitetu vazduha. Zatim, oštećeni mora dokazati direktnu uzročnu vezu između boravka na mestu gde je prekršena granična vrednost kvaliteta vazduha i potraživane štete, što zahteva stručnu medicinsku procenu.

Država može da dokaže da bi do prekoračenja graničnih vrednosti došlo čak i da je na vreme usvojila planove kvaliteta vazduha

Čak i da su svi ovi uslovi ispunjeni, napominje Kokott, država članica može da se oslobodi krivice time što će dokazati da bi do prekomerne zagađenosti vazduha došlo čak i da je na vreme usvojila planove kvaliteta vazduha koji ispunjavaju direktive EU.

Zagađenje glavna pretnja po zdravlje u EU

Kao deo Evropskog zelenog dogovora, EU najavljuje da će revidirati standarde za zaštitu vazduha kako bi se izbegle prekomerne koncentracije zagađenja i kako bi se regulativa bliže uskladila sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, zagađenje vazduha uzrokuje 300 hiljada slučajeva prevremene smrti godišnje u Evropi, što ga čini jednom od najvećih pretnji po ljudsko zdravlje na kontinentu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

6. maj 2022. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

6. maj 2022. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

Novi Pazar je godišnji limit od 35 dana prekomerno zagađenog vazduha prekoračio za 41 dan

6. maj 2022. - Ne zaostaju Šabac i Valjevo, koji imaju po 33 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, a slede ih Kosjerić i Užice sa po 32 dana, pokazuje xEco

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

6. maj 2022. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.