Životna sredina

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli – prekoračena planetarna granica

Globalno zagađenje hemikalijama i plastikom izmaklo kontroli - prekoračena planetarna granica

Foto: yogendras31 / Pixabay

Objavljeno

21.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prema zaključku istraživanja o zagađenju sintetičkim hemikalijama, u koje spada i plastika, čovečanstvo je prekoračilo planetarnu granicu. Proizvodnja hemikalija se povećala 50 puta od 1950, a predviđa se da će se ovim tempom utrostručiti do 2050. godine.

„Zaključujemo da čovečanstvo trenutno deluje van planetarne granice“, ističu naučnici koji su sproveli istraživanje o globalnom hemijskom zagađenju. Planetarna granica hemijskog zagađenja je peta koja je prekoračena, u konceptu devet planetarnih granica koje se ne smeju prekoračiti, ukoliko želimo da očuvamo planetu kakvu poznajemo.

Tempo zagađenja prevazilazi globalne kapacitete za procenu i praćenje

U studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Environmental Science and Technology istaknuto je da je „bezbedni operativni prostor planetarne granice ‘novih entiteta’ prekoračen, jer se godišnja proizvodnja i oslobađanje povećavaju tempom koji prevazilazi globalne kapacitete za procenu i praćenje“.

Novi entiteti su u ovom slučaju hemijska jedinjenja, u koja spada i plastika. Novi su u geološkom smislu, ali bi mogli da imaju uticaj velikih razmera na ugrožavanje ekosistema na planeti. To uključuje plastiku, pesticide, industrijske hemikalije, antibiotike i druge farmaceutske proizvode. To su sve potpuno novi entiteti koji su stvoreni ljudskim aktivnostima i imaju uglavnom nepoznate efekte na ekosisteme, objašnjeno je u studiji.

Hemikalije van kontrole

Studija upozorava da rastuća stopa proizvodnje i oslobađanja velikih količina novih hemikalija sa različitim potencijalima rizika prevazilazi sposobnost država da sprovedu procene i nadzor koliko su bezbedne. Stoga, naučnici preporučuju hitno smanjenje proizvodnje i upotrebe hemijskih jedinjenja. Čovečanstvo je izgubilo kontrolu nad produktima koje je samo stvorilo.

Dogodilo se i prekoračenje kapaciteta i za procenu i praćenje

Samo proizvodnja plastike porasla je za 79 procenata između 2000. i 2015. godine. Ukupna masa plastike je skoro duplo veća od ukupne masu svih sisara na planeti, izvestio je istraživački tim. Pritom je svuda – od dna okeana do vrhova Himalaja, dok otprilike 80 odsto sve plastike ikada proizvedene ostaje u životnoj sredini, ističu naučnici koji su učestvovali u istraživanju.

Ukupna masa plastike dva puta prevazilazi ukupnu masu svih sisara na planeti

Od polovine dvadesetog veka, kada je sa tadašnjom Zelenom revolucijom u poljoprivredi započela intenzivna upotreba hemijskih preparata širom planete, pa sve do današnje konzumerske svakodnevice umotane u foliju, zagađenja iz industrije, rudnika, nafte, došlo je do pedesetostrukog povećanja proizvodnje hemikalija, navode autori. U studiji se navodi da će se proizvodnja povećati za još tri puta do 2050. godine, ukoliko se nastavi ovim tempom.

Trenutno je registrovano za upotrebu oko 350.000 vrsta hemikalija, od kojih je samo mali deo bezbednosno procenjen. I tako dolazimo do prekoračenja granice.

Planetarne granice

Po naučnom konceptu planetarnih pragova, ima ih devet unutar kojih može da se označi granica stabilnog stanja u kojoj se Zemlja nalazi poslednjih 10 hiljada godina, objašnjavaju u Stokholmskom centru za održivost (Stockholm Resillience Center). Upravo je na tom institutu grupa naučnika 2009. godine identifikovala devet ključnih procesa koji regulišu stabilnost i otpornost Zemljinog sistema.

Prekoračenje granica povećava rizik od nepovratnih promena životne sredine

Foto: Planetarne granice (SRC)

„Naučnici su predložili kvantitativne planetarne granice unutar kojih čovečanstvo može da nastavi da se razvija i napreduje za generacije koje dolaze. Prekoračenje ovih granica povećava rizik od generisanja velikih, naglih ili nepovratnih promena životne sredine. Okvir planetarnih granica izazvao je ogromno interesovanje u nauci, politici i praksi“, smatraju u centru. Na pomenuti koncept se oslanjaju i ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs).

Čovečanstvo je u pet segmenata prekoračilo planetarne granice

Planetarna granica hemijskog zagađenja je peta za koju naučnici tvrde da je prekoračena. Granice su prešli globalno zagrevanje, uništavanje divljih staništa, gubitak biodiverziteta i prekomerno zagađenje azotom i fosforom.

Kiselost okeana, ispuštanje aerosola u atmosferu, promene u korištenju vode i zloupotrebe u korištenju zemljišta su planetarne granice koje još uvek nisu prekoračile limite, što ne znači da nisu međusobno zavisne od drugih procesa koji narušavaju ravnotežu.

Naučnici predlažu regulaciju

Rotacija planete i okretanje oko Sunca će se nastaviti, ali ekosistemi i ukupna flora i fauna na zemlji nisu u stanju da se oporave dovoljno brzo pred ovim tempom i količinom zagađenja. To bi otprilike značilo da je čovek svojim aktivnostima doveo samog sebe i živi svet na zemlji, na rub propasti. Ili, kako nauka kaže, prekoračio je planetarne granice.

Ipak, zaustaviti procese hemijskog zagađenja je moguće, ističe se u studiji. Neophodno je bolje upravljanje rizikom, praćenje i smanjenje štetne proizvodnje i oslobađanja hemikalija, kako bi se zaustavilo prekoračenje, a zagađenje vratilo u okvir granica koje ne bi bile potpuno van kontrole.

Neophodna je regulacija svih procesa vezanih za plastiku i hemikalije

Potrebna je i snažna regulacija svih procesa vezanih za plastiku i hemikalije. Pokrenuta je inicijativa da se oformi međunarodno naučno telo koje bi pratilo i kontrolisalo proizvodnju i primenu hemikalija i plastike, a time i kontrolisalo zagađenje. Poput Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) za emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

21. januar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

21. januar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. januar 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

21. januar 2022. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...