Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu organizovali obuku na temu Održive urbane mobilnosti

GIZ ORF-EE i Savez opcina i gradova FBiH u Konjicu zajedno organizovali Obuku na temu Odrzive urbane mobilnosti

Slika: ORF-EE

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

U okviru saradnje GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu-Energetska efikasnost (ORF-EE) i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Konjicu je 19. jula organizovana obuka na temu održive urbane mobilnosti.

Obuka je okupila predstavnike i predstavnice opština FBiH, koji su upoznati sa konceptom održive urbane mobilnosti (SUM). Učesnici su također stekli uvid u nacrt finalnog dokumenta pod nazivom SUM Roadmap, koji pruža uputstva za sprovođenje održive mobilnosti u urbanim sredinama. Dokument je razvijen od strane ORF-EE u saradnji sa partnerima iz Jugoistočne Evrope. Tokom događaja je učesnicima dat izdašan uvid i u mogućnosti finansiranja u datoj oblasti.

Obuka u Konjicu je jedna u nizu od obuka koje su održane na ovu temu u prethodna dva mjeseca u zemljama regije, a koje učestvuju u ORF-EE projektu Održive urbane mobilnosti u državama Jugoistočne Evrope (JIE). Obuke u regiji su održane u saradnji sa partnerskim mrežama i cilj im je ojačati kapacitete lokalnih institucija u domenu energetske efikasnosti i zaštite klime.

Uvodni govor u Konjicu je održala Vesna Travljanjin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, koja je tom prillikom pozdravila sve učesnice i učesnike. Iskoristila je i priliku da naglasi bitnost obuke, naglašavajući integralni i održivi pristup projekta ORF-EE i Planova za održivu urbanu mobilnost za lokalni razvoj.

Obuka održana i u Tirani, glavnom gradu Albanije

Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna voditeljica, je prilikom obuke izjavila da je cilj privući što veći broj projekata na temu SUM-a u regiji, obzirom da se radi o relativno novoj temi za sve ORF-EE partnerske države JIE. „Planiranje održive urbane mobilnosti je suština „Pametnih gradova“ (Smart Cities), koncepta koji je podstaknut i podržan od strane EU“, istakla je Bošnjak.

Vesna Kolega, ekspertica iz oblasi energetske efikasnosti i SUM-a, ovom prilikom je podsjetila da bi fokus svih država u regiji trebao biti na integralnom pristupu urbanog planiranja.

SUM obuka je tokom protekla dva mjeseca održana na Srebrnom jezeru (Srbija), u Skoplju, Podgorici, Konjicu (BiH) i Tirani. Slijedi i obuka u Bijeljini u Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice, te u Prištini na Kosovu u septembru.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

23. jul 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

23. jul 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

23. jul 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

23. jul 2018. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije