Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu organizovali obuku na temu Održive urbane mobilnosti

GIZ ORF-EE i Savez opcina i gradova FBiH u Konjicu zajedno organizovali Obuku na temu Odrzive urbane mobilnosti

Slika: ORF-EE

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

U okviru saradnje GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu-Energetska efikasnost (ORF-EE) i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Konjicu je 19. jula organizovana obuka na temu održive urbane mobilnosti.

Obuka je okupila predstavnike i predstavnice opština FBiH, koji su upoznati sa konceptom održive urbane mobilnosti (SUM). Učesnici su također stekli uvid u nacrt finalnog dokumenta pod nazivom SUM Roadmap, koji pruža uputstva za sprovođenje održive mobilnosti u urbanim sredinama. Dokument je razvijen od strane ORF-EE u saradnji sa partnerima iz Jugoistočne Evrope. Tokom događaja je učesnicima dat izdašan uvid i u mogućnosti finansiranja u datoj oblasti.

Obuka u Konjicu je jedna u nizu od obuka koje su održane na ovu temu u prethodna dva mjeseca u zemljama regije, a koje učestvuju u ORF-EE projektu Održive urbane mobilnosti u državama Jugoistočne Evrope (JIE). Obuke u regiji su održane u saradnji sa partnerskim mrežama i cilj im je ojačati kapacitete lokalnih institucija u domenu energetske efikasnosti i zaštite klime.

Uvodni govor u Konjicu je održala Vesna Travljanjin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, koja je tom prillikom pozdravila sve učesnice i učesnike. Iskoristila je i priliku da naglasi bitnost obuke, naglašavajući integralni i održivi pristup projekta ORF-EE i Planova za održivu urbanu mobilnost za lokalni razvoj.

Obuka održana i u Tirani, glavnom gradu Albanije

Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna voditeljica, je prilikom obuke izjavila da je cilj privući što veći broj projekata na temu SUM-a u regiji, obzirom da se radi o relativno novoj temi za sve ORF-EE partnerske države JIE. „Planiranje održive urbane mobilnosti je suština „Pametnih gradova“ (Smart Cities), koncepta koji je podstaknut i podržan od strane EU“, istakla je Bošnjak.

Vesna Kolega, ekspertica iz oblasi energetske efikasnosti i SUM-a, ovom prilikom je podsjetila da bi fokus svih država u regiji trebao biti na integralnom pristupu urbanog planiranja.

SUM obuka je tokom protekla dva mjeseca održana na Srebrnom jezeru (Srbija), u Skoplju, Podgorici, Konjicu (BiH) i Tirani. Slijedi i obuka u Bijeljini u Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice, te u Prištini na Kosovu u septembru.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

23. jul 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. jul 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

23. jul 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

23. jul 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija