Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu organizovali obuku na temu Održive urbane mobilnosti

GIZ ORF-EE i Savez opcina i gradova FBiH u Konjicu zajedno organizovali Obuku na temu Odrzive urbane mobilnosti

Slika: ORF-EE

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2018.

Komentari

0

Podeli

U okviru saradnje GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu-Energetska efikasnost (ORF-EE) i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Konjicu je 19. jula organizovana obuka na temu održive urbane mobilnosti.

Obuka je okupila predstavnike i predstavnice opština FBiH, koji su upoznati sa konceptom održive urbane mobilnosti (SUM). Učesnici su također stekli uvid u nacrt finalnog dokumenta pod nazivom SUM Roadmap, koji pruža uputstva za sprovođenje održive mobilnosti u urbanim sredinama. Dokument je razvijen od strane ORF-EE u saradnji sa partnerima iz Jugoistočne Evrope. Tokom događaja je učesnicima dat izdašan uvid i u mogućnosti finansiranja u datoj oblasti.

Obuka u Konjicu je jedna u nizu od obuka koje su održane na ovu temu u prethodna dva mjeseca u zemljama regije, a koje učestvuju u ORF-EE projektu Održive urbane mobilnosti u državama Jugoistočne Evrope (JIE). Obuke u regiji su održane u saradnji sa partnerskim mrežama i cilj im je ojačati kapacitete lokalnih institucija u domenu energetske efikasnosti i zaštite klime.

Uvodni govor u Konjicu je održala Vesna Travljanjin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, koja je tom prillikom pozdravila sve učesnice i učesnike. Iskoristila je i priliku da naglasi bitnost obuke, naglašavajući integralni i održivi pristup projekta ORF-EE i Planova za održivu urbanu mobilnost za lokalni razvoj.

Obuka održana i u Tirani, glavnom gradu Albanije

Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna voditeljica, je prilikom obuke izjavila da je cilj privući što veći broj projekata na temu SUM-a u regiji, obzirom da se radi o relativno novoj temi za sve ORF-EE partnerske države JIE. „Planiranje održive urbane mobilnosti je suština „Pametnih gradova“ (Smart Cities), koncepta koji je podstaknut i podržan od strane EU“, istakla je Bošnjak.

Vesna Kolega, ekspertica iz oblasi energetske efikasnosti i SUM-a, ovom prilikom je podsjetila da bi fokus svih država u regiji trebao biti na integralnom pristupu urbanog planiranja.

SUM obuka je tokom protekla dva mjeseca održana na Srebrnom jezeru (Srbija), u Skoplju, Podgorici, Konjicu (BiH) i Tirani. Slijedi i obuka u Bijeljini u Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice, te u Prištini na Kosovu u septembru.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

23. jul 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

23. jul 2018. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

23. jul 2018. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

23. jul 2018. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.