x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu organizovali obuku na temu Održive urbane mobilnosti

23.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: ORF-EE
GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu organizovali obuku na temu Održive urbane mobilnosti

U okviru saradnje GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu-Energetska efikasnost (ORF-EE) i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Konjicu je 19. jula organizovana obuka na temu održive urbane mobilnosti.

Obuka je okupila predstavnike i predstavnice opština FBiH, koji su upoznati sa konceptom održive urbane mobilnosti (SUM). Učesnici su također stekli uvid u nacrt finalnog dokumenta pod nazivom SUM Roadmap, koji pruža uputstva za sprovođenje održive mobilnosti u urbanim sredinama. Dokument je razvijen od strane ORF-EE u saradnji sa partnerima iz Jugoistočne Evrope. Tokom događaja je učesnicima dat izdašan uvid i u mogućnosti finansiranja u datoj oblasti.

Obuka u Konjicu je jedna u nizu od obuka koje su održane na ovu temu u prethodna dva mjeseca u zemljama regije, a koje učestvuju u ORF-EE projektu Održive urbane mobilnosti u državama Jugoistočne Evrope (JIE). Obuke u regiji su održane u saradnji sa partnerskim mrežama i cilj im je ojačati kapacitete lokalnih institucija u domenu energetske efikasnosti i zaštite klime.

Uvodni govor u Konjicu je održala Vesna Travljanjin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, koja je tom prillikom pozdravila sve učesnice i učesnike. Iskoristila je i priliku da naglasi bitnost obuke, naglašavajući integralni i održivi pristup projekta ORF-EE i Planova za održivu urbanu mobilnost za lokalni razvoj.

Obuka održana i u Tirani, glavnom gradu Albanije

Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna voditeljica, je prilikom obuke izjavila da je cilj privući što veći broj projekata na temu SUM-a u regiji, obzirom da se radi o relativno novoj temi za sve ORF-EE partnerske države JIE. “Planiranje održive urbane mobilnosti je suština “Pametnih gradova” (Smart Cities), koncepta koji je podstaknut i podržan od strane EU”, istakla je Bošnjak.

Vesna Kolega, ekspertica iz oblasi energetske efikasnosti i SUM-a, ovom prilikom je podsjetila da bi fokus svih država u regiji trebao biti na integralnom pristupu urbanog planiranja.

SUM obuka je tokom protekla dva mjeseca održana na Srebrnom jezeru (Srbija), u Skoplju, Podgorici, Konjicu (BiH) i Tirani. Slijedi i obuka u Bijeljini u Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice, te u Prištini na Kosovu u septembru.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.