OIE

GGF, Yapı Kredi Leasing podržavaju razvoj zelene energije u Turskoj kreditnim paketom od 20 miliona evra

Photo: Pixabay

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj – GGF već četvrti put ulaže u Yapı Kredi Leasing. Kredit od 20 miliona evra s pravom prvenstva prevashodno je namenjen za krovne solarne instalacije u industrijskim postrojenjima.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) je saopštio da je odobrio kreditni paket s prvenstvom plaćanja vredan 20 miliona evra za Yapı Kredi Leasing sa sedištem u Turskoj. Glavna namera je podrška dostupnosti energije iz obnovljivih izvora, a konkretno za industrijske proizvođače da montiraju krovne solarne odnosno fotonaponske panele za zadovoljenje sopstvenih potreba za električnom energijom.

Dve institucije imaju za cilj da postignu i uštedu 38,6 gigavat-sati primarne energije i smanjenje emisija ugljen-dioksida – CO2 od 8.100 tona godišnje, navedeno je u saopštenju.

Četvrta transakcija u dugoročnom partnerstvu

Pomenuti davalac lizinga, najveći u zemlji i sa pozamašnim portfeljom u obnovljivim izvorima, Yapı Kredi Leasing je idealno pozicioniran da poveća dostupnost takvih mera za preduzeća širom Turske, naveo je GGF i podsetio da je ovo njegova četvrta investicija u tu finansijsku instituciju.

Yapı Kredi Leasing stvara održivu vrednost za sve zainteresovane strane i daje primer svim sektorima, kaže generalni direktor Fatih Torun

Yapı Kredi Leasing posvećuje posebnu pažnju zaštiti prirodnih resursa i njihovom korišćenju na najefikasniji način, veli njegov generalni direktor Fatih Torun. „Verujemo da je doprinos kompanija borbi s klimatskim promenama značajan. Pomoći ćemo firmama da smanje troškove, potrošnju energije i emisije CO2 u skladu sa dogovorom da se stvara održiva vrednost za sve naše zainteresovane strane i da se svim sektorima daje primer“, izjavio je i obećao nastavak inovativne prakse u održivom finansiranju te u pogledu klimatskih promena i njihovog uticaja.

Kompanije mogu da obore trošak na ime energenata kao i emisije CO2

Yapı Kredi Leasing je važan partner još od 2010. godine, kazao je predsednik GGF-a Olaf Zymelka. „Stalno smo svedoci uspešne konverzije raznih svojih dosadašnjih investicija i optimistični smo u pogledu ovog ulaganja, s kojim će još više kompanija povećati upotrebu energije iz obnovljivih izvora – a to će im pomoći da smanje troškove na ime energenata kao i emisije CO2“, po njegovim rečima.

GGF je javno-privatno partnerstvo koje su u decembru 2009. pokrenule nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka, uz finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

Kasnije su se priključili donatori, druge međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), holandsku razvojnu banku FMO i nemačku etičku banku GLS.

Fond je lane pokrenuo Green for All forum radi dijaloga u ekosistemu mikrofinansiranja o promovisanju zelenog finansiranja za domaćinstva i mala i srednja preduzeća. Finance in Motion pruža savetodavne usluge GGF-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija vojska kasarna vodonik kranj

Vojna kasarna postaje pilot centar za korišćenje vodonika u Sloveniji

6. jul 2020. - Ministarstvo obrane iniciralo je projekat koji ima za cilj uspostavljanje samodovoljnih energetskih centara u slovenačkim kasarnama

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

6. jul 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

6. jul 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

6. jul 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti