OIE

GE najavio otpuštanje radnika u sektoru kopnenih vetroturbina

GE najavio otpuštanje radnika u proizvodnji vetroturbina

Foto: GE

Objavljeno

08.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija General Electric sprema smanjenje radne snage u segmentu kopnenih vetroturbina, u okviru mera restrukturiranja i prilagođavanja poslovnih aktivnosti, saznao je Reuters. Zaposleni u Severnoj Americi, Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi obavešteni su o rezovima, navodi agencija.

Američki General Electric sa sedištem u Bostonu počeće da otpušta zaposlene u svom sektoru kopnenih vetroturbina u pokušaju da postigne preokret u poslovanju, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Industrija turbina za vetroelektrane na kopnu suočava se sa slabom potražnjom, rastućim troškovima i kašnjenjima u lancu snabdevanja.

Očekuje se da će se smanjenje odnositi na 20 odsto radne snage u ovom sektoru u Sjedinjenim Državama, kao i na zaposlene u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi, kojima su navodno takođe najavljeni rezovi. Kompanija planira da smanji broj radnika i u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu, stoji u članku. GE posluje u 42 države sveta.

U sektoru opreme za vetroelektrane na kopnu u GE-u je na kraju prošle godine bilo zaposleno 38 hiljada radnika i bio je najveći u domenu obnovljivih izvora u kompaniji.

Međutim, ovaj segment industrije se suočava sa povišenim cenama sirovina zbog inflacije i pritisaka u lancu snabdevanja, usled pandemije oboljenja COVID-19 i rata u Ukrajini.

Ovaj segment industrije obnovljivih izvora energije se suočava sa povišenim cenama sirovina zbog inflacije i pritisaka u lancu snabdevanja

GE-ov konkurent na tržištu vetroturbina Siemens Gamesa nedavno je najavio da će smanjiti broj zaposlenih za deset procenata, uglavnom u Evropi. Kompanija sa sedištem u Hamburgu predstavila je plan za otpuštanje ukupno 2.900 radnika najkasnije 2025. godine. I svi preostali veliki evropski proizvođači vetroturbina trpe gubitke iz sličnih razloga.

General Electric se još uvek nije javno oglasio o pomenutim planovima.

Kako prenosi pomenuta agencija, kompanija je priznala da pojednostavljuje operacije u segmentu kopnenih vetroturbina i pratećih aktivnosti da bi se prilagodila promenama na tržištu, ali nije komentarisala navode o otpuštanjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

8. oktobar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

8. oktobar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

8. oktobar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

8. oktobar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU