Energetska efikasnost

Francuska želi jaču saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Francuska zeli jacu saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Photo: Mnistarstvo energetike

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Francuska žele da prodube saradnju u realizaciji projekata u oblasti energetike, pre svega obnovljivih izvora energije koji su usmereni ka uštedama i energetskoj efikasnosti i unapređenju distributivnih mreža u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su izjavu o namerama o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Saradnja Srbije i Francuske u ovoj oblasti je već na visokom nivou, a izjava o namerama je ideja da se da dodatni podsticaj energetskim kompanijama da sarađuju i pripreme nekoliko projekata uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador je precizirao da izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti, a da je energetska efikasnost vrlo važna oblast u okviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj.

“Sektor energetike je sektor budućnosti”, poručio je Mondoloni i dodao da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije. I on i Antić podsetili su da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici. Schneider Electric, na primer, koji je već 15 godina na tržištu Srbije sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže, koji se već nekoliko godina proglašavaju za najbolje u svetu.

Već u februaru se očekuje dolazak velike delegacije francuske energetske kompanije Electricite de France (EDF) S.A. u Beograd, koja je već u Srbiji u više navrata radila kao konsultant na različitim projektima Elektroprivrede Srbije (EPS), navodi se u saopštenju Ministarstva, nakon izjave potpisane krajem prošle nedelje.

Po rečima ambasadora Mondolonija, Srbija je najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu. ”Mi imamo mnoge projekte u Srbiji i zaista želimo da pomognemo Srbji na njenom putu ka EU“, dodao je ambassador.

Upravo sa Srbijom, realizuje se 80 odsto ekonomske razmene Francuske sa regionom Zapadnog Balkana. Francuska sada želi, dodao je, da dodatno razvije saradnju sa Srbijom u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

22. januar 2018. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

22. januar 2018. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

22. januar 2018. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

22. januar 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu