Energetska efikasnost

Francuska želi jaču saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Francuska zeli jacu saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Photo: Mnistarstvo energetike

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Francuska žele da prodube saradnju u realizaciji projekata u oblasti energetike, pre svega obnovljivih izvora energije koji su usmereni ka uštedama i energetskoj efikasnosti i unapređenju distributivnih mreža u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su izjavu o namerama o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Saradnja Srbije i Francuske u ovoj oblasti je već na visokom nivou, a izjava o namerama je ideja da se da dodatni podsticaj energetskim kompanijama da sarađuju i pripreme nekoliko projekata uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador je precizirao da izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti, a da je energetska efikasnost vrlo važna oblast u okviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj.

“Sektor energetike je sektor budućnosti”, poručio je Mondoloni i dodao da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije. I on i Antić podsetili su da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici. Schneider Electric, na primer, koji je već 15 godina na tržištu Srbije sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže, koji se već nekoliko godina proglašavaju za najbolje u svetu.

Već u februaru se očekuje dolazak velike delegacije francuske energetske kompanije Electricite de France (EDF) S.A. u Beograd, koja je već u Srbiji u više navrata radila kao konsultant na različitim projektima Elektroprivrede Srbije (EPS), navodi se u saopštenju Ministarstva, nakon izjave potpisane krajem prošle nedelje.

Po rečima ambasadora Mondolonija, Srbija je najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu. ”Mi imamo mnoge projekte u Srbiji i zaista želimo da pomognemo Srbji na njenom putu ka EU“, dodao je ambassador.

Upravo sa Srbijom, realizuje se 80 odsto ekonomske razmene Francuske sa regionom Zapadnog Balkana. Francuska sada želi, dodao je, da dodatno razvije saradnju sa Srbijom u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

22. januar 2018. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

22. januar 2018. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

22. januar 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

22. januar 2018. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a