Energetska efikasnost

Francuska želi jaču saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Francuska zeli jacu saradnju sa Srbijom u energetici, pre svega u oblasti OIE

Photo: Mnistarstvo energetike

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Francuska žele da prodube saradnju u realizaciji projekata u oblasti energetike, pre svega obnovljivih izvora energije koji su usmereni ka uštedama i energetskoj efikasnosti i unapređenju distributivnih mreža u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su izjavu o namerama o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Saradnja Srbije i Francuske u ovoj oblasti je već na visokom nivou, a izjava o namerama je ideja da se da dodatni podsticaj energetskim kompanijama da sarađuju i pripreme nekoliko projekata uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador je precizirao da izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti, a da je energetska efikasnost vrlo važna oblast u okviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj.

“Sektor energetike je sektor budućnosti”, poručio je Mondoloni i dodao da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije. I on i Antić podsetili su da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici. Schneider Electric, na primer, koji je već 15 godina na tržištu Srbije sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže, koji se već nekoliko godina proglašavaju za najbolje u svetu.

Već u februaru se očekuje dolazak velike delegacije francuske energetske kompanije Electricite de France (EDF) S.A. u Beograd, koja je već u Srbiji u više navrata radila kao konsultant na različitim projektima Elektroprivrede Srbije (EPS), navodi se u saopštenju Ministarstva, nakon izjave potpisane krajem prošle nedelje.

Po rečima ambasadora Mondolonija, Srbija je najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu. ”Mi imamo mnoge projekte u Srbiji i zaista želimo da pomognemo Srbji na njenom putu ka EU“, dodao je ambassador.

Upravo sa Srbijom, realizuje se 80 odsto ekonomske razmene Francuske sa regionom Zapadnog Balkana. Francuska sada želi, dodao je, da dodatno razvije saradnju sa Srbijom u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu