Mobilnost

Francuska daje građanima do četiri hiljade evra da auto zamene biciklom

Francuska daje građanima do četiri hiljade evra da auto zamene biciklom

Foto: iStock

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Francuska nudi podsticaje u iznosu do četiri hiljade evra, za građane koji žele da zamene svoje automobile za električni bicikl. Ova zemlja planira da devet procenata njenih građana koristi bicikle do posla i za svakodnevne potrebe do 2024. godine.

U nastojanju da da se smanji zagađenje i emisije ugljen-dioksida, Francuska nudi subvencije građanima i do četiri hiljade evra, da umesto automobila počnu da koriste električne bicikle. Ove subvencije važe i za klasične dvotočkaše.

Ipak, nemaju svi jednako pravo na maksimalan iznos podsticaja od četiri hiljade evra. Francuska vlada daje prioritet građanima sa nižim primanjima koji žive u urbanim zonama. Građani sa višim primanjima dobiće umanjeni podsticaj, srazmeran nivou njihovog prihoda.

Prioritet imaju građani sa nižim primanjima koji žive u urbanim zonama

Prema ovom programu, predviđen je i podsticajni paket prema kome građani ne moraju da u potpunosti odustanu od automobila. Za one koji nisu spremni da se odreknu automobila a nameravaju koriste električni bicikl za dnevne potrebe, francuska vlada nudi subvenciju do 400 evra.

Namera vlasti je da transport bude efikasniji i održiv. Francuska namerava da devet procenata njenih građana koristi biciklistički trasport do 2025. godine.

Pored toga što zagađuju automobili takođe uzrokuju i saobraćajne gužve u gradovima u Francuskoj. Činjenica je da dobar deo automobila u saobraćaju i nije ispunjen putnicima, već ih vozi po jedna osoba.

Pariz planira da bude u potpunosti pokriven biciklističkim stazama do 2026. godine

Pariz je nedavno uveo mnoštvo novih pravila i propisa koji ograničavaju pristup automobilima centru grada. Stanovnici zahtevaju pristupačniju mobilnost u gradovima i manje gužve. Pariz planira da bude u potpunosti pokriven biciklističkim stazama do 2026. godine.

Ekološki odgovornija mobilnost

Francuska nije usamljena u spovođenju politika održivog transporta. Mnogi evropski i svetski gradovi planiraju sisteme transporta, gde automobili neće biti glavno prevozno sredstvo.

Ovakve najave stižu i iz Zagreba, koji namerava da proširi mrežu biciklističkih staza u gradu. Glavni grad Hrvatske namerava da poveća udeo biciklističkog prometa na osam procenata do 2025. godine.

Mnogi evropski gradovi, poput Rima, Londona, Frankfurta, Osla, uvode restrikcije za automobile u gradskoj zoni, ili uvode posebne takse kako bi destimulisali vožnju u najgušćem gradskim sredinama. U centru Madrida su zabranjeni autobomobili napravljeni pre 2000. godine, kao i u Milanu.

U evropskim metropolama se razvija biciklistička infrastruktura, proširuju se trotoari, radi se prenamena traka za automobile i parkiranje u trake za javni prevoz ili biciklističke staze.

Neke zemlje su počele su da nude poreske olakšice, i na taj način u šuštini plaćaju građanima da voze bicikl na posao, umesto da koriste automobil. Belgija i Holandija daju podsticaje građanima za vožnju biciklom do posla od oko 0,25 evra po kilometru.

U Beogradu je u aprilu najavljen dolazak kompanije za mikromobilnost Helbiz iz Njujorka, koja će instalirati i upravljati javnim sistemom elektičnih bicikala u gradu.

Savremeni koncept urbanog planiranja saobraćaja nastoji da se prilagodi ekološki odgovornijim oblicima mobilnosti. Subvencije svakako predstavljaju dodatni motiv građanima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

2. septembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

2. septembar 2022. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

2. septembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

2. septembar 2022. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku