Električna energija

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

fosilna-goriva-eu-struja

Foto: Ver_Ena from Pixabay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Fosilna goriva su prošle godine ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u Evropskoj uniji (EU), nakon što su ih u 2020. pretekli obnovljivi izvori, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.

Proizvodnja električne energije iz određenih vrsta uglja je značajno porasla u 2021. godini, pa je tako količina struje dobijena iz kategorije ostalih vrsta bitumenskog (crnog) uglja skočila za 25,6%, a iz lignita za 16,2%.

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, najveći porast je zabeležen kod solara

Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%, i čvrstih biogoriva, 9,6%. Sa druge strane, nepovoljni vremenski uslovi doveli su do smanjenja proizvodnje u hidroelektranama, za 1,2%, i vetroelektranama, za 3%.

Nuklearke su proizvele 7% više struje nego u 2020.

Evropska agencija za statistiku takođe naglašava da je proizvodnja električne energije u nuklearnim elektranama u EU 2021. bila za 7% veća nego prethodne godine.

Sa porastom privredne aktivnosti u EU nakon ukidanja mera protiv pandemije bolesti COVID-19, ukupna proizvodnja struje u EU je 2021. porasla za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu, navodi Eurostat. Po pojedinačnim vrstama energenata, najveće količine struje su proizvedene iz nuklearne energije, 731 teravat-sat (TWh), prirodnog gasa (550 TWh), vetra (386 TWh), hidroenergije (370 TWh), lignita (227 TWh), ostalih vrsta bitumenskog uglja (193 TWh) i solara (163 TWh).

Ukupna potrošnja fosilnih goriva je takođe porasla, ali se nije vratila na nivo pre pandemije

Preliminarni podaci o ukupnoj potrošnji energije u EU pokazuju da je u 2021. došlo do porasta potrošnje fosilnih goriva zbog privrednog oporavka nakon pandemije. Međutim, ta potrošnja je ostala ispod nivoa koji je imala pre pandemije.

Potrošnja naftnih derivata je prošle godine porasla 5%, nakon što je 2020. ostvarila mnogo veći pad, 12,4%. U poređenju sa 2019. godinom, potrošnja naftnih derivata je u 2021. bila niža za 8,1%, pokazuju podaci Eurostata.

Potrošnja prirodnog gasa je u 2021. bila najveća u proteklih deset godina i dostigla je 15,8 teradžula (TJ), što je 3,9% više nego prethodne godine. Eurostat napominje da je od toga samo 1,7 TJ bilo iz domaćih izvora, a ostatak iz uvoza.

Bugarska je imala najveći skok emisija CO2 u EU u 2021.

Ukidanje protivepidemijskih mera je prošle godine dovelo i do porasta emisija CO2 od korišćenja fosilnih goriva (uglavnom nafte i naftnih derivata, prirodnog gasa, uglja i treseti), i to za 6,3% u odnosu na 2020, saopštio je Eurostat.

Emisije su porasle u većini zemalja EU, a najveći skokovi su zabeleženi u Bugarskoj, 18%, Estoniji, 13,1%, Slovačkoj, 11,4%, i Italiji, 10,6%. Jedine dve zemlje za koje se procenjuje da su i u 2021. imale pad emisija su Portugal, sa 5,5%, i Finska, 1,5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

1. jul 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

1. jul 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

1. jul 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

1. jul 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem