Električna energija

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

fosilna-goriva-eu-struja

Foto: Ver_Ena from Pixabay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Fosilna goriva su prošle godine ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u Evropskoj uniji (EU), nakon što su ih u 2020. pretekli obnovljivi izvori, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.

Proizvodnja električne energije iz određenih vrsta uglja je značajno porasla u 2021. godini, pa je tako količina struje dobijena iz kategorije ostalih vrsta bitumenskog (crnog) uglja skočila za 25,6%, a iz lignita za 16,2%.

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, najveći porast je zabeležen kod solara

Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%, i čvrstih biogoriva, 9,6%. Sa druge strane, nepovoljni vremenski uslovi doveli su do smanjenja proizvodnje u hidroelektranama, za 1,2%, i vetroelektranama, za 3%.

Nuklearke su proizvele 7% više struje nego u 2020.

Evropska agencija za statistiku takođe naglašava da je proizvodnja električne energije u nuklearnim elektranama u EU 2021. bila za 7% veća nego prethodne godine.

Sa porastom privredne aktivnosti u EU nakon ukidanja mera protiv pandemije bolesti COVID-19, ukupna proizvodnja struje u EU je 2021. porasla za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu, navodi Eurostat. Po pojedinačnim vrstama energenata, najveće količine struje su proizvedene iz nuklearne energije, 731 teravat-sat (TWh), prirodnog gasa (550 TWh), vetra (386 TWh), hidroenergije (370 TWh), lignita (227 TWh), ostalih vrsta bitumenskog uglja (193 TWh) i solara (163 TWh).

Ukupna potrošnja fosilnih goriva je takođe porasla, ali se nije vratila na nivo pre pandemije

Preliminarni podaci o ukupnoj potrošnji energije u EU pokazuju da je u 2021. došlo do porasta potrošnje fosilnih goriva zbog privrednog oporavka nakon pandemije. Međutim, ta potrošnja je ostala ispod nivoa koji je imala pre pandemije.

Potrošnja naftnih derivata je prošle godine porasla 5%, nakon što je 2020. ostvarila mnogo veći pad, 12,4%. U poređenju sa 2019. godinom, potrošnja naftnih derivata je u 2021. bila niža za 8,1%, pokazuju podaci Eurostata.

Potrošnja prirodnog gasa je u 2021. bila najveća u proteklih deset godina i dostigla je 15,8 teradžula (TJ), što je 3,9% više nego prethodne godine. Eurostat napominje da je od toga samo 1,7 TJ bilo iz domaćih izvora, a ostatak iz uvoza.

Bugarska je imala najveći skok emisija CO2 u EU u 2021.

Ukidanje protivepidemijskih mera je prošle godine dovelo i do porasta emisija CO2 od korišćenja fosilnih goriva (uglavnom nafte i naftnih derivata, prirodnog gasa, uglja i treseti), i to za 6,3% u odnosu na 2020, saopštio je Eurostat.

Emisije su porasle u većini zemalja EU, a najveći skokovi su zabeleženi u Bugarskoj, 18%, Estoniji, 13,1%, Slovačkoj, 11,4%, i Italiji, 10,6%. Jedine dve zemlje za koje se procenjuje da su i u 2021. imale pad emisija su Portugal, sa 5,5%, i Finska, 1,5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

1. jul 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. jul 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. jul 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

1. jul 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije