Klimatske promene

Formula 1 razmatra vodonik kao gorivo budućnosti za bolide

formula-1-vodonik-gorivo

Slika: Pixabay/schuger

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Formula 1 bi mogla u budućnosti uvesti vodonik kao gorivo za trkačke automobile, rekao je direktor Formule 1 Ross Brawn. Korišćenje vodonika bi obezbedilo da trke zadrže uzbuđenje koje izaziva buka bolida, a koje ljubitelji ovog sporta najviše vole, što ne bi bilo moguće sa električnim vozilima, rekao je on.

Međutim, Brawn je u izjavi za BBC takođe rekao da Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon koji se sada koristi i koji kombinuje unutrašnje sagorevanje sa električnim motorima.

Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon za bolide

Lando Norris, britanski vozač Formule 1, smatra da bi uvođenje električnih automobila oduzelo dosta od atmosfere u ovom sportu.

Električni motori jednostavno ne daju isti zvuk

Prema njegovim rečima, električni motori jednostavno ne proizvode onaj zvuk koji čini trke posebnim i zbog kojeg ih ljubitelji Formule 1 vole.

Za sada su napori usmereni na razvoj sintetičkih goriva koja koriste ugljenik uhvaćen iz vazduha, poljoprivrednog otpada ili biomase, a pravila ove organizacije zahtevaju da benzin koje se koristi u trkama sadrži najmanje 10% biogoriva, navode mediji.

Manje od 1% emisija Formule 1 dolazi iz samih bolida

Takođe, Formula 1 procenjuje da manje od 1% njenih emisija dolazi iz samih trkačkih automobila, a da je skoro polovina ukupnih emisija ovog sporta posledica logističkih aktivnosti i transporta vozila od jedne do druge piste za trke.

Cilj Formule 1 jedan je da postane klimatski neutralna najkasnije 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

27. jul 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

27. jul 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

27. jul 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

27. jul 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto