Električna energija

Firme prete tužbama EPBiH zbog nezakonitih klauzula u ugovorima o nabavci struje

udruzenje poslodavaca fbih tuzbe epbih ugovori cena struje

Foto: iStock

Objavljeno

07.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Udruženje poslodavaca Federacije BiH zatražilo je od Vlade Federacije BiH održavanje vanredne sednice zbog ugovora o snabdevanju električnom energijom koje im nudi Elektroprivreda BiH jer pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH tvrdi da ugovori koje im nudi EPBiH znače poskupljenje električne energije za 50 odsto, a ne najviše 20 odsto, kako je to predviđeno Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji i odlukom Vlade FBiH.

Naime, kako bi sprečila rast cena za privredu usled energetske krize, u jednom trenutku se spominjalo i poskupljenje od 350 odsto, FBIH je odlučila da dozvoli rast cena, ali da ga ograniči. Prvo je Parlament FBiH krajem prošle godine promenio Zakon o električnoj energiji kako bi ograničio poskupljenje, a ubrzo potom je Vlada FBiH, na osnovu tog Zakona, donela odluku da cene za firme u 2022. ne smeju da budu veće od 20 odsto u odnosu na 2021.

Firme bi morale da plaćaju penale po tržišnim cenama ako potroše više struje nego što su najavile

Posle toga je krenulo ugovaranje isporuka između EPBiH i firmi i pojavili su se problemi. Udruženje poslodavaca FBiH je saopštilo da firme dobijaju ugovore sa bitno izmenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu.

Od kompanija se, kako su naveli, traži da do 20. u mesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mesecu, a za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cenama.

Takođe, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije, ističu u Udruženju poslodavaca FBiH, i dodaju da zbog toga cena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja 20, nego 50 odsto.

Ugovori koje nudi Elektroprivreda HZ HB, druga državna elektroprivreda u Federaciji, nemaju ovakve odredbe

Udruženje navodi da je u isto vreme Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB), koja je, takođe, u vlasništvu FBiH, kao i EPBiH, svojim potrošačima uručila fakture za električnu energiju za januar mesec po istim cenama i istim uslovima, koji su važili u prošloj godini. A, novi ugovori, koji važe od 1. februara ove godine su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, naglašava Udruženje.

Omogućiti da nastave da rade termoelektrane na ugalj koje su planirane za zatvaranje

Zbog ovih problema poslodavci imaju više zahteva, a najavili su i tužbe protiv EPBiH.

Osim vanredne sednice Vlade FBiH, Udruženje traži smenu Admira Andelije, direktora EPBiH, zatim namerava da uputiti prijavu protiv ove kompanije Konkurencijskom vijeću BiH zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, kao i da zatraži autentično tumačenje od Parlamenta FBiH člana 16a. Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji.

„Od nadležnih institucija će se hitno tražiti neophodne izmjene propisa kojima se reguliraju zatvaranja pojedinih blokova termoelektrana, kako bi se omogućilo njihovo privremeno stavljanje u funkciju ukoliko se ukaže potreba”, poručilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

7. februar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

7. februar 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

7. februar 2022. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

7. februar 2022. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem