Električna energija

Firme prete tužbama EPBiH zbog nezakonitih klauzula u ugovorima o nabavci struje

udruzenje poslodavaca fbih tuzbe epbih ugovori cena struje

Foto: iStock

Objavljeno

07.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Udruženje poslodavaca Federacije BiH zatražilo je od Vlade Federacije BiH održavanje vanredne sednice zbog ugovora o snabdevanju električnom energijom koje im nudi Elektroprivreda BiH jer pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH tvrdi da ugovori koje im nudi EPBiH znače poskupljenje električne energije za 50 odsto, a ne najviše 20 odsto, kako je to predviđeno Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji i odlukom Vlade FBiH.

Naime, kako bi sprečila rast cena za privredu usled energetske krize, u jednom trenutku se spominjalo i poskupljenje od 350 odsto, FBIH je odlučila da dozvoli rast cena, ali da ga ograniči. Prvo je Parlament FBiH krajem prošle godine promenio Zakon o električnoj energiji kako bi ograničio poskupljenje, a ubrzo potom je Vlada FBiH, na osnovu tog Zakona, donela odluku da cene za firme u 2022. ne smeju da budu veće od 20 odsto u odnosu na 2021.

Firme bi morale da plaćaju penale po tržišnim cenama ako potroše više struje nego što su najavile

Posle toga je krenulo ugovaranje isporuka između EPBiH i firmi i pojavili su se problemi. Udruženje poslodavaca FBiH je saopštilo da firme dobijaju ugovore sa bitno izmenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu.

Od kompanija se, kako su naveli, traži da do 20. u mesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mesecu, a za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cenama.

Takođe, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije, ističu u Udruženju poslodavaca FBiH, i dodaju da zbog toga cena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja 20, nego 50 odsto.

Ugovori koje nudi Elektroprivreda HZ HB, druga državna elektroprivreda u Federaciji, nemaju ovakve odredbe

Udruženje navodi da je u isto vreme Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB), koja je, takođe, u vlasništvu FBiH, kao i EPBiH, svojim potrošačima uručila fakture za električnu energiju za januar mesec po istim cenama i istim uslovima, koji su važili u prošloj godini. A, novi ugovori, koji važe od 1. februara ove godine su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, naglašava Udruženje.

Omogućiti da nastave da rade termoelektrane na ugalj koje su planirane za zatvaranje

Zbog ovih problema poslodavci imaju više zahteva, a najavili su i tužbe protiv EPBiH.

Osim vanredne sednice Vlade FBiH, Udruženje traži smenu Admira Andelije, direktora EPBiH, zatim namerava da uputiti prijavu protiv ove kompanije Konkurencijskom vijeću BiH zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, kao i da zatraži autentično tumačenje od Parlamenta FBiH člana 16a. Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji.

„Od nadležnih institucija će se hitno tražiti neophodne izmjene propisa kojima se reguliraju zatvaranja pojedinih blokova termoelektrana, kako bi se omogućilo njihovo privremeno stavljanje u funkciju ukoliko se ukaže potreba”, poručilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste