OIE

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Foto: Rusmir Gadžo from Pixabay

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine planira da u periodu 2025-2030. godina na aukcijama za velika postrojenja subvencioniše gradnju solarnih elektrana i vetroparkova snage 240 MW, kao i da obezbedi podsticaje za instalaciju malih fotonaponskih, elektrana na biomasu i biogas ukupnog kapaciteta 61,2 MW.

Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK). Uvođenje aukcija omogućeno je donošenjem Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u avgustu prošle godine.

Ministarstvo je pozvalo zainteresovanu javnost da svoje predloge, komentare, sugestije u vezi sa Nacrtom pošalje do 22. aarila.

U okviru tehnoloških kvota za mala postrojenja definisan je udeo rezervisan za zajednice obnovljive energije

Nacrt definiše tehnološke kvote i količine električne energije koje će biti podsticane garantovanom otkupnom cenom, kao i planirane obime aukcija za velika postrojenja za fiksne premije (FIP aukcije).

U okviru tehnoloških kvota definisan je udeo rezervisan za zajednice obnovljive energije, koje su vrsta energetskih zajednica. Dokument sadrži i odredbe za utvrđivanje nivoa tehnoloških kvota u zavisnosti od doprinosa prozjumera.

Operator za OIEiEK će FIP aukciju sprovesti najmanje jednom u dve godine

Obimi FIP aukcija određeni su na osnovu sektorskih ciljeva za proizvodnju električne energije.

Operator za OIEiEK će FIP aukciju sprovesti najmanje jednom u dve godine, a cilj je jednom godišnje za svaki primarni izvor posebno, navodi se u Nacrtu.

federacija bih aukcije kvote vetar solar

federacija bih kvote energetske zajednice solar

Inače, Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije definisano je da je fiksna premija novčani iznos koji se dodeljuje pobednicima FIP aukcija po MWh proizvedene električne energije koji se dodaje na cenu ostvarenu na dan-unapred tržištu.

Garantovanu otkupnu cenu Zakon označava kao fiksnu cenu, koja je za svakog privilegovanog proizvođača utvrđena kroz FIT aukcije, i po kojoj taj proizvođač električne energije iz OIEiEK prodaje energiju Operatoru za OIEiEK.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

16. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

16. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

16. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

16. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara