OIE

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Foto: Rusmir Gadžo from Pixabay

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine planira da u periodu 2025-2030. godina na aukcijama za velika postrojenja subvencioniše gradnju solarnih elektrana i vetroparkova snage 240 MW, kao i da obezbedi podsticaje za instalaciju malih fotonaponskih, elektrana na biomasu i biogas ukupnog kapaciteta 61,2 MW.

Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK). Uvođenje aukcija omogućeno je donošenjem Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u avgustu prošle godine.

Ministarstvo je pozvalo zainteresovanu javnost da svoje predloge, komentare, sugestije u vezi sa Nacrtom pošalje do 22. aarila.

U okviru tehnoloških kvota za mala postrojenja definisan je udeo rezervisan za zajednice obnovljive energije

Nacrt definiše tehnološke kvote i količine električne energije koje će biti podsticane garantovanom otkupnom cenom, kao i planirane obime aukcija za velika postrojenja za fiksne premije (FIP aukcije).

U okviru tehnoloških kvota definisan je udeo rezervisan za zajednice obnovljive energije, koje su vrsta energetskih zajednica. Dokument sadrži i odredbe za utvrđivanje nivoa tehnoloških kvota u zavisnosti od doprinosa prozjumera.

Operator za OIEiEK će FIP aukciju sprovesti najmanje jednom u dve godine

Obimi FIP aukcija određeni su na osnovu sektorskih ciljeva za proizvodnju električne energije.

Operator za OIEiEK će FIP aukciju sprovesti najmanje jednom u dve godine, a cilj je jednom godišnje za svaki primarni izvor posebno, navodi se u Nacrtu.

federacija bih aukcije kvote vetar solar

federacija bih kvote energetske zajednice solar

Inače, Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije definisano je da je fiksna premija novčani iznos koji se dodeljuje pobednicima FIP aukcija po MWh proizvedene električne energije koji se dodaje na cenu ostvarenu na dan-unapred tržištu.

Garantovanu otkupnu cenu Zakon označava kao fiksnu cenu, koja je za svakog privilegovanog proizvođača utvrđena kroz FIT aukcije, i po kojoj taj proizvođač električne energije iz OIEiEK prodaje energiju Operatoru za OIEiEK.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

16. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti