Životna sredina

Federacija BiH pokreće postupak protiv izgradnje hidroelektrane Ulog na Neretvi

Neretva, zagadjenje vode, HE Ulog

Foto: iStock

Objavljeno

01.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će uputiti Vijeću ministara BiH inicijativu za zaštitu interesa FBiH od posledica izgradnje hidroelektrane Ulog i sedam mini hidroelektrana na reci Neretvi. Postoje sumnje da će gradnja i korišćenje HE Ulog naneti štetu u opštini Konjic, odnosno da će biti ugrožena sigurnost stanovništva i materijalnih dobara u dolini Neretve, saopšteno je.

Vlada Federacije BiH usvojila je predlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o pokretanju inicijative kod Vijeća ministara BiH za zaštitu interesa Federacije BiH od posledica izgradnje HE Ulog u Republici Srpskoj i sedam mini hidroelektrana koji čine hidroenergetski sistem Gornja Neretva, stoji u saopštenju sa sednice entitetske vlade.

Ministarstva su prve zvanične informacije o projektu dobila 2009. godine. Nakon toga su više puta urgirala za učešće javnosti u procesima u kojima Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske izdaje vodne akte.

Nadležni organi za vode u Federaciji BiH nikada nisu dobili traženu dokumentaciju, saopšteno je. Ukoliko se u postupku donošenja vodopravnog akta utvrdi negativan uticaj na vodne resurse na teritoriji Federacije BiH, nadležni organ u drugom entitetu pre donošenja vodopravnog akta mora da pribavi mišljenje nadležnog organa Federacije BiH, podseća tamošnja vlada.

Posebno je istaknuto da Federalna ministarstva ne raspolažu o informacijama o trenutnom stanju realizacije hidroenergetskog sistema Gornja Neretva. Isti slučaj je i kod drugih projekata na vodama u entitetu RS koji imaju uticaj na vode na teritoriji Federacije BiH, stoji u saopštenju.

Hidroelektrana Ulog i zamućena Neretva

Izgradnja hidroelektrane Ulog, snage 35 megavata, počela je 2019. na gornjem toku reke Neretve u opštini Kalinovik. Koncesiju je dodelila Vlada Republike Srpske.

Završena je pripremna faza, koja obuhvata istražne radove, izradu projektne dokumentacije i pripremu gradilišta, saopštio je ETF Ulog. Glavni izvođač je kineska kompanija Sinohydro. Ukupna vrednost projekta iznosi 70 miliona evra.

Neretva
Foto: Neretva kod gradilišta mašinske zgradu buduće hidroelektrane (Centar za životnu sredinu / Robert Oroz)

Sekretarijat Konvencije o zaštiti Evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernske konvencije) pokrenuo je postupak 2020. protiv BiH zbog HE Ulog i HES Gornja Neretva.

Nizvodno od radova na HE Ulog se nekoliko sedmica moglo videti zamućenje vode i desio se pomor ribe

Sekretarijat je ponovo u septembru 2023. pozvao vlasti zemlje da suspenduju projekat. Na deonici od nekoliko desetina kilometara nizvodno od HE Ulog se tokom nekoliko sedmica moglo se videti zamućenje vode i zabeležen je pomor ribe.

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke je 28. septembra pisao Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske. Inspekcija je 16. oktobra izašla na teren i konstatovala da nema nikakvog zagađenja te da su i voda i riblji svet u dobrom stanju.

„Posebno je porazno što se u svojim konstatacijama na kvalitet vode, vodni inspektor oslanja na metodu vizuelnog pregleda vodotoka. Ovakva ažurnost i metodologija rada ne omogućava efikasnost u samoj zaštiti i lokalnog stanovništva i same životne sredine“, izjavio je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

Inače, kvalitet vode u Neretvi spada u prvu kategoriju u celom svom gornjem toku. Po dosadašnjim istraživanjima, biodiverzitet ove reke čini preko 1.300 vrsta, a samo tokom prošle godine su 24 identifikovane kao nove u BiH.

Postoje opravdane indicije da će gradnja i korišćenje HE Ulog imati štetan efekat u opštini Konjic, kao i na Emerald mrežu, saopštila je Vlada FBiH.

Nisu urađena ni opsežna geološka i geotektonska istraživanja, bez kojih postoji sumnja da izgradnjom ovog objekta može biti ugrožena sigurnost stanovništva i materijalnih dobara nizvodno u dolini Neretve, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

1. novembar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

1. novembar 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

1. novembar 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

1. novembar 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika