Energetska efikasnost

Federacija BiH deli subvencije za energetsku efikasnost u vrednosti od 12 miliona evra

Federacija BiH subvencije za energetsku efikasnost EU

Foto: Willfried Wende from Pixabay

Objavljeno

25.08.2023.

Podeli

Objavljeno

25.08.2023.

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine sa skoro 24 miliona konvertibilnh maraka (oko 12,3 miliona evra) sufinansiraće primenu mera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i u domaćinstvima.

Sredstva su obezbeđena iz paketa pomoći Evropske Unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona evra koja je namenjena saniranju posledica energetske krize na građane, domaćinstva i firme. Krajem prošle godine zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, dobile su ukupnu pomoć za ove namene od 500 miliona evra, kao i bespovratnu pomoć za investicije od dodatnih 500 miliona.

BiH, kako je ranije najavljeno, planira da 50 miliona evra iskoristi za isplate najugroženijim porodicama, dok je po deset miliona namenjeno za poboljšanje energetske efikasnosti oko 4.000 stambenih zgrada i oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća. Pomoć EU od 70 miliona evra dele Federacija BiH i Republika Srpska.

Pomoć bi trebalo da dobije 2.600 domaćinstava

Vlada Federacije BiH je sada usvojila program utroška sredstava iz paketa podrške EU BiH „u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize“ kojim se predviđa da Federalno ministarstvo prostornog uređenja dobije 12,9 KM (oko 6,6 miliona evra).

Cilj programa je je pružanje bespovratne finansijske pomoći vlasnicima ili suvlasnicima stambenih objekata na području Federacije BiH, navodi se  u dokumentu, i dodaje da bi pomoć trebalo da dobije 2.600 domaćinstava.

Reč je o sufinansiranju mera energetske efikasnosti kao što su ugradnja izolacije, zamena stolarije, unapređenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grejanje i pripremu potrošne tople vode (instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacionih kotlova, solarnih kolektora).

Federalno ministarstvo bi u roku od 60 dana trebalo da novac prenese Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koji će raspisati javni poziva za dodelu subvencija.

Pomoć za najmanje 264 firme

Nedavno je sličan program donet i za mikro, mala  i srednja preduzeća, a iznos je isti – 12,9 miliona KM.

Cilj ovog programa je pružanje bespovratne finansijske pomoći kroz sufinansiranje mera energetske efikasnosti koja će rezultirati smanjenjem operativnih troškova poslovanja, odnosno povećanjem konkurentske sposobnosti. Subvencije bi trebalo, kako se navodi, da dobije najmanje 264 firmi.

Osim mera koje se navode kod domaćinstava, firme novac mogu koristiti i za unapređenje energetske efikasnosti unutrašnje rasvete, proizvodnih procesa, poput korišćenja otpadne toplote, zatim za povećanje efikasnosti rada elektromotornih pogona, kao i za izgradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije isključivo za sopstvenu potrošnju.

Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta će, takođe, u roku od 60 dana novac prebaciti Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koji će objaviti javni poziv za njegovu raspodelu.

Komentara: (4)
Zorica / 27.08.2023.

Dali dajete subvencije na stambene zgrade,kome da se obratimo?Hvala!

Milojka Zukić / 30.08.2023.

Mi u zgradi imamo problema sa glavnim osiguračima za struju,nijedan elektrčar ne može da nam trajni reši taj problem, kažu treba mijenjati celu ploču sa osiguračima a mi nemamo para za to.Ako bi nam vi to pomogli uraditi bili bi vam veoma zahvalni. Hvala

Mrkonjic Fadil / 30.08.2023.

Ja sam rvi anpotirac 70% dali mi mozete pomoci da uradim odvod

Avdic Nihad / 17.11.2023.

Dali se moze jos uvjek aplicirati za toplotnu pumpu,Posedujem kucu sa svom dokumentacijom

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. avgust 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

25. avgust 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

25. avgust 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

25. avgust 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije