Klimatske promene

Evropskim gradovima treba bolja zaštita od toplotnih talasa jer leta postaju sve vrelija – izveštaj

evropskim-gradovima-treba-bolja-zastita-od-toplotnih-talasa-jer-leta-postaju-sve-vrelija

Foto: dimitrisvetsikas1969 from Pixabay

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropskim gradovima hitno su potrebne mere za ublažavanje uticaja toplotnih talasa jer kontinent postaje sve vreliji, a temperature rastu dvostruko brže od svetskog proseka, upozorava se u novom izveštaju konsultantske kuće za arhitekturu i inženjering Sweco. Te mere bi trebalo da uključuju digitalne inovacije, rešenja zasnovana na prirodi, plavo-zelenu infrastrukturu i zgrade visokih performansi, tvrdi Sweco.

Prošle godine je zabeležen rekordan broj dana sa ekstremnom vrućinom, podseća Sweco i upozorava da je smrtnost od posledica velikih vrućina u Evropi porasla za oko 30% u poslednjih 20 godina. Pored značajnih rizika po javno zdravlje, toplotni talasi takođe negativno utiču na infrastrukturu i ekonomsku produktivnost u urbanim sredinama, navodi se u dokumentu.

Izveštaj, u kojem je analizirana situacija u 24 evropska grada, pokazuje da se rizici vezani za vrućine često zanemaruju u klimatskim planovima i da su gradovi u severnoj Evropi projektovani da zaštite stanovništvo od hladnoće, a ne od vrućine.

Analiza pokazuje i koliki se porast temperature očekuje u svakom od gradova u periodu od 2020. do 2100. godine. Procenjeno povećanje broja ekstremno vrelih dana za Kopenhagen iznosi 160%, u poređenju sa 150% za Stokholm, 140% za Oslo i 130% za Roterdam i Brisel. U Helsinkiju se očekuje udvostručenje broja takvih dana.

Evropski gradovi treba više da se fokusiraju na zaštitu ugroženih grupa

Iako izveštaj pokazuje da neki evropski gradovi preduzimaju korake u pravom smeru, u njemu se napominje da još uvek postoje veliki nedostaci koje treba otkloniti. U svojim klimatskim planovima, evropski gradovi treba više da se fokusiraju na zaštitu osetljivih grupa, tako što će unaprediti sisteme hlađenja objekata kao što su predškolske ustanove ili domovi za stare, navedeno je u izveštaju.

Glavne preporuke firme Sweco uključuju bolje mapiranje slabih tačaka u gradovima i projektovanje rešenja na nivou zgrada i naselja za prilagođavanje urbanih prostora. Ovo se može postići primenom više rešenja zasnovanih na prirodi, razvojem plavo-zelene infrastrukture i ažuriranjem propisa za nove i postojeće zgrade.

Gradovi treba da sarađuju da bi se efikasno nosili sa toplotnim talasima

U izveštaju se takođe preporučuje da gradovi rade zajedno kako bi se efikasno nosili sa toplotnim talasima i to ulaganjem u znanje, korišćenjem relevantnih podataka i zajedničkim planiranjem u cilju rešavanja kriza koje izazivaju toplotni talasi. Nadležni moraju napraviti efikasnije strategije za zaštitu ugroženih grupa, očuvanje opšteg javnog zdravlja i povećanje klimatske jednakosti, istaknuto je.

Sweco takođe podseća da sredstva postoje, s obzirom da je 680 milijardi evra iz budžeta Evropske unije opredeljeno za mere vezane za klimu tokom perioda 2021–2027.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

26. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa-uvela-naknadu-za-putnike-kako-bi-pokrila-troskove-ekoloskih-propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

26. jun 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa

evropskim-gradovima-treba-bolja-zastita-od-toplotnih-talasa-jer-leta-postaju-sve-vrelija

Evropskim gradovima treba bolja zaštita od toplotnih talasa jer leta postaju sve vrelija – izveštaj

26. jun 2024. - Pored značajnih rizika po javno zdravlje, toplotni talasi takođe negativno utiču na infrastrukturu i ekonomsku produktivnost

co2-je-co2-zero-waste-europe-trazi-da-se-spaljivanje-otpada-ukljuci-u-eu-ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

26. jun 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe