Električna energija

Evropska unija zvanično istupa iz Ugovora o energetskoj povelji

Evropska-unija-zvanicno-istupa-Ugovora-energetskoj-povelji

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savet Evropske unije je usvojio predlog da EU povuče potpis sa Ugovora o energetskoj povelji i istupi, zajedno sa Euratomom, čime je okončan taj postupak. Ipak, zemlje članice imaju mogućnost da ostanu ugovorne strane i da učestvuju u unapređivanju kontroverznog sporazuma.

Vlasnici projekata u sektoru energetike koji su blokirani – s obrazloženjem da nisu usklađeni sa Pariskim sporazumom iz 2015. i klimatskim ciljevima EU – pišu sve više tužbi i pokreću arbitraže protiv zemalja članica da naplate odštetu, pozivajući se na Ugovor o energetskoj povelji ili ECT. Ističu da su njihove dozvole bile pravno valjane u vreme kada su izdate. Zbog toga je nekoliko država, zajedno sa administracijom u Briselu, odlučilo da se povuče iz tog sporazuma. Savet EU je saopštio da je usvojio finalno odobrenje, nakon što je predlog u aprilu izglasan u Evropskom parlamentu.

Iz Ugovora o energetskoj povelji istupaju Evropska unija i Evropska zajednica za atomsku energiju (EAEC ili Euratom). Međutim, državama članicama je dozvoljeno da ostanu i na sledećem sastanku o energetskoj povelji podrže inicijativu za osavremenjavanje sporazuma. Dve navedene odluke su osnovni elementi političkog kompromisa nazvanog Belgijska mapa puta, stoji u objavi.

Proces modernizacije je pokrenut 2018. godine

Ugovor o energetskoj povelji je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998, a sadrži odredbe o zaštiti investicija i kupoprodaje u sektoru energetike. Proces njegove modernizacije je pokrenut 2018. godine.

Države članice koje žele da posle povlačenja EU i Euratoma ostanu ugovorne strane, moći će da na konferenciji – za koju se očekuje da će biti održana krajem godine – da glasaju za usvajanje unapređene verzije sporazuma ili da mu se ne suprotstave.

Belgijska mapa puta je tako pokrenula ovo pitanje s mrtve tačke u EU i istovremeno deblokirala postupak osavremenjivanja za kojeg se zalažu ugovorne strane izvan tog 27-članog trgovinskog bloka, saopštio je Savet EU.

Odluka stupa na snagu posle godinu dana.

Italija je istupila pre osam godina

Svoj potpis je prva, 2016. godine, povukla Italija. Francuska, Nemačka, Luksemburg i Poljska su zvanično istupili nedavno, a u poslednjih godinu i po dana su svoju nameru da učine isto najavile Španija, Holandija, Slovenija, Danska, Irska i Portugalija. Takođe i Velika Britanija.

Sudeći po pisanju u medijima, Kipar, Grčka, Mađarska i Slovačka su među zemljama koje su odlučile da ne odbace ovaj međunarodni sporazum.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

3. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

3. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

3. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže