OIE

Evropska komisija planira da postepeno ukine carine na uvoz solarnih panela iz Kine

Foto: Evropska komisija

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kolegijum Evropske komisije predložio je da se produže antidamping carine na uvoz solarnih panela za 18 meseci umesto, kako je bilo planirano, 24 meseca sa ciljem postepenog ukidanja.

Ovo je na konferenciji za novinare saopštio Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije. On je rekao da će taj predlog biti poslat na adrese 28 zemalja članica na dalje razmatranje.

Prema njegovim rečima, na kolegijumu je bilo reči o osetljivoj temi antidamping carina na solarne panele iz Kine koje su uvedene 2013. godine. Kolegijum je doneo zaključak da Evropska unija (EU) bez sumnje ima pravo da zaštiti svoju industriju od nelojalne konkurencije i od uvoza robe po damping ili subvencionisanim cenama.

Članovi kolegijuma uzeli su u isto vreme u obzir i da u EU postoje kompanije koje se oslanjaju na uvoz kako bi dobile finalne proizvode i koje zapošljavaju hiljade ljudi. Pored toga, solarna energija je prepoznata kao neophodna kada je reč o ciljevima EU u oblasti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Nakon pažljivog i temeljnog razmatranja opcija i uzimajući u obzir različite interese, kolegijum je predložio da se važeće mere primenjuju u narednih 18 meseci sa ciljem da se postepeno potpuno ukinu. O prestanku primene mera nije bilo više detalja.

„Postepeno ukidanje mera bi trebalo da omogući da proizvođačima solarnih panela u EU da imaju vremena da se prilagode novoj situaciji,“ rekao je potpredsednik Evropske komisije Timermans.

Antidamping carine na kineske solarne panele i ćelije uvedene su 2013. godine, a većina zemalja članica EU prošlog meseca se pobunila protiv njihovog produženja za još dve godine. Ograničeni bescarinski uvoz panela je dozvoljen po minimalnoj ceni od 0,56 evra po vatu, a oni koji ovaj dogovor ne poštuju plaćaju antidamping carine u iznosu do 64,9 odsto. Carine na subvencionisane cene su ograničene na 11,5 odsto.

Pristalice ovih mera tvrde da su carine na uvoz omogućile proizvođačima u EU da investiraju i da one nisu ometale razvoj tržišta, javili su mediji. S druge strane, protivnici ovakvih mera iz solarne industrije smatraju da je kraći rok primene mera dobar, iako bi sve solarne ćelije trebalo da budu izuzete u potpunosti od primene mera. Prema njihovom mišljenju, od vitalnog je značaja odrediti šta znači postepeno ukidanje mera.

Očekuje se da ovaj slučaj bude rešen do 3. marta ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane