OIE

Evropska komisija planira da postepeno ukine carine na uvoz solarnih panela iz Kine

Foto: Evropska komisija

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kolegijum Evropske komisije predložio je da se produže antidamping carine na uvoz solarnih panela za 18 meseci umesto, kako je bilo planirano, 24 meseca sa ciljem postepenog ukidanja.

Ovo je na konferenciji za novinare saopštio Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije. On je rekao da će taj predlog biti poslat na adrese 28 zemalja članica na dalje razmatranje.

Prema njegovim rečima, na kolegijumu je bilo reči o osetljivoj temi antidamping carina na solarne panele iz Kine koje su uvedene 2013. godine. Kolegijum je doneo zaključak da Evropska unija (EU) bez sumnje ima pravo da zaštiti svoju industriju od nelojalne konkurencije i od uvoza robe po damping ili subvencionisanim cenama.

Članovi kolegijuma uzeli su u isto vreme u obzir i da u EU postoje kompanije koje se oslanjaju na uvoz kako bi dobile finalne proizvode i koje zapošljavaju hiljade ljudi. Pored toga, solarna energija je prepoznata kao neophodna kada je reč o ciljevima EU u oblasti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Nakon pažljivog i temeljnog razmatranja opcija i uzimajući u obzir različite interese, kolegijum je predložio da se važeće mere primenjuju u narednih 18 meseci sa ciljem da se postepeno potpuno ukinu. O prestanku primene mera nije bilo više detalja.

„Postepeno ukidanje mera bi trebalo da omogući da proizvođačima solarnih panela u EU da imaju vremena da se prilagode novoj situaciji,“ rekao je potpredsednik Evropske komisije Timermans.

Antidamping carine na kineske solarne panele i ćelije uvedene su 2013. godine, a većina zemalja članica EU prošlog meseca se pobunila protiv njihovog produženja za još dve godine. Ograničeni bescarinski uvoz panela je dozvoljen po minimalnoj ceni od 0,56 evra po vatu, a oni koji ovaj dogovor ne poštuju plaćaju antidamping carine u iznosu do 64,9 odsto. Carine na subvencionisane cene su ograničene na 11,5 odsto.

Pristalice ovih mera tvrde da su carine na uvoz omogućile proizvođačima u EU da investiraju i da one nisu ometale razvoj tržišta, javili su mediji. S druge strane, protivnici ovakvih mera iz solarne industrije smatraju da je kraći rok primene mera dobar, iako bi sve solarne ćelije trebalo da budu izuzete u potpunosti od primene mera. Prema njihovom mišljenju, od vitalnog je značaja odrediti šta znači postepeno ukidanje mera.

Očekuje se da ovaj slučaj bude rešen do 3. marta ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

14. februar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

14. februar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

14. februar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije