Životna sredina

Evropska komisija objavila nacrte nacionalnih energetskih i klimatskih planova članica EU

Evropska-komisija-objavila-nacrte-nacionalnih-energetskih-i-klimatskih-planova-clanica-EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) objavila je nacrt nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP), koje su podnele države članice EU, uključujući Bugarsku, Kipar, Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Sloveniju.

Bugarska, Kipar i Grčka bile su među 7 zemalja članica EU koje nisu dostavile nacrte svojih planova EK do 31. decembra 2018. godine, kada je bio rok. Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo*, Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju striktne rokove za pripremu ovih planova jer nisu članice EU, ali su kao članice Energetske zajednice morale da započnu njihovu pripremu.

EK do 30. juna 2019. godine može da predloži članicama kako da izmene nacrte svojih planova

Posle dobijanja nacrta planova svih zemalja članica, EK je započela njihovu analizu, saopštila  je izvršna vlast EU.

Ako nacrt neke zemlje, njegovi ciljevi, politike i mere ne doprinose dovoljno ili nedovoljno konzistentno ostvarivanju ciljeva Energetske unije, ili ako EU kolektivno neće postići dovoljan napredak prema ovim ciljevima, EK može do 30. juna 2019. da predloži izmene planova.

Članice EU bi do kraja 2019. trebalo da dostave svoje konačne nacionalne energetske i klimatske planove.

Prema pravilima upravljanja Energetskom unijom i klimatskom akcijom, koja su stupila na snagu 24. decembra 2018. godine, zemlje EU su obavezne da:

  • pripreme NEKP koji pokriva pet dimenzija Energetske unije za period od 2021. do 2030. (i za svaki naredni desetogodišnji period) na osnovu zajedničkog obrasca;
  • podnesu nacrt NEKP-a do 31. decembra 2018. i konačan plan do 31. decembra 2019. godine Evropskoj komisiji;
  • podnesu izveštaj o napretku koji ostvaruju u sprovođenju NEKP-a, uglavnom svake dve godine.

Zemlje koje nisu članice EU u regionu, kao što su Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo*, BiH i Srbija, nemaju obavezu da sastave NEKP.

Međutim, sve one su članice Energetske zajednice, čiji Savet ministara je u januaru 2018. godine usvojio Preporuku 2018/01/MC-EnC o pripremama za razvoj NEKP-a. Preporuka nije pravno obavezujuća, ali su sve članice započele određene pripreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

20. mart 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

20. mart 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

20. mart 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja