Mobilnost

Evropska komisija: Emisije CO2 novih automobila moraće da budu 30 odsto niže

Evropska komisija: Emisije CO2 novih automobila morace da budu 30 odsto niže

Photo: Pixabay

Objavljeno

09.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) je juče predložila nove limite za prosečne emisije CO2 novih putničkih automobila i kombija, kako bi ubrzala prelazak na vozila sa niskim i nultim emisijama. Prosečne emisije CO2 iz novih automobila i kombija će morati da budu biti 30 odsto manje u 2030, u poređenju sa 2021.

Novi ciljevi su deo Paketa za čistu mobilnost, koji takođe uključuje akcioni plan i investiciona rešenja za transevropsko raspoređivanje infrastrukture za alternativna goriva, Direktivu o čistim vozilima, reviziju Direktive o kombinovanom transportu i Direktivu o uslugama prevoza putnika.

Predloženi okvir će doprinieti ispunjavanju obaveza EU ​​po Pariskom sporazumu i smanjiti troškove goriva za potrošače.

Podsticaji za vozila sa niskim i nultim emisijama

Prosečne emisije CO2 iz novih putničkih automobila registrovanih u EU 2025. godine moraće da budu 15 odsto, a 2030. 30 odsto niže u odnosu na 2021.

Predlog nema kvote za električne ili automobila na vodonik. Evropska komisija je objasnila da je zakonodavstvo EU u ovoj oblasti oduvek bilo tehnološki neutralno i da će i tako biti i u budućnosti.

Međutim, u cilju povećanja broja vozila sa nultim i niskim emisijama, predlog uključuje i mehanizam podsticaja za takva vozila.

„Privatni i javni vlasnici infrastrukture za punjenje će dobiti jasniji signal o budućoj potražnji u ovom sektoru i mogu investirati sa manje rizika“, rekla je EK u saopštenju.

Akcioni plan za infrastrukturu za alternativna goriva

Inicijativa Komisije podržava primenu evropske direktive koja zahteva od država članica da obezbede minimalnu infrastrukturu za alternativna goriva, kao što su električna energija, vodonik i prirodni gas. Akcioni plan definiše mere za povezivanje nacionalnih planova, za eliminisanje nedostataka na najvažnijim transportnim mrežama i povećanje ulaganja u urbana područja.

Plan donosi nove mogućnosti finansiranja sa dostupnih do 800 miliona evra za kombinovanje bespovratnih sredstava sa zajmovima ili za finansijske instrumente (dug, kredi) u okviru projekta Connecting Europe Facility.

Osim toga, EK je pokrenula inicijativu o baterijama sa dodatnih 200 miliona evra za podršku razvoju evropskih baterija i inovacija od 2018. do 2020. godine.

Direktiva o čistim vozilima

Ovaj propis će promovisati čista mobilna rešenja u javnim nabavkama.

Komisija predlaže novu inicijativu koja pokriva sve relevantne postupke nabavki na pojednostavljen i efikasan način. Ovo bi trebalo da poveća primenu na tržištu što će smanjiti proizvodne troškove i sniziti cene sa pozitivnim efektom i na privatnu potražnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. novembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

9. novembar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

9. novembar 2017. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

9. novembar 2017. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji