Mobilnost

EVN Makedonija razvija nacionalnu mrežu punjača električnih vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

12.10.2018.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Komentari

1

Podeli

Operator distributivnog sistema EVN Makedonija, deo austrijske EVN grupe, razvija nacionalnu mrežu punjača električnih vozila u saradnji sa opštinama u Makedoniji, saopštila je kompanija.

Trenutna ograničenja tehnologije su takva da je električno vozilo nemoguće voziti samo na bateriju ako ne postoji dostupnost punjača na svakih 100 kilometara, saopštava EVN Makedonija i dodaje da je u toku postavljanje više od 40 punjača električnih vozila na centralnim javnim mestima u 17 gradova Makedonije.

Nekoliko punjača je već postavljeno u Skoplju, na javnim mestima i određenim često posećivanim lokacijama kao što su hoteli, restorani i šoping centri. Razvijena mreža punjača će vlasnicima električnih vozila iz zemlje i inostranstva omogućiti da „putuju u bilo kom pravcu u Makedoniji i van njenih granica“, navodi se u saopštenju.

Projekat „Elektromobilnost sa EVN“ ima za cilj da podstakne veću upotrebu e-vozila, što će značajno doprineti čistijoj i zdravijoj životnoj sredini, kao i turizmu u Makedoniji, kaže Stefan Peter, predsednik upravnog odbora EVN Makedonije.

Upotreba punjača kompanije EVN biće besplatna za sve korisnike tokom jednogodišnjeg promotivnog perioda, a korisnici treba da se prijave za elektronsku karticu da bi mogli da koriste ove punjače. Prijava je moguća preko sajta www.elektrodistribucija.mk, mejla emobility@evn.mk i u EVN info centru.

EVN će u budućnosti nastaviti da širi mrežu punjača električnih vozila sa ciljem povećanja broja električnih vozila na ulicama Makedonije, što će doprineti smanjenju aerozagađenja i buke u urbanim sredinama, kao i dugoročnoj održivosti životne sredine, navodi se u saopštenju.

Energoinvest SUE isporučuje punjače Elektroprivredi BiH

U Bosni i Hercegovini, firma Energoinvest SUE iz Sarajeva pobedila je na tenderu za isporuku punjača električnh vozila Elektroprivredi BiH (EPBiH) ponudivši cenu od 34.000 KM (17.388 evra), prenose mediji.

U otvorenom postupku javne nabavke ponude su dostavili i konzorcijum sarajevskih firmi Malcom i Hager, kao i SLT iz Zenice i Implera PE ELEVAT iz Slovenske Bistrice.

Komentara: (1)
Jasmina osmanovic / 14.04.2021.

To je fantasticno.zelela bih da znam za privatu upotrebu kuci koliko bih kostao jedan takav punjac.u makedoniji okolina skoplje

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

12. oktobar 2018. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. oktobar 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

12. oktobar 2018. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

12. oktobar 2018. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye