Energetska efikasnost

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

Slika: Ildigo from Pixabay

Objavljeno

01.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, naučnu zajednicu, neprofitna preduzeća, obrazovni sektor i vlasti i javne institucije da prikažu kako su zamislili svoje prekogranične klimatske projekte.

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) objavilo je poziv za dostavljanje ideja preko svoje Evropske klimatske inicijative (EUKI). Nevladine organizacije, države i lokalne samouprave, akademske institucije i entiteti iz sektora socijalnog preduzetništva mogu da do 19. januara podnesu predloge za finansiranje prekogranične klimatske akcije.

Na tragu klimatskih ciljeva EU

Poziv je usredsređen na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke države, uključujući kandidate za članstvo u Evropskoj uniji. EUKI povezuje zainteresovane strane na lokalnom nivou radi sprovođenja zajedničke, ambiciozne klimatske politike u Evropi, stoji u objavi.

„Države članice EU će se do kraja godine dogovoriti o novom, ambicioznijem cilju za klimu. Jasno je kojim putem treba da pođemo: Evropa treba i želi više klimatske akcije. Da bismo postigli klimatski cilj za narednih deset godina, želimo da udružimo snage u Evropi i podstaknemo razmenu ekspertize i praktična rešenja“, izjavila je savezna ministarka za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost Svenja Schulze. Dodala je da prekogranična saradnja doprinosi implementaciji efektivne klimatske strategije u Evropi.

Ne razmatraju se investicioni projekti

Projekti iz EUKI-jevog poziva odabrani za finansiranje otvaraju dalekosežne ideje o evropskoj klimatskoj akciji. Svrstane su u osam osnovnih oblasti. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda. Prekogranični projekti bi takođe trebalo da olakšaju dijalog o klimatskoj politici EU, naglasilo je ministarstvo.

Ideje bi trebalo da doprinesu dijalogu o klimatskoj politici EU

Poziv ne važi za investicione projekte, već za mere i pripremne korake za omogućavanje ulaganja u klimatsku akciju, pri čemu se finansiraju isključivo poduhvati, a ne institucije. Projektima može biti dodeljeno između 50.000 i milion evra, a trajanje im je ograničeno na 28 meseci.

Razmatraće se projekti koji pomažu potencijalno smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte i razvoj uslova za usvajanje dobre klimatske politike, navodi se u dokumentaciji. U idejama treba uzeti u obzir moguće posledice nastavka krize zbog pandemije oboljenja COVID-19 i uključiti odgovarajuće rezervne planove.

Onlajn info dan o petom pozivu za predloge u okviru programa finansiranja EUKI održaće se 15. decembra.

Kandidati treba da se udruže s organizacijama iz drugih evropskih zemalja

Kandidati mogu da odaberu pristupe s težištem na izgradnji kapaciteta, umrežavanja, implementacije politike i mera, zatim razvoja strategija i sprovođenja studija izvodljivosti te formata dijaloga, širenja vidljivosti i obrazovnih projekata. EUKI je saopštio da potencijalni kandidati u petom pozivu treba da se udruže s organizacijama iz drugih evropskih zemalja.

Nakon ocenjivanja ideja, odabrani će imati šest nedelja da pošalju kompletne predloge projekata.

Projektima može biti dodeljeno od 50.000 do milion evra

Rastuća mreža Evropske klimatske inicijative trenutno obuhvata 241 organizaciju, iz 25 država članica EU i pet zapadnobalkanskih zemalja, aktivnu na prekograničnom planu. Fokusirana je, između ostalog, na gradove koji vode računa o klimi i pogodni su za život, društveno prihvatljive strukturne promene u regionima zavisnim od rudnika uglja i na podizanje svesti o odgovornom očuvanju prirode i klimatskoj akciji među evropskim školarcima, piše u pozivu.

Organizacijama iz zemalja kandidata je u četvrtom EUKI-jevom pozivu prvi put omogućeno da učestvuju, u svojstvu partnera u implementaciji. Odabrana su 32 projekta, od kojih 20 u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News. U svakom projektu su učesnici iz barem dve zemlje.

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike