Klimatske promene

EUKI osmu godinu zaredom poziva da se klimatski projekti prijave za grantove

Otvoren osmi po redu EUKI poziv za finansiranje klimatskih projekata

Foto: EUKI

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska klimatska inicijativa (EUKI) i ove godine poziva nevladine organizacije, regionalne i lokalne vlasti, neprofitna preduzeća i obrazovne institucije da prijave svoje prekogranične projekte klimatske akcije i dobiju grantove od po najviše milion evra.

EUKI-jev poziv za finansiranje projekata prekogranične klimatske akcije otvoren je do 12. marta. Mogu se prijaviti nevladine organizacije, regionalne i lokalne vlasti, neprofitna preduzeća i obrazovne institucije iz zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo.

Regionalni fokus je na Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, baltičkim državama i Zapadnom Balkanu. Najmanje polovina projektnih sredstava ići će u zemlje ovih regiona.

EUKI podržava prekograničnu saradnju, tako da će podržati klimatske projekte na kojima rade partnerske organizacije iz više evropskih zemalja.

Finansiraće se projekti iz šest oblasti

Ove godine su obuhvaćeni klimatski neutralna mobilnost, klimatske politike, hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS), energetska tranzicija i klimatski neutralne zgrade, pravedna tranzicija, i održiva privreda.

EUKI je instrument nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatsku akciju (BMVK). Za odabrane projektne ideje isplatiće od po 120.000 do milion evra.

„Nemačka treba da do 2045. postane klimatski neutralna. U Evropi smo postavili cilj da to postignemo do 2050. godine. Na ove izazove možemo odgovoriti samo kada klimatsku akciju, energetsku politiku i ekonomski razvoj posmatramo kao zajedničke evropske napore. Zbog toga koristimo EUKI za finansiranje projekata koji ubrzavaju postupno ukidanje fosilnih goriva i širenje energije iz obnovljivih izvora preko granica“, rekao je Robert Habek, nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju.

EUKI je uložio ukupno 95 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 210 projekata

Od svog osnivanja 2017, EUKI je uložio ukupno 95 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 210 projekata. Njegove aktivnosti pokrivaju oko 440 organizacija, lokalnih samouprava, škola, javnih institucija i univerziteta širom EU.

EUKI je istakao da doprinosi sprovođenju ideja za ubrzavanje klimatske akcije i saradnje u Evropi i dodao da je njegov poslednji poziv usklađen sa merama EU iz paketa Fit for 55, za obaranje emisija za 55 odsto pre kraja decenije, i REPowerEU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

7. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

7. februar 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

7. februar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja