Klimatske promene

EUKI osmu godinu zaredom poziva da se klimatski projekti prijave za grantove

Otvoren osmi po redu EUKI poziv za finansiranje klimatskih projekata

Foto: EUKI

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska klimatska inicijativa (EUKI) i ove godine poziva nevladine organizacije, regionalne i lokalne vlasti, neprofitna preduzeća i obrazovne institucije da prijave svoje prekogranične projekte klimatske akcije i dobiju grantove od po najviše milion evra.

EUKI-jev poziv za finansiranje projekata prekogranične klimatske akcije otvoren je do 12. marta. Mogu se prijaviti nevladine organizacije, regionalne i lokalne vlasti, neprofitna preduzeća i obrazovne institucije iz zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo.

Regionalni fokus je na Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, baltičkim državama i Zapadnom Balkanu. Najmanje polovina projektnih sredstava ići će u zemlje ovih regiona.

EUKI podržava prekograničnu saradnju, tako da će podržati klimatske projekte na kojima rade partnerske organizacije iz više evropskih zemalja.

Finansiraće se projekti iz šest oblasti

Ove godine su obuhvaćeni klimatski neutralna mobilnost, klimatske politike, hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS), energetska tranzicija i klimatski neutralne zgrade, pravedna tranzicija, i održiva privreda.

EUKI je instrument nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatsku akciju (BMVK). Za odabrane projektne ideje isplatiće od po 120.000 do milion evra.

„Nemačka treba da do 2045. postane klimatski neutralna. U Evropi smo postavili cilj da to postignemo do 2050. godine. Na ove izazove možemo odgovoriti samo kada klimatsku akciju, energetsku politiku i ekonomski razvoj posmatramo kao zajedničke evropske napore. Zbog toga koristimo EUKI za finansiranje projekata koji ubrzavaju postupno ukidanje fosilnih goriva i širenje energije iz obnovljivih izvora preko granica“, rekao je Robert Habek, nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju.

EUKI je uložio ukupno 95 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 210 projekata

Od svog osnivanja 2017, EUKI je uložio ukupno 95 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 210 projekata. Njegove aktivnosti pokrivaju oko 440 organizacija, lokalnih samouprava, škola, javnih institucija i univerziteta širom EU.

EUKI je istakao da doprinosi sprovođenju ideja za ubrzavanje klimatske akcije i saradnje u Evropi i dodao da je njegov poslednji poziv usklađen sa merama EU iz paketa Fit for 55, za obaranje emisija za 55 odsto pre kraja decenije, i REPowerEU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

7. februar 2024. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

7. februar 2024. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

7. februar 2024. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

7. februar 2024. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu