Klimatske promene

EUKI donacije za projekte klimatske akcije do jednog miliona – prijavite se

Evropska klimatska inicijativa nudi donacije do milion evra

Foto: Stefan Schweihofer from Pixabay

Objavljeno

28.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje kandidati za Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu i članice EU imaju priliku da se prijave na konkurs za grantove do čak milion evra po projektu koji se bave klimatskom akcijom.

Evropska klimatska inicijativa (EUKI) objavila je sedmi poziv za ideje koji će doprineti sprovođenju klimatskih politika u Evropi.

Prijavljivanja projektnih ideja za ubrzanje klimatskih akcija u Evropi otvoreno je 25. novembra, a neprofitne organizacije kao što su nevladine orgranizacije, univerzitetske, akademske i obrazovne ustanove, regionalne i lokalne vlasti, kao i neprofitna preduzeća mogu da se prijave do 13. januara 2023. godine.

Mogu se prijaviti projekti povezani sa sedam ključnih tema

Evropska klimatska inicijativa je saopštila da jedan projekat može da dobije od 120 hiljada do miliona evra. Projekti mogu da dobiju finansiranje od 18 do 29 meseci.

Projekti bi trebalo da obuhvate jednu od sedam novih tema organizacje EUKI: klimatska politika, energetska politika, društveno pravedna tranzicija, klimatski neutralna mobilnost, finansiranje prilagođeno klimi, održiva ekonomija, skladištenje i uklanjanje CO2.

Fokus je na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, baltičkim državama i zapadnom Balkanu. Uslovi prijavljivanja mogu se naći na sajtu za projektno finansiranje.

Cilj koji je Evropska klimatska inicijativa zacrtala je da podrži dostizanja klimatske neutralnosti u Evropi, sa idejom da svoje aktivnosti uskladi sa prioritetima na nivou EU.

EUKI je već uložio 79 miliona evra u evropsku klimatsku akciju

Projekti koji će dobiti podršku sastavni su deo paketa Spremi za 55 (Fit for 55) i REPower EU. Na taj način se jača ulogu civilnog društva u klimatskim akcijama na lokalnom ili regionalnom nivou, naveo je EUKI.

U proteklih pet godina od svog osnivanja, EUKI je uložio 79 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 179 projekata. Aktivnosti ove organnizacije objedinjuju 360 organizacija, opština, škola, javnih institucija i univerziteta uključenih u sprovođenje ciljeva klimatskih akcija širom EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrijski plan za zeleni dogovor EU-plan-subvencija-zastitu-domace-zelene-industrije

EU najavila plan subvencija za zaštitu domaće zelene industrije

28. novembar 2022. - Evropska komisija je predstavila Industrijski plan za zeleni dogovor, kojim želi da očuva konkurentnost usled povećanja subvencija širom sveta za dekarbonizaciju

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

28. novembar 2022. - U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz...

Temperatura okeana 2022 rekord cetvrtu godinu zaredom

Temperatura okeana 2022. dostigla rekord – četvrtu godinu zaredom

28. novembar 2022. - Osim ekstremnih suša, toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, 2022. godinu je obeležio četvrti uzastopni rekord visine temperature okeana

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

28. novembar 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize