Klimatske promene

EUKI donacije za projekte klimatske akcije do jednog miliona – prijavite se

Evropska klimatska inicijativa nudi donacije do milion evra

Foto: Stefan Schweihofer from Pixabay

Objavljeno

28.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje kandidati za Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu i članice EU imaju priliku da se prijave na konkurs za grantove do čak milion evra po projektu koji se bave klimatskom akcijom.

Evropska klimatska inicijativa (EUKI) objavila je sedmi poziv za ideje koji će doprineti sprovođenju klimatskih politika u Evropi.

Prijavljivanja projektnih ideja za ubrzanje klimatskih akcija u Evropi otvoreno je 25. novembra, a neprofitne organizacije kao što su nevladine orgranizacije, univerzitetske, akademske i obrazovne ustanove, regionalne i lokalne vlasti, kao i neprofitna preduzeća mogu da se prijave do 13. januara 2023. godine.

Mogu se prijaviti projekti povezani sa sedam ključnih tema

Evropska klimatska inicijativa je saopštila da jedan projekat može da dobije od 120 hiljada do miliona evra. Projekti mogu da dobiju finansiranje od 18 do 29 meseci.

Projekti bi trebalo da obuhvate jednu od sedam novih tema organizacje EUKI: klimatska politika, energetska politika, društveno pravedna tranzicija, klimatski neutralna mobilnost, finansiranje prilagođeno klimi, održiva ekonomija, skladištenje i uklanjanje CO2.

Fokus je na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, baltičkim državama i zapadnom Balkanu. Uslovi prijavljivanja mogu se naći na sajtu za projektno finansiranje.

Cilj koji je Evropska klimatska inicijativa zacrtala je da podrži dostizanja klimatske neutralnosti u Evropi, sa idejom da svoje aktivnosti uskladi sa prioritetima na nivou EU.

EUKI je već uložio 79 miliona evra u evropsku klimatsku akciju

Projekti koji će dobiti podršku sastavni su deo paketa Spremi za 55 (Fit for 55) i REPower EU. Na taj način se jača ulogu civilnog društva u klimatskim akcijama na lokalnom ili regionalnom nivou, naveo je EUKI.

U proteklih pet godina od svog osnivanja, EUKI je uložio 79 miliona evra u evropsku klimatsku akciju kroz 179 projekata. Aktivnosti ove organnizacije objedinjuju 360 organizacija, opština, škola, javnih institucija i univerziteta uključenih u sprovođenje ciljeva klimatskih akcija širom EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

28. novembar 2022. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

28. novembar 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

28. novembar 2022. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV