Klimatske promene

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

Foto: PIRO4D from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Neprofitne organizacije i državne institucije mogu da za svoje prekogranične projekte s potencijalom da ublaže klimatske promene dobiju i po milion evra od Evropske klimatske inicijative (EUKI). Poziv je otvoren za prijave iz država članica EU i zemalja kandidata.

Organizacije civilnog društva, akademske i obrazovne ustanove, vlade, opštine i neprofitna preduzeća poput nezavisnih instituta imaju rok do 12. januara da predaju idejna rešenja u okviru šestog poziva Evropske klimatske inicijative. Program finansira realizaciju kreativnih zamisli koje vode ka klimatski neutralnoj Evropi.

Zainteresovani entiteti treba da nađu odgovarajuće partnere i sastave ambiciozne predloge. Koncepcija mora da se uklopi u bar jednu osnovnu oblast. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda.

EUKI uglavnom daje podršku prekograničnim projektima na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou

Korisnici mogu da dobiju 120.000 do milion evra po projektu. Recept je da se napišu tako da mogu da doprinesu ublažavanju klimatskih promena. Većina projekata u programu EUKI se primenjuje istovremeno u dve ili više zemalja i to na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

EUKI funding climate action conditions

Program je otvoren za organizacije i institucije u zemljama kandidatima za članstvo u EU

Na primer, Young Energy Europe 2.0 obučava uglavnom mlade ljude u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj da postanu energetski skauti. Oni su zaposleni u raznim sektorima. Energetski skauti uče kako da analiziraju potrošnju energije u svojim kompanijama i da zajedno razvijaju praktične projekte za smanjenje potrošnje energije i resursa.

U okviru projekta Regions and Municipalities for a Just Transition, koji je završen prošle godine, sastavljeni su sveobuhvatni planovi za socioekonomske strukturne promene u regionima Jugozapadne Bugarske i Šleske u Poljskoj, gde se privreda u velikoj meri oslanja na ugalj. Ovaj poduhvat iz oblasti pravedne tranzicije radio je i na nivou lokalne samouprave.

EUKI pruža podršku klimatskim projektima u državama članicama Evropske unije, a usmeren je posebno na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke zemlje. Potencijalni korisnici iz zemalja kandidata – Turske, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije – mogu da učestvuju odnosno tamo mogu da se finansiraju mere ukoliko je nosilac projekta iz države članice EU.

Program je počeo 2017. godine. Sredstva su dosad isplaćena za 157 projekata 308 organizacija.

Info dan se održava 7. decembra

Prihvatljivi ciljevi su razvoj kapaciteta, umrežavanje, primena propisa i mera, i osmišljavanje formata i širenje dijaloga. Prijave se podnose popunjavanjem onlajn formulara. Odabrane organizacije će imati šest nedelja da dostave celovit predlog projekta. Početak prvih poduhvata je zakazan za septembar.

Svi zainteresovani mogu da učestvuju u EUKI-jevom info danu 7. decembra i saznaju više o ciljevima finansiranja, formalnim uslovima i postupku ocenjivanja.

Za program EUKI je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a sprovodi ga u ime nemačkog Saveznog ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost (BMU).

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju