Klimatske promene

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

Foto: PIRO4D from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Neprofitne organizacije i državne institucije mogu da za svoje prekogranične projekte s potencijalom da ublaže klimatske promene dobiju i po milion evra od Evropske klimatske inicijative (EUKI). Poziv je otvoren za prijave iz država članica EU i zemalja kandidata.

Organizacije civilnog društva, akademske i obrazovne ustanove, vlade, opštine i neprofitna preduzeća poput nezavisnih instituta imaju rok do 12. januara da predaju idejna rešenja u okviru šestog poziva Evropske klimatske inicijative. Program finansira realizaciju kreativnih zamisli koje vode ka klimatski neutralnoj Evropi.

Zainteresovani entiteti treba da nađu odgovarajuće partnere i sastave ambiciozne predloge. Koncepcija mora da se uklopi u bar jednu osnovnu oblast. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda.

EUKI uglavnom daje podršku prekograničnim projektima na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou

Korisnici mogu da dobiju 120.000 do milion evra po projektu. Recept je da se napišu tako da mogu da doprinesu ublažavanju klimatskih promena. Većina projekata u programu EUKI se primenjuje istovremeno u dve ili više zemalja i to na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

EUKI funding climate action conditions

Program je otvoren za organizacije i institucije u zemljama kandidatima za članstvo u EU

Na primer, Young Energy Europe 2.0 obučava uglavnom mlade ljude u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj da postanu energetski skauti. Oni su zaposleni u raznim sektorima. Energetski skauti uče kako da analiziraju potrošnju energije u svojim kompanijama i da zajedno razvijaju praktične projekte za smanjenje potrošnje energije i resursa.

U okviru projekta Regions and Municipalities for a Just Transition, koji je završen prošle godine, sastavljeni su sveobuhvatni planovi za socioekonomske strukturne promene u regionima Jugozapadne Bugarske i Šleske u Poljskoj, gde se privreda u velikoj meri oslanja na ugalj. Ovaj poduhvat iz oblasti pravedne tranzicije radio je i na nivou lokalne samouprave.

EUKI pruža podršku klimatskim projektima u državama članicama Evropske unije, a usmeren je posebno na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke zemlje. Potencijalni korisnici iz zemalja kandidata – Turske, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije – mogu da učestvuju odnosno tamo mogu da se finansiraju mere ukoliko je nosilac projekta iz države članice EU.

Program je počeo 2017. godine. Sredstva su dosad isplaćena za 157 projekata 308 organizacija.

Info dan se održava 7. decembra

Prihvatljivi ciljevi su razvoj kapaciteta, umrežavanje, primena propisa i mera, i osmišljavanje formata i širenje dijaloga. Prijave se podnose popunjavanjem onlajn formulara. Odabrane organizacije će imati šest nedelja da dostave celovit predlog projekta. Početak prvih poduhvata je zakazan za septembar.

Svi zainteresovani mogu da učestvuju u EUKI-jevom info danu 7. decembra i saznaju više o ciljevima finansiranja, formalnim uslovima i postupku ocenjivanja.

Za program EUKI je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a sprovodi ga u ime nemačkog Saveznog ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost (BMU).

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. novembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. novembar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. novembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. novembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora