OIE

EU u 2021. instalirala 30% više kapaciteta obnovljivih izvora

vetar-solar-kapaciteti-obnovljivih-izvora-eu-iea

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Evropskoj uniji (EU) je prošle godine instalirano 36 GW novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je 30% više nego u 2020. godini. Ovim je oboren i godišnji rekord od 35 GW novih kapaciteta koji je zabeležen pre jedne decenije. Na svetskom nivou je u 2021. takođe postavljen novi godišnji rekord – instalirano je ukupno 295 GW novih kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora, što je za 6% bolji rezultat nego prethodne godine, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske agencije za energetiku (IEA).

Rekordni rast kapaciteta u svetu je ostvaren uprkos problemima u lancu snabdevanja, kašnjenjima u izgradnji i visokim cenama sirovina, navodi IEA u izveštaju pod nazivom Renewable Energy Market Update.

Kapaciteti obnovljivih izvora planirani za izgradnju tokom 2022. i 2023. godine mogu pomoći da se smanji zavisnost EU od gasa iz Rusije

Novi kapaciteti obnovljivih izvora planirani za izgradnju tokom ove i sledeće godine u EU mogu pomoći da se smanji zavisnost elektroenergetskog sektora unije od gasa iz Rusije, smatra IEA.

Što se tiče novih kapaciteta na globalnom nivou, i u ovoj godini se očekuje novi rekord, 320 GW, što bi bilo preko 8% više nego u 2021. Ove godine je rast brži nego što se očekivalo, zahvaljujući snažnoj državnoj podršci u Kini, EU i Latinskoj Americi, čime je nadoknađen neočekivano spor rast u Sjedinjenim Državama.

U svetu se i u ovoj godini očekuje novi rekord, ali rast bi mogao usporiti tokom 2023.

Međutim, ukoliko u narednih šest meseci ne budu usvojene i primenjene još snažnije mere podrške, rast bi mogao da uspori tokom 2023. godine jer će efekat velike ekspanzije solara biti umanjen usporavanjem rasta u hidroenergetskom sektoru i stagnacijom rasta u sektoru vetra, upozorava IEA.

Očekuju se novi rekordi u izgradnji solarnih kapaciteta u 2022. i 2023. godini, ali će njihov efekat biti umanjen usporavanjem rasta u hidroenergetskom sektoru i stagnacijom rasta u sektoru vetra

Za 2022. i 2023. godinu očekuju se novi rekordi u instaliranju solarnih elektrana, pri čemu će bi ti kapaciteti sledeće godine porasli na 200 GW, najviše zahvaljujući ubrzanom rastu i snažnoj podršci države velikim projektima u Kini i Indiji.

Ove godine će biti instalirano čak 40% manje novih kapaciteta vetroelektrana na vodi nego 2021, kada je zabeležen veliki rast

Međutim, ove godine će biti instalirano čak 40% manje novih kapaciteta vetroelektrana na vodi nego 2021, kada je zabeležen snažan rast zahvaljujući velikom skoku u Kini. Inače, očekuje se da će Kina do kraja 2022. godine preteći Evropu i postati prva na svetu po kapacitetu vetroelektrana na vodi.

Vetroelektrane na kopnu, sa druge strane, zabeležile su pad od 32% u 2021. kada su u pitanju novi kapaciteti, ali se ove i sledeće godine očekuje nešto bolji rezultat, navodi IEA.

Potražnja za biogorivima bi trebalo da poraste i ove i sledeće godine

U sektoru biogoriva se potražnja prošle godine oporavila nakon pada u vreme pandemije oboljenja COVID-19, a očekuje se i rast od 5% u 2022. i od 3% u 2023. godini. Međutim, IEA napominje da je zbog rasta cena sirovina za proizvodnju biogoriva, za koji je delom zaslužan i rat u Ukrajini, morala da smanji svoju prethodnu procenu rasta potražnje za 20%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...