Otpad

EU teži da kroz povećanje stope reciklaže strateških sirovina smanji zavisnost od uvoza

EU treba da ogranici izvoz crne mase dobijene reciklazom baterija elektricnih automobila

Foto: Bebat

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska industrija reciklaže je, uz podršku ekoloških organizacija, zatražila od Evropske unije da zabrani izvoz metala dobijenih reciklažom korišćenih baterija za električne automobile. Cilj je promocija reciklaže baterija u Evropi i smanjenje zavisnosti od uvoza sirovina.

Pri recikliranju korišćenih baterija iz električnih automobila, njihovim drobljenjem, dobija se metalna masa crne boje. Crna boja potiče iz grafita koji se nalazi u anodama.

Evropski parlament je u septembru podržao inicijativu da se uveća stopa reciklaže strateških sirovina, kako bi Evropska unija smanjila zavisnost od uvoza iz zemalja poput Kine. Rešenja o kojima će to zakonodavno telo pregovarati sa Savetom EU redloženom Zakonu o kritičnim sirovinama. Ideja je da se obezbede izvori nabavke i pojačaju domaći kapaciteti za preradu i reciklažu ključnih materijala u Evropi.

Parlament je pridodao odredbe koje treba da doprinesu unapređivanju tehnologije recikliranja metala iz korišćenih baterija za električne automobile, nalažući Evropskoj komisiji da klasifikuje otpad iz iz litijum-jonskih baterija i takozvane međutokove otpada – crnu masu.

Crnu masu treba klasifikovati kao opasan otpad

To bi omogućilo Briselu da crnu masu proglasi opasnim otpadom i ograniči izvoz iz Evrope i tako zadrži dragocene materijale unutar granica EU. Ekološke organizacije podržavaju tu ideju.

„Kada se baterija zdrobi i pretvori u takozvanu crnu masu, često je ubrzo otkupe Korejci ili Kinezi, jer su kod njih procesi prerade već usavršeni i troškovi energije su niži“, rekla je Julija Poliskanova, direktorka za električna vozila i električnu mobilnost u nevladinoj organizaciji Transport and Environment (T&E). Ona je za Euroactiv izjavila da to može biti problem za evropske reciklere i da bi zbog toga EU morala da ograniči izvoz crne mase.

Evropska konfederacija reciklažne industrije (EuRIC) takođe se zalaže za ograničavanje izvoza crne mase. „Crna masa bi inače trebalo da se klasifikuje kao opasan otpad kako bi se osiguralo pravilno upravljanje njome unutar EU i šire“, rekao je generalni sekretar te organizacije Emanuil Katrakis.

Pri izvozu crne mase, njome treba da se upravlja pod uslovima ekvivalentnim onima propisanima u EU, naveo je.

EU mora da poveća svoje kapacitete za reciklažu

Litijum-jonske baterije sadrže vredne metale kao što su litijum, bakar, mangan, kobalt i nikl, a oni su na listi ključnih sirovina koju je proglasila EU.

Evropska asocijacija industrije baterija Eurobat istakla je da bi zadržavanje crne mase u Evropi doprinelo postizanju ciljeva reciklaže EU i strateške autonomije. Međutim, upozorila je da bi ti napori bili uzaludni kada se istovremeno ne bi povećavali kapaciteti za reciklažu.

„Eurobat stoga poziva da se ulaganja usmere i u ključne segmente lanca vrednosti u domenu baterija, uključujući preradu i recikliranje materijala za baterije“, rekao je Pau Sančis, viši menadžer za pitanja propisa u Eurobatu.

Evropska industrija još nema kapaciteta za masovnu reciklažu kritičnih sirovina

Evropski recikleri trenutno nemaju kapaciteta za masovnu reciklažu kritičnih sirovina, uglavnom zato što ih je mnogo jeftinije uvoziti iz inostranstva, dodao je EuRIC.

Isplativost dobijanja sirovina iz korišćenih baterija električnih automobila zavisi od vrste materijala.

„U zavisnosti od sirovine, izazovi će, naravno, biti različiti. Oni će zavisiti od stanja na tržištu svake sirovine – na primer, da li se može jeftino nabaviti na Londonskoj berzi metala i da li je EU uspostavila privilegovana trgovinska partnerstva sa zemljama dobavljačima ili ne“, istakao je Sančis.

Recikliranje je manje ili više izazovno u zavisnosti od materijala

Julija Poliskanova se slaže da recikliranje može biti manje ili više izazovno u zavisnosti od materijala. Međutim, napomenula je da bi se poklanjanjem više pažnje sortiranju, sakupljanju i preradi u Evropi poslao pozitivan signal reciklerima u EU bez obzira na vrstu materijala.

Klasifikacija otpada u EU je poslednji put menjana pre 10 godina. Evropska komisija radi na njenom ažuriranju, ali još bez rezultata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

2. oktobar 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

2. oktobar 2023. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

2. oktobar 2023. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

2. oktobar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači