Otpad

EU teži da kroz povećanje stope reciklaže strateških sirovina smanji zavisnost od uvoza

EU treba da ogranici izvoz crne mase dobijene reciklazom baterija elektricnih automobila

Foto: Bebat

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska industrija reciklaže je, uz podršku ekoloških organizacija, zatražila od Evropske unije da zabrani izvoz metala dobijenih reciklažom korišćenih baterija za električne automobile. Cilj je promocija reciklaže baterija u Evropi i smanjenje zavisnosti od uvoza sirovina.

Pri recikliranju korišćenih baterija iz električnih automobila, njihovim drobljenjem, dobija se metalna masa crne boje. Crna boja potiče iz grafita koji se nalazi u anodama.

Evropski parlament je u septembru podržao inicijativu da se uveća stopa reciklaže strateških sirovina, kako bi Evropska unija smanjila zavisnost od uvoza iz zemalja poput Kine. Rešenja o kojima će to zakonodavno telo pregovarati sa Savetom EU redloženom Zakonu o kritičnim sirovinama. Ideja je da se obezbede izvori nabavke i pojačaju domaći kapaciteti za preradu i reciklažu ključnih materijala u Evropi.

Parlament je pridodao odredbe koje treba da doprinesu unapređivanju tehnologije recikliranja metala iz korišćenih baterija za električne automobile, nalažući Evropskoj komisiji da klasifikuje otpad iz iz litijum-jonskih baterija i takozvane međutokove otpada – crnu masu.

Crnu masu treba klasifikovati kao opasan otpad

To bi omogućilo Briselu da crnu masu proglasi opasnim otpadom i ograniči izvoz iz Evrope i tako zadrži dragocene materijale unutar granica EU. Ekološke organizacije podržavaju tu ideju.

„Kada se baterija zdrobi i pretvori u takozvanu crnu masu, često je ubrzo otkupe Korejci ili Kinezi, jer su kod njih procesi prerade već usavršeni i troškovi energije su niži“, rekla je Julija Poliskanova, direktorka za električna vozila i električnu mobilnost u nevladinoj organizaciji Transport and Environment (T&E). Ona je za Euroactiv izjavila da to može biti problem za evropske reciklere i da bi zbog toga EU morala da ograniči izvoz crne mase.

Evropska konfederacija reciklažne industrije (EuRIC) takođe se zalaže za ograničavanje izvoza crne mase. „Crna masa bi inače trebalo da se klasifikuje kao opasan otpad kako bi se osiguralo pravilno upravljanje njome unutar EU i šire“, rekao je generalni sekretar te organizacije Emanuil Katrakis.

Pri izvozu crne mase, njome treba da se upravlja pod uslovima ekvivalentnim onima propisanima u EU, naveo je.

EU mora da poveća svoje kapacitete za reciklažu

Litijum-jonske baterije sadrže vredne metale kao što su litijum, bakar, mangan, kobalt i nikl, a oni su na listi ključnih sirovina koju je proglasila EU.

Evropska asocijacija industrije baterija Eurobat istakla je da bi zadržavanje crne mase u Evropi doprinelo postizanju ciljeva reciklaže EU i strateške autonomije. Međutim, upozorila je da bi ti napori bili uzaludni kada se istovremeno ne bi povećavali kapaciteti za reciklažu.

„Eurobat stoga poziva da se ulaganja usmere i u ključne segmente lanca vrednosti u domenu baterija, uključujući preradu i recikliranje materijala za baterije“, rekao je Pau Sančis, viši menadžer za pitanja propisa u Eurobatu.

Evropska industrija još nema kapaciteta za masovnu reciklažu kritičnih sirovina

Evropski recikleri trenutno nemaju kapaciteta za masovnu reciklažu kritičnih sirovina, uglavnom zato što ih je mnogo jeftinije uvoziti iz inostranstva, dodao je EuRIC.

Isplativost dobijanja sirovina iz korišćenih baterija električnih automobila zavisi od vrste materijala.

„U zavisnosti od sirovine, izazovi će, naravno, biti različiti. Oni će zavisiti od stanja na tržištu svake sirovine – na primer, da li se može jeftino nabaviti na Londonskoj berzi metala i da li je EU uspostavila privilegovana trgovinska partnerstva sa zemljama dobavljačima ili ne“, istakao je Sančis.

Recikliranje je manje ili više izazovno u zavisnosti od materijala

Julija Poliskanova se slaže da recikliranje može biti manje ili više izazovno u zavisnosti od materijala. Međutim, napomenula je da bi se poklanjanjem više pažnje sortiranju, sakupljanju i preradi u Evropi poslao pozitivan signal reciklerima u EU bez obzira na vrstu materijala.

Klasifikacija otpada u EU je poslednji put menjana pre 10 godina. Evropska komisija radi na njenom ažuriranju, ali još bez rezultata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

2. oktobar 2023. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

2. oktobar 2023. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

2. oktobar 2023. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

2. oktobar 2023. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto