x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU predložila pravila za ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi

29.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
EU predložila pravila za ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi

Evropska komisija je predložila nova pravila u cilju stimulisanja ponovne upotrebe vode za poljoprivredno navodnjavanje u Evropskoj uniji. Nova pravila će pomoći zemljoradnicima da na najbolji način iskoriste otpadne vode koje nisu za piće, što će smanjiti nestašicu vode i obezbediti zaštitu životne sredine i potrošača.

Predložena su, kako se navodi u saopštenju Komisije, pravila koja bi bila obavezna za ponovnu upotrebu tretiranih otpadnih voda iz fabrika za preradu gradskih otpadnih voda, uključujući ona koja se odnose na mikrobiološki sastav, kao što je nivo bakterije ešerihije koli. Takođe su predložena i pravila u vezi sa upravljanjem rizikom i povećanjem transparentnosti, koja bi podrazumevala objavljivanje informacija na internet portalima o praksi ponovnog korišćenja vode u zemljama članicama.

“Ovaj predlog je dobitna kombinacija za sve – zemljoradnici će imati pristup održivom izvoru vode za navodnjavanje, potrošači će znati da su proizvodi za ishranu bezbedni za upotrebu, a naša preduzeća će dobiti nove poslovne prilike. Najveći dobitnik će biti životna sredina, s obzirom da ovaj predlog doprinosi boljem upravljanu našeg najvažnijeg resursa – vode,” izjavio je komesar za životnu sredinu, more i ribarstvo Karmenu Vella.

Ponovna upotreba vode u EU je trenutno daleko ispod potencijala uprkos činjenici da eksploatacija i transport vode iz prirode imaju veliki uticaj na životnu sredinu i zahtevaju veću potrošnju energije.

Prema saopštenju, velika je verovatnoća da će sve veća nepredvidljivost vremenskih prilika, kao što su suše, imati negativne posledice i na kvantitet i na kvalitet vodnih resursa, a od predloženih novih pravila se očekuje da doprinesu smanjenju ekonomskih i ekoloških troškova u vezi sa uspostavljanjem novih izvora snabdevanja vodom.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.