OIE

EU NEKP: Bugarska, Rumunija, Slovenija, Kipar i druge zemlje da ambicioznije postave ciljeve za OIE

EU-NEKP-Bugarska-Rumunija-Slovenija-Kipar-ciljevi-OIE

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je objavila procenu prvih nacrta integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) zemalja članica EU, koje poziva da ambicioznije krenu u primenu Pariskog sporazuma i dostizanje energetskih i klimatskih ciljeva EU za 2030. godinu.

Procena Evropske komisije je da nacrti integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) zemalja članica EU trenutno ne predviđaju dovoljne doprinose posticanju ciljeva udela obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti do 2030. godine. Kako stoje stvari sa trenutnim projekcijama iz nacrta NEKP, cilj udela OIE bio bi podbačen za 1,6 procentnih poena, a energetske efikasnosti za čitava 6,2 procentna poena (primarna potrošnja energije) ili 6 procentnih poena (finalna potrošnja energije).

„Finalne planove treba dostaviti do kraja godine, a naše preporuke pokazuju gde je potrebno uložiti više truda: na primer, gde je potrebno biti ambiciozniji, gde je potrebno detaljnije predstaviti politiku, gde bolje specifikovati investicione potrebe ili više raditi na socijalnoj pravdi“, rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju.

Kada su u pitanju emisije gasova sa efektom staklene bašte, već se procenjuje da je ukupno smanjenje na nivou cele EU u skladu sa ciljem smanjenja od 40% do 2030. u poređenju sa 1990. godinom. Cilj za sektore koji nisu uključeni u Sistem trgovine emisijama EU bio bi podbačen za 2 procentna poena.

Zemlje članice EU sada treba da do kraja 2019. finalizuju svoje NEKP za period od 2021-2030. i da ih efikasno primene u godinama koje slede. Nacionalni energetski i klimatski planovi treba da pruže jasan i predvidiv okvir za poslovnu zajednicu i finansijski sektor kako bi se podstakle neophodne privatne investicije.

Bugarska, Rumunija, Slovenija, Kipar među zemljama koje treba ambicioznije da postave ciljeve udela OIE

Bugarska, Rumunija, Slovenija i Kipar su među zemljama koje Evropska komisija poziva da pruže adekvatan doprinos cilju udela OIE u potrošnji energije u EU za 2030. godinu.

Evropska komisija tako poziva Bugarsku da svoj cilj udela obnovljivih izvora energije u 2030. podigne na najmanje 27%, Rumuniju na najmanje 34%, Sloveniju na najmanje 37%, a Kipar na najmanje 23%.

Komisija pozdravlja cilj udela OIE od 36,4% za 2030. koji je postavila Hrvatska, ali ovu članicu savetuje da taj plan potkrepi detaljnim i merljivim politikama i merama, dok Grčku savetuje da na pravovremen i isplativ način omogući dostizanje nacionalnog cilja udela OIE od 31%.

Bugarska, Rumunija, Hrvatska već dostigle ciljeve udela OIE za 2020.

Svaka zemlja članica EU ima svoj cilj udela OIE za 2020. godinu. Nacionalni ciljevi su postavljeni tako da uzimaju u obzir različite startne pozicije zemalja članica, njihove potencijale obnovljivih izvora energije i ekonomsku snagu.

Od 28 zemalja članica Evropske unije, 11 ih je već dostiglo nacionalne ciljeve udela OIE za 2020. godinu – to su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Hrvatska, Italija, Litvanija, Mađarska, Rumunija, Finska i Švedska, saopštio je Eurostat početkom godine.

Na samo korak, tačnije oko 1 procentni poen (pp), od cilja su Letonija i Austrija. Sa suprotne strane, članice koje su najudaljenije od dostizanja svojih nacionalnih ciljeva su Holandija (7,4 pp), Francuska (6,7 pp), Irska (5,3 pp), Ujedinjeno Kraljevstvo (4,8 pp), Luksemburg (4,6 pp), Poljska (4,1 pp) i Belgija (3,9 pp).

 

EU-NEKP-Bugarska-Rumunija-Slovenija-Kipar-ciljevi-OIE-udeo

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. jun 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. jun 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. jun 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. jun 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.