OIE

ESM traži konsultanta za gradnju solarnih elektrana u rudarsko-energetskim kombinatima

ESM konsultanta gradnju solarnih elektrana rudarsko energetskim kombinatima

Foto: iStock

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državno preduzeće Elektrani na Severna Makedonija, ESM, sprovodi javnu nabavku konsultantskih i usluga nadzora u sprovođenju projekata fotonaponskih elektrana na napuštenom rudniku uglja i pored jedne termoelektrane.

Severna Makedonija ne posustaje u dekarbonizaciji i održava najbrži tempo na Zapadnom Balkanu. Nakon što je u aprilu prvi u regionu pustio u rad solarnu elektranu na istrošenom rudniku uglja, državni proizvođač uglja i električne energije ESM sada traži konsultanta za još dva takva projekta.

Poziv je plasiran preko elektronske platforme ECEPP za nabavke za klijente Evropske banke za obnovu i razvoj, koja za taj poduhvat priprema pozajmicu u visini do 25 miliona evra. ESM planira da na napuštenom ugljenokopu u rudarsko-energetskom kombinatu REK Oslomej izgradi solarnu elektranu od deset megavata. Lokacija za drugo postrojenje, planirane snage 20 megavata, nalazi se pored termoelektrane na ugalj u kompleksu REK Bitola.

Termoenergetski kompleks REK Oslomej dobija još jedno fotonaponsko postrojenje od 10 megavata, a solarna elektrana kod termoelektrane na ugalj REK Bitola treba da ima snagu 20 megavata

Kompanija je saopštila da će ugovor biti potpisan za konsultantske i usluge nadzora, a izvođač je klasifikovan kao PIU konsultant, gde je PIU oznaka za grupu za sprovođenje projekta. Odabrana firma će imati zadatak da osigura da se radovi izvedu na vreme i efikasno, stoji u oglasu.

Ponude se primaju do 2. decembra. Dve pomenute investicije su procenjene na ukupno 29 miliona evra, piše u dokumentaciji.

Najveće fotonaponsko postrojenje na Zapadnom Balkanu je upravo u ovoj zemlji. ESM razvija više velikih projekata solarnih elektrana u kompleksima Oslomej i Bitola. Uskoro na području kombinata REK Oslomej treba da počnu radovi na dva takva pogona, snage po 50 megavata, u okviru javno-privatnih partnerstava.

Vlada namerava da najkasnije 2030. prekine eksploataciju i upotrebu uglja, pa u međuvremenu transformiše REK Oslomej i REK Bitola zamenom uglja čistijim izvorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

1. novembar 2022. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

1. novembar 2022. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

1. novembar 2022. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

1. novembar 2022. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović