x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

ESM dobio donaciju KfW banke za drugu fazu vetroparka Bogdanci

26.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vetropark Bogdanci (ESM)
ESM dobio donaciju KfW banke za drugu fazu vetroparka Bogdanci

Nemačka KfW banka dodelila je 10 miliona denara (oko 162.500 evra) državnoj kompaniji Elektrani na Severna Makedonija (ESM – bivši ELEM) za ažuriranje studije za životnu sredinu i konsultantske usluge za proširenje vetroparka Bogdanci.

Druga faza razvoja vetroparka Bogdanci predviđa ulaganje od 21 miliona evra, od čega je 18 miliona obezbedila nemačka banka u vidu kredita, a ostatak makedonski ESM.

Ugovor o 10 miliona denara nepovratnih sredstava potpisali su Vasko Kovačevski, nedavno postavljeni generalni direktor ESM, i Rainer Sunnen, projekt menadžer za finansiranje energetskih projekata u regionu Jugoistočne Evrope.

Prvi makedonski vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW, u koje je investirano 55 milliona evra

Osim za ažuriranje studije, kako je saopštio ESM, novac će biti upotrebljen i za druge konsultantske usluge, među kojima su geološka i geotehnička ispitivanja, pripremanje tenderske dokumentacije.

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, koja proizvodi električnu energiju od 2015. godine, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage 13,8 MW. Vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW, u koje je investirano 55 milliona evra, pa će ukupna snaga biti povećana na 50 MW.

Proširenje vetroparka Bogdanci podrazumeva povećanje snage za oko 14 MW, a ulaganje je procenjeno na 21 milion evra

ESM je u aprilu raspisao tender za izgradnju solarne elektrane instalisane snage 10 MW u blizini termoelektrane Oslomej. To će biti najveća solarna elektrana u Severnoj Makedoniji.

ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok je udeo OIE oko 20%

Inače, ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok hidroelektrane (HE) sa 554 MW obezbeđuju 1.200 GWh, a vetropark Bogdanovci 100 GWh. Udeo OIE u proizvodnji električne energije je oko 20%.

Na kraju 2017. Makedonija je imala proizvodne kapacitete na OIE snage 753 MW. Najveći deo čine HE sa 692 MW, vetroelektrane 36,8 MW, solar 17 MW i biogas 7 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.