OIE

ESM dobio donaciju KfW banke za drugu fazu vetroparka Bogdanci

ESM Bogdanci donacija

Slika: Vetropark Bogdanci (ESM)

Objavljeno

26.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Nemačka KfW banka dodelila je 10 miliona denara (oko 162.500 evra) državnoj kompaniji Elektrani na Severna Makedonija (ESM – bivši ELEM) za ažuriranje studije za životnu sredinu i konsultantske usluge za proširenje vetroparka Bogdanci.

Druga faza razvoja vetroparka Bogdanci predviđa ulaganje od 21 miliona evra, od čega je 18 miliona obezbedila nemačka banka u vidu kredita, a ostatak makedonski ESM.

Ugovor o 10 miliona denara nepovratnih sredstava potpisali su Vasko Kovačevski, nedavno postavljeni generalni direktor ESM, i Rainer Sunnen, projekt menadžer za finansiranje energetskih projekata u regionu Jugoistočne Evrope.

Prvi makedonski vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW, u koje je investirano 55 milliona evra

Osim za ažuriranje studije, kako je saopštio ESM, novac će biti upotrebljen i za druge konsultantske usluge, među kojima su geološka i geotehnička ispitivanja, pripremanje tenderske dokumentacije.

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, koja proizvodi električnu energiju od 2015. godine, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage 13,8 MW. Vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW, u koje je investirano 55 milliona evra, pa će ukupna snaga biti povećana na 50 MW.

Proširenje vetroparka Bogdanci podrazumeva povećanje snage za oko 14 MW, a ulaganje je procenjeno na 21 milion evra

ESM je u aprilu raspisao tender za izgradnju solarne elektrane instalisane snage 10 MW u blizini termoelektrane Oslomej. To će biti najveća solarna elektrana u Severnoj Makedoniji.

ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok je udeo OIE oko 20%

Inače, ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok hidroelektrane (HE) sa 554 MW obezbeđuju 1.200 GWh, a vetropark Bogdanovci 100 GWh. Udeo OIE u proizvodnji električne energije je oko 20%.

Na kraju 2017. Makedonija je imala proizvodne kapacitete na OIE snage 753 MW. Najveći deo čine HE sa 692 MW, vetroelektrane 36,8 MW, solar 17 MW i biogas 7 MW.

Tagovi: , , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane