Životna sredina

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

Foto: TE Gacko (RiTE Gacko)

Objavljeno

17.05.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) namerava da u svojoj termoelektrani Gacko sagoreva gorivo dobijeno od otpada (eng. refuse-derived fuel – RDF). Plan ERS-a predviđa eksperimentalno sagorevanje RDF-a u količinama do 1.200 tona dnevno.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da su Elektroprivreda Republike Srpske i ćerka firma Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE Gacko), podneli zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu „projekta za razvijanje i proveru nove metode korišćenja RDF goriva za proizvodnju električne energije u TE Gacko, kapaciteta 1.200 tona dnevno“.

Zainteresovana javnost može da pogleda zahtev i prateće podatke, a rok za komentare je 23. maj.

Prethodna procena uticaja na životnu sredinu je prva faza zakonske procedure za procenu uticaja. Ministarstvo sada može da traži da ERS uradi procenu uticaja ili da kaže da to nije potrebno.

ERS oočekuje smanjenje korišćenja lignita i manje zagađenje

Za izradu prethodne procene, koju je obavio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, korišćen je projekat „Priprema tehničko-tehnološkog projekta za razvijanje i provjeru nove metode u cilju korišćenja RDF goriva za proizvodnju električne energije u Termoelektrani Gacko“, koji je uradila nemačka firma PremiumAnlagen.

Projekat predviđa sprovođenje eksperimentalnog procesa kosagorevanja uglja (lignita) i RDF-a, a očekivani rezultati su smanjenje upotrebljene količine fosilnog goriva, uz povećanje proizvodnje električne energije, te smanjenje zagađivanja okoline u smislu smanjenja proizvodnje pepela i štetnih gasova, kao što su CO2 i SO2.

Krajnji cilj je kosagorevanje RDF goriva i uglja na ekološki prihvatljiv način

Eksperimentalni rad TE Gacko predviđa postepeno doziranje RDF-a u ložište, od 15 t/h (360 t/dan) do 50 t/h (1.200 t/dan). Jedan od ciljeva pilot projekta kosagorevanja je eksperimentalno određivanje optimalnog udela uglja i RDF goriva koje će zadovoljavati granične vrednosti emisija pojedinih štetnih čestica u okolinu.

Krajnji cilj je kosagorevanje RDF goriva i uglja (lignita) na ekološki prihvatljiv način koji omogućuje ekonomski isplativu proizvodnju, navodi se prethodnoj proceni uticaja.

Cilj projekta je i prikupljanje relevantnih informacija vezanih za sagledavanje mogućnosti pokretanja proizvodnje RDF‐a iz industrijskog i komunalnog otpada i njegovog korišćenja kao alternativnog goriva u Republici Srpskoj.

U prethodnoj proceni uticaja se navodi da prema podacima Konfederacije evropskih postrojenja za proizvodnju energije iz otpada CEWEP u 23 evropske zemlje svakodnevno se u 499 postrojenja proizvodi električna i toplotna energija iz otpada.

ERS nije prvi u regionu

Inače, ERS nije prva elektroprivreda u regionu koja je nameravala da koristi goriva od otpada, sličan je bio plan i slovenačkog Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) za TE Šoštanj. RDF gorivo koristi mađarska elektrana Matra, kao i cementare u BiH.

U septembru 2022. pojavile su se informacije i da Elektroprivreda BiH (EPBiH) želi da sagoreva otpad  u TE Tuzla.

Kada se pogleda region Slovenija je jedan od najvećih izvoznika goriva od otpada, a njihovu proizvodnju je u Srbiji predlagao Fiskalni savet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

17. maj 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

17. maj 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

17. maj 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

17. maj 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije