Otpad

Slovenija izvozi otpad u Aziju i na Balkan

slovenija izvoz otpada balkan srbija bih

Foto: Adam Novak from Pixabay

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je prošle godine povećala izvoz otpada za 21 odsto, na više od 180.000 tona, od čega je više od 53.000 tona završilo na Balkanu, u Bosni i Hercegovini 46,5 hiljada tona i 6,8 hiljada tona u Srbiji.

Slovenija je najviše izvozila otpadni metal, plastiku i gorivo od otpada (eng. refuse-derived fuel – RDF), saopštio je slovenački Inspektorat za životnu sredinu i prostor.

Najveće količine otpadnog metala otišle su u Tursku, plastika je najviše završavala u azijskim zemlja, dok je RDF većim delom prodat u BiH. Inače, ovo gorivo, koje se dobija od različitih vrsta otpada, koristi se za dobijanje energije, na primer u cementnoj industriji.

Ukupan izvoz u 2022. dostigao je 180.388 tona u poređenju sa 150.000 tona u 2021.

Uvećan je i broj izvoznih deklaracija za 21 odsto, pa ih je izdato ukupno 3.203 za 17 zemalja, naveo je Inspektorat.

Najveći broj deklaracija za gorivo od otpada i plastiku odobren je za BiH i Srbiju

Broj deklaracija za plastiku i RDF bio je 2.712, i najviše ih je odobreno za BiH (2.076), zatim Srbiju (335) i Tursku (203).

Na osnovu tih deklaracija u BiH je izveženo 46.484 tone RDF-a i plastike, najviše od svih ostalih zemalja, dok je 6.745 tona istog otpada završilo u Srbiji, koja je zauzela četvrto mesto na ovoj listi. Osim u zemlje koje nisu tako daleko od Slovenije, velike količine plastike i RDF-a izvežene su i u Tursku (28.747 tona) i Indoneziju (8.689 tona).

Slovenija je ponovo počela izvoz plastike u Indoneziju, Maleziju, Vijetnam, Laos

Ukupno je količina izvezene plastike porasla za više od 26 odsto, saopštio je Inspektorat, i dodao da se u odnosu na 2021. ponovo promenile destinacije za izvoz plastičnog otpada.

Slovenija i dalje najviše plastike izvozi u Tursku, ali su nakon godinu dana pauze pošiljke opet krenule i u druge azijske zemlje, kao što su Indonezija, Malezija, Vijetnam, Laos,.

Inspektorat je naglasio da je izvoz svih vrsta otpada u Kinu potpuno stao.

slovenija izvoz otpada balkan srbija bih azija Povećan je i uvoz

Uvozne deklaracije su odobrene za otpad iz 23 zemlje. Broj deklaracija je smanjen, ali je količina otpada povećana – sa 100.000 na 110.000 tona.

Nemetali, papir i plastika su bile vrste otpada sa najvećim učešćem u ukupnim količinama, saopštio je Inspektorat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

24. februar 2023. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

24. februar 2023. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

24. februar 2023. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

24. februar 2023. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže