Energetska efikasnost

EBRD traži konsultanta za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan na četiri godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da pokrene Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima.

Kako bi uspešno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažovati konsultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspešno sprovođenje i proveru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konsultant može da bude konsultantska firma ili konzorcijum firmi čiji stručnjaci treba da budu angažovani na zadatku puno radno vreme.

Konsultantska firma će biti u obavezi da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažuje tim stručnjaka sa pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi finansijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupan budžet za konsultantske usluge iznosi 5,1 miliona evra, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će finansijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizovane preko finansijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije treba da podstaknu investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili porodičnim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavci i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u sprovođenju zelenih projekata u stambenim objektima, takođe mogu da konkurišu za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za izražavanje interesovanja za konsultantske usluge je 30. januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

6. januar 2017. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

6. januar 2017. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

6. januar 2017. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

6. januar 2017. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana