Energetska efikasnost

EBRD traži konsultanta za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan na četiri godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da pokrene Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima.

Kako bi uspešno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažovati konsultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspešno sprovođenje i proveru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konsultant može da bude konsultantska firma ili konzorcijum firmi čiji stručnjaci treba da budu angažovani na zadatku puno radno vreme.

Konsultantska firma će biti u obavezi da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažuje tim stručnjaka sa pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi finansijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupan budžet za konsultantske usluge iznosi 5,1 miliona evra, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će finansijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizovane preko finansijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije treba da podstaknu investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili porodičnim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavci i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u sprovođenju zelenih projekata u stambenim objektima, takođe mogu da konkurišu za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za izražavanje interesovanja za konsultantske usluge je 30. januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije