Energetska efikasnost

EBRD traži konsultanta za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan na četiri godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da pokrene Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima.

Kako bi uspešno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažovati konsultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspešno sprovođenje i proveru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konsultant može da bude konsultantska firma ili konzorcijum firmi čiji stručnjaci treba da budu angažovani na zadatku puno radno vreme.

Konsultantska firma će biti u obavezi da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažuje tim stručnjaka sa pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi finansijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupan budžet za konsultantske usluge iznosi 5,1 miliona evra, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će finansijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizovane preko finansijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije treba da podstaknu investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili porodičnim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavci i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u sprovođenju zelenih projekata u stambenim objektima, takođe mogu da konkurišu za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za izražavanje interesovanja za konsultantske usluge je 30. januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

energetska-efikasnost-subvencije

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

05 May 2021 - Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, kaže Zorana Mihajlović.

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

23 April 2021 - U prvom koraku Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za dobijanje subvencija.

nacionalni energetski i klimatski plan nekp srbija

Srbija počela pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

23 April 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje" u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt NEKP-a.