Energetska efikasnost

EBRD traži konsultanta za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan na četiri godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da pokrene Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima.

Kako bi uspešno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažovati konsultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspešno sprovođenje i proveru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konsultant može da bude konsultantska firma ili konzorcijum firmi čiji stručnjaci treba da budu angažovani na zadatku puno radno vreme.

Konsultantska firma će biti u obavezi da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažuje tim stručnjaka sa pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi finansijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupan budžet za konsultantske usluge iznosi 5,1 miliona evra, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će finansijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizovane preko finansijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije treba da podstaknu investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili porodičnim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavci i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u sprovođenju zelenih projekata u stambenim objektima, takođe mogu da konkurišu za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za izražavanje interesovanja za konsultantske usluge je 30. januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije