Energetska efikasnost

EBRD traži konsultanta za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan na četiri godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da pokrene Finansijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona evra finansirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima.

Kako bi uspešno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažovati konsultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspešno sprovođenje i proveru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konsultant može da bude konsultantska firma ili konzorcijum firmi čiji stručnjaci treba da budu angažovani na zadatku puno radno vreme.

Konsultantska firma će biti u obavezi da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažuje tim stručnjaka sa pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi finansijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupan budžet za konsultantske usluge iznosi 5,1 miliona evra, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će finansijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizovane preko finansijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije treba da podstaknu investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili porodičnim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavci i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u sprovođenju zelenih projekata u stambenim objektima, takođe mogu da konkurišu za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za izražavanje interesovanja za konsultantske usluge je 30. januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. januar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. januar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike