Električna energija

EPS traži konsultanta za strateško investiranje i razvoj

eps konsultant strateski razvoj investicije javni poziv

Foto: EPS

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) traži konsultanta koji će savetovati u domenu strateškog investiranja i razvoja.

Elektroprivreda Srbije objavila je javni poziv u kojem traži konsultanske usluge, a rok za prijavljivanje zainteresovanih firmi je 3. oktobar.

EPS navodi da će u procesu energetske tranzicije, koja podrazumeva dekarbonizaciju, biti u obavezi da primeni sukcesivno smanjenje učešća domaćeg lignita u proizvodnji struje, kao i da ispuni zahteve kao što je usaglašavanje sa nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NEKP) i Strategijom razvoja energetike Republike Srbije, ali i obezbeđenje energetske bezbednosti i sigurnosti snabdevanja.

EPS je pripremio scenario koji је poslao nadležnima na odobrenje

EPS mora da optimizuje investicije u nove i postojeće proizvodne objekte u cilju povećanja profita i uz uvažavanje svih prethodno navedenih zahteva, navela je kompanija u javnom pozivu.

Konsultant je potreban kako bi pomogao u definisanju razvoja proizvodnog portfolija i preporuka za investicije u nove i postojeće elektrane.

U okviru ocene dugoročnih, optimalnih rešenja kao i rangiranja investicija, neophodno je uvrstiti i scenario, koji je EPS, kako se navodi, dostavio nadležnim organima na saglasnost. Detalji scenarija nisu navedeni u pozivu.

Dva zadatka

EPS je za konsultanta pripremio dva zadatka.

Tako je za potrebe izrade strategije i analiza neophodno je kreirati model veleprodajnog tržišta električne energije za region jugoistočne Evrope u nekom od priznatih softverskih paketa za izradu računarskih simulacionih modela, kao i odgovarajuću bazu podataka u skladu sa standardima ENTSO-E.

Zato je prvi zadatak je formiranje, ažuriranje i održavanje tržišnog modela elektroenergetskog sistema Srbije i zemalja u regionu JIE.

Neophodno je da konsultant analizira uticaj mehanizama kao što su CBAM i EU ETS na poslovanje EPS-a

Drugi zadatak je izbor i rangiranje investicija i optimizacija i valorizacija proizvodnog portfelja EPS-a kroz analize uslova poslovanja u regionu i u uslovima ograničenja prema direktivama iz Evropskog zelenog dogovora (EU Green Deal).

Optimizaciju i valorizaciju proizvodnog portfelja potrebno je, kako se navodi, obaviti u periodu od narednih 20 godina.

Da bi se dobile merodavne projekcije poslovnih rezultata, potrebno je u analize uvrstiti pojedinačne uticaje mehanizama kao što su prekogranična taksa na CO2 (CBAM), Sistem za trgovanje emisijama EU (EU ETS), mehanizam za oporezivanje CO2 Energetske zajednice (eng. EnC Carbon Pricing Mechanism), troškove vezane za oblast zaštite životne sredine, kao i njihove kombinacije, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

25. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

25. avgust 2022. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

25. avgust 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

25. avgust 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta