Električna energija

EPS potresa afera uvećanih računa

Photo: EPS

Objavljeno

25.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) smenila je osam rukovodilaca zbog uvećanih decembarskih računa za električni energiju. Firma Sekvester kojoj je EPS poverio posao očitavanja brojila takođe će biti kažnjena, najavljuju čelnici ovog preduzeća.

EPS je do sada primio 1.880 prigovora za pogrešno ispostavljene decembarske račune, prema rečima vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića. On to smatra zanemarljivim kada se uzme u obzir da korisnika ima ukupno 3,6 miliona.

„Definitivno je u pojedinim slučajevima bilo grešaka i nepravilnosti, kao i grešaka i nemara i u okviru samog postupka očitavanja”, rekao je Grčić za medije. On je dodao da će Sekvester snositi finansijske posledice u skladu sa ugovorom, ali nije precizirao kakve će one biti.

Nakon reorganizacije i spajanja pet distribucija u jednu, EPS u maju 2016. godine raspisuje centralizovani tender za očitavanje svih 3,5 miliona brojila na teritoriji cele Srbije.

Kompanija Sekvester predvodi konzorcijum koji je 2016. godine pobedio na tenderu za očitavanje 3.5 miliona brojila, koji je EPS raspisao u maju prošle godine nakon spajanja pet distribucija u jednu. Konzorcijum je ponudio cenu od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je iznad tada aktuelne cene za ovu vrstu usluge koja se kretala između 10 i 30 dinara, prema istraživanju BIRN-a.

Rok za podnošenje reklamacija je do kraja januara. Prigovori se mogu uputiti pisanim putem ili lično na šalteru. Grčić tvrdi da će svaki račun biti proveren čak i bez žalbe. Ako se utvrdi da je došlo do greške, korisnici će biti obeštećeni u računima za januar. Ali ako ne plate decembarski račun, a ispostavi se da je bio ispravno obračunat, moraće da plate kamatu.

U EPS-u kažu da postupak unutrašnje kontrole još traje, a direktor Grčić je rekao da broj smenjenih direktora nije konačan. Komisija za zaštitu konkurencije najavila je da će ispitati slučaj uvećanih računa da bi utvrdila da li je bilo zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević gostujući na Radio-televiziji Srbije ukazao je na problematiku nabavke pametnih brojila u EPS-u. „Da su pametna brojila instalirana, ne bi bilo šanse da do ovakvih grešaka dođe“, rekao je Kovačević i dodao da je u nekoliko navrata tender raspisivan, ali da se nabavka još nije realizovala.

U poslednjih nekoliko meseci EPS se suočava sa brojnim problemima. Savet Komisije za zaštitu konkurencije odlučio je krajem 2016. da EPS Distribucija mora da plati kaznu od 330 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. U istom periodu policija je pokrenula istragu zbog sumnji na malverzacije bivšeg preduzeća EPS Snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata