Električna energija

EPS potresa afera uvećanih računa

Photo: EPS

Objavljeno

25.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) smenila je osam rukovodilaca zbog uvećanih decembarskih računa za električni energiju. Firma Sekvester kojoj je EPS poverio posao očitavanja brojila takođe će biti kažnjena, najavljuju čelnici ovog preduzeća.

EPS je do sada primio 1.880 prigovora za pogrešno ispostavljene decembarske račune, prema rečima vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića. On to smatra zanemarljivim kada se uzme u obzir da korisnika ima ukupno 3,6 miliona.

„Definitivno je u pojedinim slučajevima bilo grešaka i nepravilnosti, kao i grešaka i nemara i u okviru samog postupka očitavanja”, rekao je Grčić za medije. On je dodao da će Sekvester snositi finansijske posledice u skladu sa ugovorom, ali nije precizirao kakve će one biti.

Nakon reorganizacije i spajanja pet distribucija u jednu, EPS u maju 2016. godine raspisuje centralizovani tender za očitavanje svih 3,5 miliona brojila na teritoriji cele Srbije.

Kompanija Sekvester predvodi konzorcijum koji je 2016. godine pobedio na tenderu za očitavanje 3.5 miliona brojila, koji je EPS raspisao u maju prošle godine nakon spajanja pet distribucija u jednu. Konzorcijum je ponudio cenu od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je iznad tada aktuelne cene za ovu vrstu usluge koja se kretala između 10 i 30 dinara, prema istraživanju BIRN-a.

Rok za podnošenje reklamacija je do kraja januara. Prigovori se mogu uputiti pisanim putem ili lično na šalteru. Grčić tvrdi da će svaki račun biti proveren čak i bez žalbe. Ako se utvrdi da je došlo do greške, korisnici će biti obeštećeni u računima za januar. Ali ako ne plate decembarski račun, a ispostavi se da je bio ispravno obračunat, moraće da plate kamatu.

U EPS-u kažu da postupak unutrašnje kontrole još traje, a direktor Grčić je rekao da broj smenjenih direktora nije konačan. Komisija za zaštitu konkurencije najavila je da će ispitati slučaj uvećanih računa da bi utvrdila da li je bilo zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević gostujući na Radio-televiziji Srbije ukazao je na problematiku nabavke pametnih brojila u EPS-u. „Da su pametna brojila instalirana, ne bi bilo šanse da do ovakvih grešaka dođe“, rekao je Kovačević i dodao da je u nekoliko navrata tender raspisivan, ali da se nabavka još nije realizovala.

U poslednjih nekoliko meseci EPS se suočava sa brojnim problemima. Savet Komisije za zaštitu konkurencije odlučio je krajem 2016. da EPS Distribucija mora da plati kaznu od 330 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. U istom periodu policija je pokrenula istragu zbog sumnji na malverzacije bivšeg preduzeća EPS Snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

25. januar 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

25. januar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

25. januar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

25. januar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu